19 oktober 2014

Morotskaka

Ett bakverk som de flesta känner igen och har gjort nån gång är morotskakan, som inte är svår att älska. Själv minns jag inte ens första gången jag smakade morotskaka, och kan inte hålla räkning på hur många gånger jag själv gjort en (i skolan, på LBB, hemma...) eller ätit en bit. Det vi kan konstatera är väl att morotskakor kommer i alla de former, konsistenser och smaker. Grunden är väl i princip en enkel kaka med smak av morot, toppat med en glasyr. Men visste ni t.ex. att det är stor skillnad på smaken på hela kakan bara för att du smälter smöret till glasyren istället för att vispa det? Och om du toppar med hackade nötter, kanel, osv? 

Ja, nu tänkte jag ge er mitt allra saftigaste, godaste och bästa morotskaksrecept. Härstammar från min mommo som i misstag gjorde fel glasyren, vilket sen visade sig vara tusen gånger godare än enligt anvisningen i receptet. Sen ska jag inflika med ett eget tips, som ökar saftigheten: Frys in bottnen mellan bakning och servering! Dock kräver det att bottnen INTE blivit för torr under gräddning, då gör frysningen saken bara ännu värre... Nåja, min bästa morotskaka, varsågoda!

Du behöver: (för långpanna)

- 6 ägg
- 4,5 dl socker
- 6 dl vetemjöl
- 4,5 tsk soda
- 3 tsk bakpulver
- 1 msk vaniljsocker
- 270 g smör
- 9 dl rivna morötter

> Vispa ägg och socker pösigt
> Smält smöret, riv morötterna
> Blanda ihop torra ingredienserna
> Rör ihop allt till en jämn smet
> Bred ut i långpanna klädd med papper
> Grädda i 200 grader, 20-30 minuter. OBS! Kakan ska stelna och bli gyllene, men får fortfarande vara lite kladdig om du känner med tandpetare.

I dethär skedet kan du låta bottnen svalna, sätta den på t.ex. en bricka, svepa in i plastfolie och frysa minst ett dygn. När du sen tar upp den är det enkelt att breda på glasyren och kakan blir otroligt saftig och god!

Glasyr:
- 150 g smältost (t.ex. Olympia)
- 90 g SMÄLT smör
- 4,5 dl florsocker
- 4,5 tsk vaniljsocker

+ Kanel

> Smält smöret, vispa i osten
> Blanda ner resten tills glasyren är jämn och fin
> Bred över kakan, strö på kanel
> Skär i passliga bitar (jag skar bort lite av kanterna och delade sen i 32 bitar)

Just denhär bilden har jag googlat, för min egen kaka hann jag inte fota innan den var schlytt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar