3 december 2014

Jullistan 2014

Stina åkte iväg till varmare breddgrader i slutet på november, och har lyckats knåpa ihop en jullista att bita i medan hon är bortrest. Här kommer mitt bidrag:

Decembermånad är för mig... en av de bästa månaderna på året. Det finns inget mysigare än juletider! Ser framemot det hela året. Älskar att pynta och baka och fixa inför jul. I år är det bara snön som lyser med sin frånvaro!

I år önskar jag att detta finns i jultomtens säck... ett recept på hur jag blir helt FRISK! Vet ju att det inte går att sätta i tomtens säck men.. Det önskar jag mig mest av allt! Annars så är jag nog väldigt glad också om jag får ett presentkort på nån slags behandling där jag bara kan njuuuta till tusen. Det behöver jag efter denhär hösten!

Jag firar jul... hemma hos föräldrarna i år, tillsammans med min sambo. Vi har ett vartannat-år-system. Hemma hos min familj kollar vi Kalle Ankas jul och äter sen traditionell julmiddag. Sen kommer tomten, och efter att paketen är öppnade brukar vi dricka glögg och äta nåt gott bakverk. Syrran och jag hade förut en tradition att kolla en ny film vi fått i julklapp innan vi gick och lade oss.

Den bästa maten vid julbordet är... Fisken och de karelska pirogerna! I min familj har jag levt med en fiskallergiker till pappa hela livet, och ända gången vi ätit fisk (annat än fiskpinnar på vardagarna) har varit just på jul. Därför älskar jag julens gravade och kallrökta lax extra mycket. 

Det blir ingen jul utan... MOMMOS PIROGER. Mommos hembakta Karelska piroger är to die for!!! MED MYCKET ÄGGSMÖR, mm! Dock har mommo varit i dåligt skick i år, så risken finns att det inte blir några piroger i år...

Min favoritjullåt... kommer väl nog alltid vara Last Christmas. På svenskt håll tycker jag allra bäst om Tänd ett ljus. Åh, snart får jag börja rocka med julmusik i högtalarna!

De bästa julklapparna att ge bort är... dem man gjort själv. Jag är inte sådär jättepysslig eller kreativ, som ni förstår. MEN, jag är utbildad bagare. Alltså brukar jag ofta baka eller fixa nåt att ge bort, t.ex. julgodis eller nåt bakverk. I år blir det jullimpor och plommonlängder, tror jag!

Jag julmyser helst... i soffan under filten med en stor ask choklad framför en riktigt bra film.

Ett julminne från barndomen... barndomens julaftonar (eeh så kan man väl inte böja??) var magiska! En meter gnistrande snö utanför fönstret, doften av julskinkan som låg i ugnen, traditionen när vi klär julgranen kvällen före julafton... Sånt man ser tillbaks på med varmt hjärta!

Jag pyntar helst... i vitt, rött och grått. För bara nåt år sen hade jag svarat "jag pyntar helst INTE". Men man ändras ju sen man flyttar i eget hem! I år är mina julpynt lite mer åt det naturliga hållet, men vill nog fortfarande få in lite rött. Julens färg är ju röd, eller vad säger ni?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar