5 december 2014

Sovrutiner

En sak jag länge funderat på är mina sovrutiner. Jag har alltid trott att jag är en av få som har alltför sena kvällar och därmed för korta nätter. Det visade sig dock att så är inte fallet! Nånstans läste jag att medelsnittet för nattsömn är runt 6 h i västeuropa. Det är ganska lågt, tycker jag!

Själv brukar jag gå och lägga mig vid tolv-halv ettiden på vardagarna. Stiger upp runt sju, halv åtta, beroende på när jag börjar på morgonen. Sen ska vi också ta i beaktande att jag vilar en timme på dagen. Somnar också ibland.. De dagar då jag slumrat till en stund på vilan brukar jag ha svårt att komma mig i säng på kvällen. Är nog en riktig nattsuddare, som kommer igång vid nio-tio på kvällarna. Speciellt de kvällar jag tränat har jag riktigt svårt att somna. Energin vill liksom inte avta, om man säger så... Märker också att om jag ätit nåt särskilt för sent på kvällen så är jag överdrivet pigg. Exempelvis nötter eller en stor kopp grönt te får jag undvika efter klockan nio! Annars ligger jag och stirrar i taket ännu halv två..

Nå, egentligen handlar det ju kanske mest om att organisera om kvällsrutinerna för min del, för att göra det optimalt. Borde träna genast jag kommer hem från jobbet, sen äta. Då skulle jag ha några timmar på mig att bara slappa och ta det lugnt, och sen vara lagom trött där vid elva, så jag kan gå och lägga mig. Kanske slappna av med en halvtimmes bokläsning före vi släcker lamporna. Menmen.. såhär går det ju INTE till! När jag kommer hem från jobbet gör jag mat, vilar på maten, och far sen och tränar (i normala fall, nu har jag ju levt undantag i tre månader). När jag kommer hem från träningen duschar jag, äter ett bit kvällsmål och sitter sen och slappar. I värsta fall är klockan redan tio när jag har klart mina "göromål" för dagen! Vilket betyder att innan jag bloggat, kollat Facebook och läst igenom Bloglovin' så är klockan lätt tolv! Sambon, som är en lika stor nörd som mig kommer sig heller aldrig i säng. Vi ska alltid kolla Instagram, Facebook, bloggar/9gag innan vi kan släcka lampan.. Och ibland har man ju en hel del att prata om också. Eller skratta åt. Sånt.

Så kort och gott: Jag VILL sova åtta-nio timmars nätter! Jag skulle må mycket bättre av det, speciellt nu under vinterhalvåret då det är mörkt och eländigt ute. Men jag kommer mig bara inte i säng! Jag är inte ens trött, fast hur jag försöker krypa under täcket och spänna fast ögonlocken halv elva. GÅR. INTE.

Nu undrar jag bara, är ni också såhär? Eller sover ni perfekta nio timmars nätter? (gäller väl kanske inte småbarnsföräldrar dethär då..)

2 kommentarer:

  1. Alltså jå... trots att jag är extremt mycket småbarnsmamma så har jag lyxen att få sova minst 6 timmar per natt, och då räknar jag från klockan 02 som är det senaste jag brukar somna (det är den enda tiden det finns tid att göra det man vill)... Skulle jag gå och lägga mig mer normala tider som tex 12 så skulle jag lätt få en 8-timmarsnatt som minst!

    SvaraRadera
    Svar
    1. he låter som att du har e ganska lyxigt ;) och ja tror nog också att jag sku prioriter hande tiden tå ja får göra va ja själv vill, fast e sku bli nan tima kortare natt..

      Radera