22 december 2015

Jultraditioner

Så här dagarna före jul tänkte jag att det skulle passa bra att jag berättar lite om mina/våra jultraditioner. Det finns ju så många olika varianter här i vår herres hage, och förstås gör alla på sitt eget vis. Ett omtvistat samtalsämne är vad ens julbord innehåller (inlägg upcoming), hur man gör med julklappar (har ni kanske redan läst lite om i detta inlägg) och vare sig man ska ha plastgran eller äkta. Det mesta ska ni väl få svar på idag. VARNING FÖR KILOMETERLÅNGT INLÄGG.

Om vi ska börja med det mest grundläggande, så ja, jag firar jul. Inte med Jesus i åtanke utan mest för att jul ska man väl fira, religiös eller ej. Älskar verkligen julen, och allt vad den innebär. Tid för vila, lugn och ro. Julmusiken. Att umgås med släkt och vänner. Paketen. Julpynten. Ja bara själva känslan i julen. Men framförallt julmaten. Okej, det är inte precis som att jag äääälskar julskinka och ser framemot att få äta det hela året, nej. Utan snarare kanske att man äter massa gott, tills man nästan spricker. Åså liti pepakakor på he. Och glögg. Och en konfektask, och lite ostbricka, och... Ja ni fattar. När nyåret kommer vill man inte se en jävla chokladlåda eller allra minst tänka på att vattna den barrande granen.

Så länge jag bodde hemma hörde det till att vi bakade pepparkakor på självständighetsdagen (vilket vi ju fortfarande gör), och därifrån eskalerade det sen sakta men säkert och hela huset blev julbonad med tomtar och stjärnor av alla de slag. Städade varje skrymsle och vrå. Satte fram pynt på varje yta. En eller två dagar före julafton tog vi in granen, en ÄKTA, vad annars. Skulle aldrig i livet frivilligt ta in en plastgran i mitt hus. Absolut inte en vit en... Till de ljuva tonerna av Celine Dion pyntade vi sen med hela familjens kraft julgranen, vars prydnader gick i rött och guld, för det mesta. Och så en massa dagispyssel däribland. På själva julafton fick vi alltid ett paket under granen, min syster och jag. Det var julgrisen som "sket ut det" åt oss. Oftast var det en film, eller kanske ett spel, som vi sen fördrev dagen med. Mamma stod i köket hela dagen, vi hjälpte sällan till. Sen var det dags för Kalle Anka, och nästan på minuten när sista orden yttrades var maten klar. Mommo, moffa och mostrarna med familj joinade. Mat, väntan och sen tomten. Och efter att alla julklapparna var öppnade var det dags att pösa! Glögg och jultårtor och kanske nån film man fått i present. Självklart stannade man uppe så länge man bara orkade. Och förundrades över att ännu en julafton var förbi.

Hur ser mitt julfirande ut nuförtiden då? Ja, sen jag och Kalle slog ihop våra liv och hushåll så har vi ju fått turas om lite. Vi kör så att vartannat år är vi hemma hos min familj på jul, vartannat firar vi med hans familj. Så att vi inte ska behöva fira på varsitt håll, men ändå få umgås med våra familjer. I år till exempel så är det Årvas-år. Då sticker vi över till Kalles föräldrar på julafton, där det dukas upp till jullunch, inte middag, som i min familj. Där kollar man Kalle Anka efter maten. Och det är ju rätt skönt också, att få halvsova framför Kalles jul (som man nästan kan utantill vid det här laget), proppmätt som man är. På juldagen blir det sen lunch hos mina föräldrar. De år vi är i Jutas på julafton brukar Kalles fammo duka upp till juldagsmat i stället.

Annandagen är lite oklar fortfarande, förra året gav min mamma vinkar om att kanske jag och Kalle borde börja bjuda in till mat då. Men det tror jag nog hon får vänta på nåt år ännu... Hursomhelst så brukar det nog bli nåt slags släktmys, med mat inblandat.Sen hör det ju lite till att sticka iväg ut på krogen, eller åtminstone på nåt slags galej, på juldagen. Och då mår man ju som man förtjänar på annandagen. Dessutom fyller min kusin Heidi år på juldagen, så i värsta fall ska man hinna med kalas då också. Håhå, som om man inte är mätt från förr efter all julmat, då ska det proppas i tårta i stackars magen också! Usch, mår nästan illa bara jag tänker på det...

Här hemma i Midgård är det nog julpynt för hela slanten som gäller, som ni kanske har sett, hehe.. Vi tar in granen nån dag före julafton, klär den och sätter våra paket under. På julaftonsmorgon har vi åtminstone hittills (så länge vi bott i Årvas) fixat frukost på sängen. Öppnat paketen. Och sen chillat i väntan på dagens/kvällens program.

Och ja, det var väl ungefär hur mina jultraditioner ser ut. Hur är det med er då, något ditåt eller nåt helt annat? Kanske ni är såna som inte bryr er i Kalle Anka, utan kollar Kan du vissla Johanna istället? Eller föredrar ni plastgran framför äkta? Måste er jul gå i en viss färg? Och hur viktigt är det egentligen att gå ut på krogen på juldagen? Berätta!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar