29 oktober 2014

1000 kilometer

Förra helgen åkte jag och två gamla klasskompisar iväg på en roadtrip som hette duga. Efter jobbet på fredag startade jag och Lina-Maria iväg mot Vasa. 15 centimeter snö på vägarna och folk körde som krattor. Nån jubelidiot som körde om i backar och krokar på dubbelgult i Maxmo. Plockade upp Hanna i Vasa strax före klockan 15. Nå, tack och lov så slutade snön efter Vasa, sen var det bara regn resten av vägen ner. Men idioter fanns det fortsättningsvis gott om på vägarna... Blev t.ex. tvungen att köra om i högra filen två gånger, för att de puckon som var i vänstra körde saktare än i högra. Amatörer. Ja, vi borde verkligen ha filmat mig under dessa tusen kilometer! Hade lätt blivit månadens videoblogg, och fått pris för "Finlands aggressivaste chaufför"! Haha. 

Pausade på ABC i Tikkula, annars körde vi i ett streck. Släppte av L-M i Åbo vid sju-halv åttatiden. Hanna och jag bilade vidare och parkerade utanför Sandras i Karis ganska exakt 21:00. Så fint att träffa Sandra igen! Vi blev bjudna på kyckling-parmesanpaj med sallad, kollade lite tv och babblade bort några timmar. Sen fick vi värsta hotellyxen med uppblåsbar madrass, härliga lakan och hela vardagsrummet för oss själva. Allt gick väl bra förutom att Hanna nästan flög ur sängen när jag skulle upp på wc på natten. HA!


lördag morgon steg vi upp runt klockan elva. Sandras lyxiga bed and breakfast fortsatte med hotellfrukost! Plockade undan, fixade oss, packade väskorna och gick ner till bilen. Nå, bilhelvetet startade ju förstås inte! Klickade bara när jag vred på nyckeln. Ackun var förstås tom, och vi fattade inte hur... Fick redan panik att nu har generatorn gett upp och vi kommer oss ingenstans mer den helgen. Sandras Micke fick komma och ge oss starthjälp, och tack och lov så gick bilen igång! Visade sig sen att taklampan varit på hela natten, fast den inte ens lös när vi gick från bilen på kvällen. Kommer ihåg att det hänt nån gång förr också, att lampknappen hamnar i ett mellanläge där den är "på", men ändå inte lyser, alltså drar den ström fast man inte ser det. Nå, som tur var det ju ett lättfixat problem, bilen var laddad och redo och funktionsduglig igen när vi kom oss till Åbo. Men först sightseeade vi lite i Karis. Fint ställe, trots årstiden! Annars ett ställe jag riktigt föll för - Fiskars. En liten skitby mitt ute i ingenstans, mitt ute i våldtäktsskogarna, faktiskt. Men så otroligt mysigt! Ångrar att vi inte stannade och tog nån bild. Det kändes nämligen som om man plötsligt körde genom den engelska landsbygden. Otroligt mysigt!

I Åbo var vi framme ungefär halv tre. Bar upp vår packning till Idas och kikade runt lite. Rätt fort switchade vi om och traskade sen iväg in mot stan. Visade sig att Ida bodde en gata ifrån St Olofsskolan, det ställe där vi bodde 2009 på ABI-exkursionen. Alltså visste jag exakt var jag var! Började med lunch på Café Brahe, ett ställe jag alltid besökte när jag gjorde Åbo under min tid i studentkåren. Sen blev det lite shopping. Faktiskt släpade jag inte med mig så många saker jag hade trott! Ångrar nu i efterhand att jag inte köpte dendär senapsgula grovstickade tubhalsduken jag såg inne på Zara.. Nåja, money well saved. Vid halvsex-tiden gjorde vi matuppköp och traskade sen uppför backen till Idas. Duschade i skift, fixade oss, och satte sen igång med lite matlagning. Tortillas blev det, förstås! Och massa gott att dricka och fina diskussioner.

Vid elva ställde vi oss iväg och trallade iväg in till stan. Åbos nattliv, here we come! Sa vi och gick till Börs-nattklubben. Kanske inte min stil, men hey, man får väl offra sig lite nu som då! Drinksur och dans och sånt som hör till. Strax före halv fyra tog vi jackorna på och traskade ut på torget för lite Hesburger-nattmat. Tusen kilometer lång kö, och just då inser vi att klockorna flyttat bakåt och vi kunde ha varit en timme till på krogen. Nå, det hade väl ingen av oss orkat, så lika bra att vi gick då vi gick. När vi äntligen fått vår mat och suttit ute i kylan och huttrat beslutade vi oss för att ta taxi hem igen. EN KILOMETER. För 11,80. Tack nu baa. Men ja, man lever ju bara en gång.

FUN FACT: Det visade sig att vår klasskompis Saana också befann sig i Åbo, och hennes syster råkade bo bara två hus ifrån! Så hon joinade oss för kvällen. Sen träffade vi också Paukku och Mirjam, som gick på Sandras klass när hon började på BI. Snacka om dagistant-starkt i Åbo!

Och så de obligatoriska bilderna:
¨
Hanna lockade mitt hår!

söndag vaknade vi ungefär halv tolv. Fixade lite frukost, packade väskorna och babblade detdär allra sista. Skjutsade Sandra till tåget vid halv två, och sen var det bara roadtripen hemåt kvar av vår Södra Finland-helg. Tankade innan vi for ut ur Åbo, och stannade igen vid ABC Tikkula. Sen plockade jag upp ett FB-loppisfynd i Vasa innan vi släppte av Hanna. Men i Årvas var jag och L-M klockan sju, typ. Så ganska smidigt gick det att komma sig hem!

Mina inköp: en peplumtopp, ett paraply, 10 par sockor och lite rep. Grattis till mej liksom!

Får bara säga tusen tusen tack tjejer för denhär helgen! Om itt förr, så syns vi nästa år igen. PÖSS!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar