28 augusti 2015

Fruktbröd med yoghurt

Förra veckan medan jag ställde igång för Mary Kay-demonstration skickade jag iväg Kalle för att hämta upp mina REKO-produkter från Centrumskolan. När han kom hem hade han till all olycka fått hem fel produkt; istället för 1 kg bondost hade jag fått ett 3 kg:s ämbare med naturell yoghurt. Annars skulle det väl inte ha varit några problem, men 1. Varken jag eller Kalle äter naturell yoghurt,
2. Utgångsdatumet var redan 3.9, och 3. Vi är bara två i detta hushåll. Nå, som alla vettiga människor så lade jag upp mitt lilla problem på Facebook/Instagram. Fick en del förslag om vad jag skulle göra för att bli av med yoghurten, och några av råden har jag nu följt. Har provat att äta med bär (helt ok, men ingen superhit), gjort frozen yoghurt-glasspinnar (väntar på tillfälle att smaka en), vänt ihop en yoghurtpesto till ugnslaxen (riktigt gott), och sen det bästa - gjort frukt- och nötbröd. Det blev verkligen en succé! Den resterande 1/3 som var kvar av yoghurten sålde jag faktiskt åt vår granne Åsa, haha! Fast jag nog säkert fått den att gå åt om jag riktigt ansträngt mig kommande vecka. Så nu vet vi det, i fortsättningen KAN jag beställa ett såntdär ämbare, bara jag är förberedd på det...


Men jo, tänkte dela med mig av brödreceptet, som blev en succé bland kollegorna på jobbet, och ja, till och med Kalle tyckte det var gott! Receptet innehåller en hel del ingredienser, men bli inte avskräckta, det är superenkelt att göra. Tar ca en timme totalt, och ger ett riktigt saftigt och gott bröd.

Du behöver: 
- 4½ dl naturell yoghurt
- 1 dl mörk sirap
- 1 dl torkade aprikoser/fikon
- 1 dl russin
- 1 dl nötter (jag använde rostade saltade cashew)
- 3 dl vetemjöl
- 2½ dl rågmjöl
- 1 dl havregryn
- 1 dl vetekross (jag använde vetekli)
- 1 dl rågkross (jag använde rågkli)
- 1 dl linfrön
- 1 dl solrosfrön
- 1½ tsk salt
- 1½ tsk bakpulver
- 1½ tsk soda
- 2 tsk brödkryddor (jag använde en maletköttkrydda med örter)

Gör såhär:
 Hacka frukten och nötterna grovt, tillsätt russin
 Blanda ihop de torra ingredienserna med fruktblandningen
 Rör ihop yoghurten och sirapen
 Blanda ihop alla ingredienser till en jämn smet
 Ös över i en brödform med bakplåtspapper i, strö över lite havregryn.
Grädda i 200 grader, ca 45 minuter. 
Smakar nästan godast som det är med smör på, men passar också med olika pålägg. Gött!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar