3 juli 2014

Kompletterar stilen

Ibland kan jag komma på mig själv med att fundera på hur mycket min inredningsstil ändrat det senaste året. I korthet kan man väl säga att min stil alltid varit väldigt enkel. Tycker om kombinationer svart-vitt, med inslag av färger. Inget extra rysch-pysch. Under Jeppistiden var det orange som piggade upp; kuddar, gardiner, ljus osv. i orange kulörer. På den tiden kan man kanske inte säga att jag hade nån viss inredningsstil, det var mest IKEA-möbler och billiga grejer som jag tyckte passade i färgskalan. Ännu när vi flyttade hit till Årvas hade jag ingen direkt stil. Plockade fram de saker jag haft tidigare, och köpte likadant; billiga ljuskoppar osv., denna gång i grönt. 

Men efter att ha bott här ett tag började jag få upp ögonen för det gamla. Husets lite slitna karaktär inspirerade mig. Ljust, olika nyanser av beige och grå, gärna i kombination, alltså "greige". Förstås kan jag inte helt ta åt mig äran, alla inredningstidningar och bloggar visade ju också denna lantliga/rustika/romantiska/industriella stil som jag lärde mig att tycka om. Det var nog där runt jul nån gång som jag första gången insåg vart min stil var påväg, och utan att dra den över en endaste kam vill jag kalla min stil för gammaldags, med inslag av nytt, alltså något mellan lantligt och industriellt. Lite sådär tufft och rufft, helt enkelt. Och ljust, med färgklickar vid närmare blickar.

Nå, ni som hänger med här dagligen kanske också lagt märkte till de nya elementen i inredningen som hittat in. Gamla plåtlådor och burkar, trälådor, en sliten blompall i mintgrönt, inredningsstege av höstörar... Ja ni fattar grejen, liksom. Sänggavel, hallbord och hyllplan gjort av plankor målade med järnsulfat är pågång, ett gammalt fönster gjort till spegel likaså, och jag tror de kommer bli sakerna som binder ihop här i vårt hem. Generellt kan man kanske säga att "gamla delen" i huset, dvs. den mot havet, med trägolv, är den som mest går i denna stil. Lilla hallen är klassiskt svart-vit, enkel och välkomnande, sovrummet lite New England-inspirerat och badrummet likaså. Kalles rum är vad jag kallar en frizon (jag har ingen makt där) och kontoret är tänkt att bli ett "överslapp"-rum, dvs. mörka möbler och orange inredning. Grå är dock den genomgående färgen och återfinns på något sätt i varje rum. Röda trådar och symmetri, det är min grej det!

Några saker är det ändå som fattas känner jag, och dessa prylar håller jag hela tiden upp ögonen för:

Flera gamla trälådor, gärna tre stycken i samma storlek och färg, så jag kunde göra en "hylla" av dem i udda hörnan. Den som står där nu skulle få bli vedlåda i vardagsrummet.
 Kan ju inte finnas nåt snyggare än gamla trälådor som förvaring! Eller till planteringar.
 En jordglob, gärna fullstor och lite nött sådär. Ska få stå på mitt blivande hallbord.
 En världskarta, till stora hallen eller till vardagsrummet.
(Maria jag ska testa med din överlopps!)
Gamla skolplanscher, till gungstols-väggen.

Dessa är de mest "akuta" sakerna jag vill komplettera stilen med. Förstås handlar jag hela tiden hem småsaker, burkar och askar och kuddöverdrag och filtar som passar in här. Men såna saker kan man ju för det mesta köpa ur vilken Halpa Halli som helst. Dessa ovan kräver lite extra tur och förrådsgrävning. Vore tacksam om ni hör av er ifall ni vet om nån guldgruva, eller rent av säljer nån av prylarna själv!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar