5 april 2015

The smörgåstårta

Ni kanske alltid har undrat hur man gör den enklaste och godaste smörgåstårtan? Ja, det ska jag ta och berätta för er nu! Först började jag med att köpa två skivade formfranska från Lillkungs bageri via REKO. Kostar typ en femma för två. Jag brukar göra 4-6 våningar, och alltid dubbeltårta, alltså två bottnar bredvid varann. Om man gör med fyra lager så klarar man sig på ett bröd, trots att man gör en dubbeltårta. Har du tänkt göra en enkel smörgåstårta behöver du bara halva påsen av ett skivat bröd. Sen gör du såhär:

Köp dessa ingredienser: Majonnäs, vispgrädde, gurksallad, skinka, örtsalt och pepparmix.
Till en ordentlig dubbelsats använder jag:
- 4 dl vispad grädde + kryddor
- 1-2 dl majonnäs (beroende på hur stark smak man vill ha)
- 100-200g gurksallad (jag sätter tills det smakar rätt...)
- 600 g skinka i små bitar
Under tiden kan du koka upp ungefär en halvliter köttbuljong
Sen börjar jag montera. Ser alltid till så att de rakaste och största bröden hamnar underst och överst. I mitten är det inte så stor skillnad ifall de är lite krokiga eller små! Den viktigaste delen i monteringen är att FUKTA TILLRÄCKLIGT! Finns inget så äckligt som torr smörgåstårta, om ni frågar mig.. Jag brukar dränka kanterna riktigt ordentligt, och sen penslar jag bara snabbt över på mitten.
Sen är det bara att sleva på fyllning!
Jag brukar alltid fylla upp min smörgåstårta kvällen före, så den får stå och dra sig i kylskåpet över natten. Blir mycket saftigare och godare då! Men obs, se till att täcka över den så den inte torkar..
Dag 2 fixar jag först dekorationerna. Jag brukar använda: Paprika (gul och röd blandat), gurka, skinkbitar, skinkrullar, körsbärstomat, salladsblad och persilja.
Sen vispar jag ihop ca 1 dl grädde, klickar i 1-2 msk majonnäs och kryddar. Det blir perfekt att breda över tårtan! 
Denna gång räckte faktiskt fyllningen att stryka kanterna också, men annars kan man göra dubbelsats av "toppingen" och stryka den på sidorna av tårtan också.
Sen är det bara att sätta igång med monteringen! Jag tycker det blir absolut snyggast med tvåfärgade salladsblad. Ekbladssallad är också en favorit.
Ungefär såhär blir det då. Så himla gott att det inte blir mycket över till kvällen, tyvärr..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar