5 maj 2015

Sifferminnet

I oändlighet har jag varit dålig på matematik. Riktigt dålig, alltså. Så dålig, att jag en gång i andra klass var på sid 43 i matteboken, när de andra räknat ut. Jag blev också underkänd i studentskrivningarna i matte, och fick skriva om på våren. Förbättrade med 21 poäng, så då förstår ni hur dålig jag var. Derivata och bråkräkning och procent har aldrig varit min starka sida. Huvudräkning tar hundra år, och frågar någon mig något om hur man räknar ut saker så kan jag på allvar inte ge ett korrekt svar. Tack och lov så har jag ett jobb där jag bara behöver räkna till ungefär tjugo varje dag... Och barnen har inga svårare frågor än vad ett plus ett blir. Haha.

Nå, en sak som jag lagt märke till på senaste tid är att jag har fruktansvärt bra sifferminne! Har faktiskt aldrig tänkt på det ur den synvinkeln förut. Så länge jag kan minnas har jag haft väldigt lätt att komma ihåg folks födelsedagar. Telefonnummer. Och sen är jag en riktig hejare på registernummer. Om jag ser en bil komma emot kollar jag instinktivt först på nummerplåten. Ja, nämen sidu he va ju IKR-144, hej Kalle! Min sambo däremot, han är en hejare på matte men kommer inte ens ihåg sitt eget registernummer på bilen, allra minst när hans mamma fyller år eller vad jag har för telefonnummer.

En dag förra veckan stod jag och en av kollegorna på jobbet och pratade om barnens födelsedagar ute på gården. Min jämnåriga kollega, som jag trodde hade "sina" barn på klart (vi jobbar på olika avdelningar), hade inte ett hum om när ett visst barn fyllde år, medan jag i princip kunde rabbla upp alla "mina" barns födelsedagar, plus hälften av deras. Började fundera efter det, och jag vet inte om mitt sifferminne beror på att jag också har bildminne, eller om det bara är så att jag är duktig på att memorera siffror. Ett praktexempel var när jag i tiderna skulle åka på Kårmöte till Åbo och hade glömt att skriva upp min kontonummer, som jag behövde till en blankett. Fick tänka till, och sen var det bara att minnas nummern hela vägen ner till Åbo. Och det gjorde jag. Och har aldrig glömt den sen dess.

Hur är det med er, minns ni saker som telefonnummer, födelsedagar och registernummer på bilar? Eller är det bara jag som är konstig..?

4 kommentarer:

 1. Likadant för mej, skitdålig på matte, men superbt sifferminne😊

  SvaraRadera
 2. Ja e precis likadan. Jättedååli på matte. Men san kan ja enormt mang födelsedagar, telefonnummer, registerplåtar å tilåmee ejn å anan kontonummer 😃

  SvaraRadera
 3. ahaa, kanske nan slags grej dehär, att om man suger på matte så har man bra sifferminne iställi :D

  SvaraRadera
 4. Du släktas helt klart på mej!

  SvaraRadera