9 juli 2016

Svar på några frågor

Maria undrade i frågestunden:

1. Vad har varit det bästa med resan hittills?
2. ... och det sämsta?
3. Vad har varit det mest användbara i din packning?
4. ... och vad är det onödigaste i din packning, som du lika bra hade kunnat lämna hemma?
5. Är det något du blivit särskilt förvånad över i USA? Något som är speciellt eller annorlunda jämfört med Finland?

---

Jaa-a var ska jag ens börja? I skrivande stund har jag varit borta hemifrån i tre veckor. Jag spenderade mina två första dagar i New York, och sen började mitt äventyr med Trek America. Vi är just nu inne på dag 18/21, alltså närmar sig slutet på gruppresan med stormsteg. Och då först börjar det stora äventyret, när jag ska klara mig ensam i Los Angeles i tolv dagar innan jag flyger hemåt. Erkänner att det skrämmer skiten ur mig, samtidigt som det är spännande som tusan. Hittills har det ju gått väldigt smidigt när allting varit ordnat, och jag i princip bara fått följa med. Men som näst kommer delen av resan då jag verkligen måste tänka själv. Nå, har redan gjort en plan och bokat alla hotell (ska berätta mer om det sen), så nu återstår bara att se hur det går för mig. En liten parentes....

Det bästa med resan har nog absolut varit allt jag fått se och uppleva. Vi har hunnit med så otroligt mycket på dessa aderton dagar, att det nästan är ofattbart. Vi har färdats genom 14(!) olika delstater - New Jersey, New York, Pennsylvania, Ohio, Indiana, Illinois, Iowa, Minnesota, South Dakota, Wyoming, Montana, Idaho, Nevada och California. Vi har besökt fyra nationalparker - Badlands, Yellowstone, Grand Teton och Yosemite, och däremellan också sett en hel del vackra ställen och state parks av olika slag, t.ex. Niagarafallen, Craters of The Moon, Lake Tahoe... Naturen har varierat, allt från storstäder till prärieslätter, höga berg, gröna skogar, majsfält och torra ökenområden. Önskar verkligen att jag kunde beskriva och visa allt jag fått se de senaste tre veckorna! För bilderna gör verkligen inte rättvisa..

Det sämsta med resan har kanske varit just det att vi hela tiden haft så mycket program. Har aldrig känt att vi haft för mycket på agendan, men visst har det varit skönt de kvällar eller dagar vi haft möjlighet att bara pusta ut, ligga på sängen och stirra i en datorskärm, läsa en bok eller bara vila en stund. Det är intensiva dagar, och man blir faktiskt ganska trött i skallen av att se så mycket nytt hela tiden! Plussa sen till att jag umgåtts väldigt mycket med nio andra personer de senaste aderton dagarna, så förstår ni att man ibland behöver en liten paus, lite eget andrum. En annan negativ sak är också tidsskillnaden hem, jag menar vem blir inte tokig av att hela tiden behöva tänka vad klockan är där hemma, när man tänkt skicka iväg ett "Hur är det?" meddelande åt kompisarna?

När det kommer till packningen så får jag väl så lov att säga att det mest användbara absolut är att jag har flera olika klädesplagg för olika tillfällen. Vi har visserligen möjlighet att tvätta kläder på så gott som alla ställen vi övernattar, men visst är det skönt att ha många shorts och toppar att ta till, när det ofta är svettigt och varmt om dagarna. Och dessutom att inte behöva ha samma outfit på varje bild som blir tagen på en... Dock måste jag erkänna att jag är väldigt dålig på att packa smart. Följde nån slags lista som en annan tjej som rest med Trek America publicerat på sin blogg, men i slutändan lade jag nog ändå ner några extra toppar och klänningar i väskan. Hittills har jag faktiskt använt nästan alla plagg jag har med mig, det är väl bara två klänningar och en topp jag inte haft på mig. Men när vi kommer till det mest onödiga jag har med mig, så är det absolut de femton(!!!) paren sockor jag tydligen packat med mig. Fattar verkligen inte hur jag tänkte där, för jag har använt ungefär två par i veckan, och sen tvättat. Så där fick jag ge mig själv ett stort minus i protokollet, haha. Det har också visat sig vara bra att jag tog med mig två väskor, för jag har massor av saker, och mer kommer det när jag köper hem souvenirer osv. Men att släpa på två väskor var också ganska tungt, insåg jag efter några dagar, och packade om så att en av väskorna alltid får vara inne i trailern.

Sen kommer väl de svåra biten då, om vad som förvånat mig här i USA, och det som är annorlunda jämfört med Finland. Det är så många saker det, vet ni, så jag kan inte börja rabbla upp alla. Men de största sakerna är väl kanske att människorna är så annorlunda här. Här möter nästan alla en med ett leende, ett "how are you?", alla är så vänliga, de säger ursäkta både om man går in i dem eller om de går in i en. Amerikanerna är väldigt lätta att prata med också, skulle jag säga. Om vi jämför med finländare som går och stirrar ner i marken och undviker ögonkontakt, och aldrig skulle prata med nån de inte känner, så är alla väldigt sociala här.

En annan sak som verkligen får det att knaka i skallen på mig är skatte- och drickssystemet de använder sig av här i landet. I Finland ger vi ju inte dricks om det inte är frågan om något extremt bra när det kommer till service. Här i USA hör det till att man ger dricks, men då är den stora frågan då åt vem, när, hur mycket..? En hel vetenskap! Dessutom om det står att något i butiken kostar 4 dollar, så kan det i slutändan ändå bli 5,10 när du kommer till kassan, för att de lägger på skatt. Alltså ska man aldrig lita på det pris man ser på hyllan. Nu när ni plussar ihop dessa två saker, hur man ger dricks, och när det tillkommer skatt, så blir det riktigt invecklat. Jag vet fortfarande inte om jag ska ge dricks när jag köpt en smörgås och en iste vid bensinstationen, eller hur många dollar jag ska ge när jag betalar min restaurangräkning på 22 dollar. Mycket förvirrande! Men man lär sig..

Och det borde väl ha varit svaret på de frågorna då. Om det ännu är något ni undrar över, så är det bara att fråga! Jag svarar så fort jag har en stund över.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar