Nån kanske undrat vart hallonmoussetårtans recept lämnade.. Ja, ärligt talat kan jag säga att boken blev kvar i hyllan. Orkade liksom inte hämta den och skriva receptet som passade till bilden jag färdigt satt i ett utkast. Janå, nån gång ska man väl dra tummen ur och skärpa till sig. Så här får ni, ur boken Världens bästa kladdkakor av Anette Rosvall och Emma Hamberg, "Playcake of The Year". Lite invecklad att göra kanske, men helt totalt jävla värt mödan! Fick till och med kommentaren att dethär är nog den godaste kakan jag ätit i hela mitt liv. Tå ere bra! Så varsågoda:
Botten:
- 115 g smör
- 4 dl socker
- 2 stora ägg
- 75 g kakao
-0,5 tsk salt
- 2 tsk starkt espressokaffe (jag tog vatten)
- 2 tsk vaniljsocker
- 0,5 tsk bakpulver
- 1,5 dl vetemjöl
- 125 g chokladknappar
> Smält smöret, rör ner sockret och låt halvsmälta på låg värme
> Vispa äggen fluffiga
> Blanda kakao, salt, kaffe, vaniljsocker och det smälta sockersmöret i äggsmeten
> Blanda i mjöl, bakpulver och till sist chokladknapparna
> Form med löstagbar kant, 175 grader ca 25 minuter
OBS! Viktigt att kakan är fast men lite fuktig. Min blev överbakad och blev stenhård i kanterna efter att den stått i kylskåp över natten...
Mousse:
- 4 gelatinblad
- 400 g hallon (tinade eller färska)
- 2 dl mascarpone
- 1,5 dl florsocker
- ca 1 dl socker
- rivet skal och saft av en lime
- 2 dl grädde
> Mixa hallonen och sila dem för att få bort kärnorna
OBS! Detta är det svåraste och mest tidskrävande med hela tårtan...
> Blöt gelatinbladet i kallt vatten minst 5 minuter
> Blanda ihop mascarpone med socker, florsocker samt skalet och saften från limefrukten
> När hallonkärnorna är bortsilade, häll ca ½ dl av saften i en kastrull, rör ner resten i moussen
> Hetta upp saften i kastrullen och rör sen ner de urkramade gelatinbladen
> Vispa grädden medan gelatinblandningen svalnar/stelnar en aning
> Rör först ner gelatinsaften, till sist grädden
> Häll moussen över den svalnade kladdkaksbottnen, låt stelna i kyl, minst 2h
> Dekorera med hela hallon och lite florsocker
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar