11 november 2013

Den godaste men fulaste kakan i mitt liv

 Börja med att baka två choklad-sockerkaksbotten i olika storlekar. Själv har jag fem olika anslagsringar som jag köpte när jag gick i Yrkes. Har inte måttat så vet inte hur stora de är, men jag använde i alla fall detta recept (3x Matildas sockerkaka) och det blev perfekt mängd smet:

*180 g smör
*6 st ägg
*6 dl socker
*8 dl vetemjöl
*1 dl kakao
*6 tsk bakpulver
*6 tsk vaniljsocker
*3 dl mjölk

> Smält smöret, blanda med mjölken
> Vispa ägg och socker pösigt (jag vispade också vaniljsockret med)
> Blanda de torra ingredienserna, rör ner omvartannat med smör-mjölken
> Häll ner i anslagsringarna/kakformarna och grädda i 175 grader på nedersta falsen, ca 40 minuter
> Låt kakorna svalna innan du tar bort dem ur formarna och täcker in. Kan med fördel stå till nästa dag innan de fylls!
Provade på en ny fyllning som jag hittade nånstans på nätet (sori, minns inte vilken av de otaliga bakbloggarna jag valde från): Rabarber-jordgubbsmousse. Och jag måste säga - det blev en riktig hit! Kommer definitivt göra den flera gånger. Passar säkert bra som efterrätt också, det går att sätta mer gelatin i så blir det mer som en fromage. Blev lite för mycket fyllning av detta recept, så nästa gång gör jag nog bara 1,5 gånger (detta var x2):

*500 g rabarber
*4 msk röd jordgubbssaft, utspädd
*2 dl socker
*2 liter jordgubbar
*4 gelatinblad (jag tog 3 och det blev lite för löst, så 4 borde nog funka bättre!)
*4 msk vatten
*2 dl vispad grädde

> Koka rabarbern mjuk i jordgubbssaft och socker
> Blanda ner jordgubbarna och låt kallna
> Smält gelatinet tillsammans med lite vatten
> När bärblandningen kallnat, rör ner gelatinet och den vispade grädden
> Låt stå och stelna i kyl 2-3 timmar
 Ville inte göra en klassisk gräddtårta, trots önskemål från min morfar. Funderade först på en marsipan, men eftersom syrran är allergisk fick jag snabbt slopa den tanken. Sugarpaste hade varit ett alternativ, men det finns inte i butikerna här i Årvas, vad jag vet om i alla fall. Så kom jag då på den briljanta idéen att göra "morotskakoglasyr", dvs cream cheese frosting. Denna sats är också x2 från LBB's recept, och blev nästa för mycket. Så kanske 1,5 satser räcker här också:

*15 dl florsocker
*250 g smör
*500 g smältost, t.ex. Olympia
*9 tsk vanijsocker

> Vispa ihop alla ingredienser till en fluffig massa
> OBS! Vill du kunna BREDA UT, gör det till en glasyr genom att smälta smöret istället för att bara vispa det. Och OBS2! Ställ inte i kylen, utan gör den sen när den ska bredas på!
 Skär upp tårtbottnen i tre våningar.
 Fukta med utspädd jordgubbssaft och börja sen breda på av fyllningen.
 Fortsätt tills tårtan är klar. Och ja, jag saknade nog detdär fjärde och sista gelatinbladet i fyllningen...
Bilden ni aldrig skulle få se: MISSLYCKAT! Hade ju klåpat mig och lagt frostingen i kylen sålänge fyllningen stelnade = frostingen blev så skarp att den inte gick att breda på tårtan som jag tänkt, lossnade bara massa smulor... Nå, tänkte att jag räddar genom att spritsa, men nähepp, då blev frostingen för MJUK av händernas värme. Så resultatet blev en sjukt ful "igloo" som hade kunnat göras av en 5-åring. Fick rädda med lite Mariannekross. 

Men som ni kanske förstår så var kakan SJUKT GOOOOD! Så god att jag nog aldrig ätit nån godare tårta, faktiskt. Ja inte nån hemgjord, i varje fall. Nästa gång testar jag nog att smälta smöret i frostingen, så kanske det går lite bättre!

6 kommentarer:

  1. Det är ju inte utsidan utan insidan som räknas :) Kan intyga att den var otroligt god! Måste den ju ha varit då t.o.m. Kati tog en bit till!

    SvaraRadera
    Svar
    1. jo helt klart godkänt tå Kati tog åv an!

      Radera
  2. Håller helt med, absolut den godaste tårtan jag ätit!!! (åtminstone vad jag minns :) Beställer en till nästa gång....när nu det blir...

    SvaraRadera
  3. Hande moussen låter jo som en superbra kombination, måst testas! Sugarpaste bodar väl nou finnas på livsmedel?! I hyllon me all marsipan, vaniljsocker å tårtdekorationer bruk di va demde små förpackningan me vit masso :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. japp han va verkligen smarri! int fö söt å int fö sur, riktit passligt me hande supersöta frostingen :) skåda nog om di sko ha had Sugarpaste på Livsmedel men int hitta ja na... men kan jo händ att e va slut bara!?

      Radera