16 november 2013

Lördagsinspiration

Okej, så jag har en plan. Eller fem(ton). Här ska det tillverkas nya gammaldags saker! En hallmöbel, en sänggavel, en spegel av ett gammalt fönster, och nåt slags hyllsystem att sätta på väggen. Gubben började också gå cocobananas med idéer här och föreslog att vi kunde bygga en hylla av ett gammalt fönster att sätta pokaler i. Ja, ni hör ju, vi går crazy med idéer här på Kyrkbackan ikväll.
Problemet då? Tja, åtminstone jag är inte speciellt händig, och sambon har inte många minuter över varje dag.. Om vi säger som så, han kan, men det är inte alla gånger han vill. Nå, vilken tur då att jag har en syster som blir färdig byggare i vår! Och som lovade att vi ska få hemgjorda möbler av henne i julklapp. Nu återstår bara att handla virke och skrida till verket då...

 Om ni undrar hur man ska få nya plankor/brädor att se gamla ut så hade Linn (som vanligt) ett hett tips: järnsulfat!
Det lär börja se ut såhär när man målar, schnüggt! Om man inte har tillgång till riktiga gamla plankor, vilket vi inte har...
Så en sånhär sänggavel blir det då...
... med en sånhär "ram", så man kan ställa nåt ovanpå. Målat med järnsulfatblandning.
Sen är vi inne på dendär hallmöbeln då. Det blir ett 2 meter långt "bord" med 2-3 plankor i bredd och nåt slag av ben till, Kalle föreslog att vi sätter fast i väggen på baksidan på nåt vis också.
Sen har jag handlat två gamla fönster (2€/st!) via FB-loppis. Det större (som förresten är exakt likadant som våra vardagsrumsfönster!) ska få speglar i sig, den andra har jag inte riktigt beslutat mig för ännu. Men Kalles förslag med ett pokalskåp lät inte så illa det heller. Då skulle vi bygga en ram runt så det blev ett mini-skåp. Sen är ju nästa bekymmer om jag ska måla fönstren vita + slipa lite nötningar eller bara låta dem vara sådär. Vad tycker ni!?
Spegeln skulle jag då sätta ovanför hallmöbeln. Huuur snyggt? Inspirerades av Ankis nya fönster-spegel.
 Nå, sen kom vi in på hyllor på väggen bredvid gungstolen. Likadan stil, nya plankor målat med järnsulfat. Och nån snygg hållare till.
Och plötsligt fick jag syn på hyllor med rördelar inbyggda. Och vad passar väl inte bättre i ett rörmåkar-hushåll?!
Dethär skulle vara en supersnygg hylla! Men behöver nödvändigtvis inte stå på golvet, utan kunde vara 2-3 hyllor på ett rör och sen fastsatt i väggen. Passar ju att ha både böcker och prydnadssaker på.
En annan snygg variant, tänk er denna med 3-4 hyllor nedåtgående.
Sen fick sambon syn på denna, "åså vare fäädit"... Han började prata om en hel rör-vägg. Men det tyckte jag var att gå lite för långt!
 Och så fick jag syn på denhär übersnygga-bokhyllan. Men den får väl kanske bli en avlägsen dröm... Eller "till mitt riktiga hus" som jag alltid säger!
Annars ser jag ut såhär ikväll. Men är nog inte riktigt sådär syyrhaest!
 H&M's julpaket damp ner i lådan (okejokej, jag hämtade det faktiskt från posten) och jag blev häppifejs. 
Köpte nyaste "Hembakat" på Absi och fick julklappsinspiration för i år. Lucky them som får julkarkki av mig i år! Skönt att sitta i gungstolen och bläddra...
 För tillfället ser det förresten ut såhär i udda hörnan. Pga fixandet i kontoret har skrivbordet fått flytta hit. Och helt bra går väl det också. Böt också ut mattan under gungstolen mot ett lite vintrigare "fårskinn". Mattan fick flytta under kontorsstolen, men det fick jag inte på bild...
Bilderna 1-5, 7-13 är Googlade.

Såå.. Fortsatt trevlig lördag på er!

13 kommentarer:

 1. Oj vilka fina funderingar! Va bra om Kati tou på se ti fix :) Blir kul ti si resultaten tå sedan!

  SvaraRadera
  Svar
  1. jo konstit nog fick ja övertala on ;)
   ska bli intressant ti si va vi får gjort...

   Radera
 2. Du har en award på min blogg :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. tack :) ska koll på e tå ja har tid...

   Radera
 3. Jaa, järnsulfat vare ju! Ja minsta att ja hadd nangang sit i na inredningsprogram tå di pensla å behandla trä me na medel, å så börja e si gammalt ut. En gang elda di å brädona snabbt å sen skrapa bort bränd yton me stålborste så börja e å si nött å fint ut. Ja har 2 vikor på me att konstruer vårt soffbord, så nu ere väl bara ti ta liti tid åt se å få na gjort :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. ja har faktsikt aldri sitt na som e laga med e LIVE, men Kati berätta att på praktikin had di vari ti en lyxvillo som va pensla mé e, å att he så snyggt ut. så får väl bara tro på he å hoppas vi kan bland rätt ;)

   Radera
 4. var kan man köpa järnsulfat? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. hoppeligen på nån byggaffär, sen lär det också finnas på apoteket i små förpackningar.

   Radera
 5. Hej :) Hur blandar man järnsulfatet? Något "recept"?

  SvaraRadera
  Svar
  1. hej! det stod på burken jag köpte, bara vatten och pulvret :) men sen ska det stå och dra i sig ganska länge innan det blir "rätt" nyans..

   Radera
 6. Bra tips! Vad använde du för träsort?

  SvaraRadera
 7. Hei hvor fikk du tak i hyllefestene

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har tyvärr inte gjort dessa själv utan bara sökt inspiration på nätet :)

   Radera