28 oktober 2014

Niorätters på en tisdag

Idag har det inte varit nån vanlig, tråkig, trist tisdag. Nej, idag har jag förutom att jobba också haft en liten "intervju" med Maria samt varit på sjurätters till Gustav Wasa. Det var nämligen så att  Maria behövde ett offer för en inlämningsuppgift i specialpedagogisk handledning (visst vare så!?), och jag passade innanför de ramarna. Sen hade svärföräldrarna silverbröllopsdag idag, så där vid femtiden liftade vi med dem till Vasa, mötte upp Ida och stegade nerför trapporna till en av Vasas finaste restauranger. En ny upplevelse för oss alla. Sjurätters stod det på menyn, men vi fick sist och slutligen nio olika rätter. Hur i hela friden orkar man äta så mycket en helt vanlig tisdagkväll, kanske ni undrar? Jo, det orkar man när portionerna är små och det dras ut på tre timmar. Mätta och belåtna åkte vi hemåt klockan nio. Nu är det riktigt skönt att sitta på soffan och slökolla tv. Borde ännu orka printa ut x-antal sidor inför morgondagens NNSB-höstmöte... Men jag hinner väl, nattuggla som jag är!

Vi börjar med lite stämning på bild!
 Första rätten, som egentligen inte räknades utan var "ett smakprov" från köket: sik, sikrom och torkat andkött. Inte riktigt i min smak...
 Den första riktiga förrätten; blomkålssoppa med bacon. Min absoluta favorit!
 Förrätt 2: Gravad lax med tillbehör - kiwi, gurka, nån slags citron-dill dressing, ett chips(?) och champagnekokt äpple. Gött!
 Ännu en till förrätt, eller kanske en slags varmrätt? Minns inte riktigt men denna innehöll ruccola, rödbeta, stekt sik samt getost. Helt okej, men lite speciell smak... 
 Ännu en till "utanför menyn", en blåbärssorbet för att rensa paletten. Riktigt gott!
 Första (eller andra då?) varmrätten, kornrisotto med grönsaker, buljong av lammkött samt ankhjärta(!!!). Väldigt speciell smak, men godare än jag tänkt mig! Buljongen var lite väl salt dock..
 Rätten vi alla väntat på: köttet! Renkött, serverat med en morots-potatisbakelse (tror jag?) samt pumpapuré, chips och sås. Riktigt gott, blev bara bättre efter varje tugga!
 Första efterrätten, en till palettrensare - Rödmögelost (visste inte ens att det fanns!?) med rotsaker marinerade i blåbärslikör av nåt slag. Jag skulle annars ALDRIG sätta mögelost i min mun, men detta var faktiskt gott! Tro det eller ej.
Sista rätten ut, en mandelkaka i Runebergstårta-stil, lingonfluff (typ klappagröitin), glass med rosmarin, kanderade svampar (WTF?!) och en mastig chokladkaksbit med vitchokladsnö. Bra avslutning! Chokokakan och glassen var bäst.

Kan varmt rekommendera sjurätters på Gustav Wasa! I och med att man satt så länge som tre timmar (vi fattade verkligen inte vart tiden tog vägen!) kände man aldrig dendär proppmättnadskänslan, och inte tog det heller speciellt länge mellan rätterna. Ja, dyrt var det väl visserligen, men om man tänker vad allt vi fick för pengarna så var det nog värt det. En väldigt annorlunda upplevelse! Det var många saker jag rynkade på näsan åt när jag hörde/såg vad det var vi fick på talllriken.. Men jag smakade på allt, åt till och med upp allting! Lärde mig att fördomar inte alltid behöver besannas, och man kan till och med våga smaka ankhjärta(!) på en helt vanlig tisdag. Inte så illa!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar