4 februari 2014

Att tänka på i trafiken

Såg att en av mina FB-vänner länkat till detta inlägg. Och det fick mig verkligen att fundera. Själv har jag suttit i sadeln största delen av mitt liv. Till våren blir det 18 år faktiskt, helt sjukt! Ninas hästar har jag ridit sen 2003, och det innebär en hel del timmar på vägarna. Ni kan ju alltså lista ut att jag under årens lopp både sett och hört om en hel del idioter när det handlar om hästar i trafiken... Värsta skräckhistorien jag har hört är om en flicka som var ute med sin häst i hembyn och blev jagad av en plogbil. Lyckligtvis kom ekipaget undan med bara rena förskräckelsen. Plogbilschauffören hävdade i efterhand  att "när jag har på mina varningslampor på plogbilen måste alla flytta sig". Så då har man alltså rätt att jaga ett ekipage även om man märker att hästen är livrädd och skenar iväg. För hästen bryr ju sig mycket om plogbilens varningslampor... Jaja, vilka jävla idioter det finns därute, säger jag bara!


Även om jag ridit på vägarna i över 10 år så har det faktiskt inte uppkommit särskilt många "nära på"-situationer. Och tack och lov för det! En gång för några vintrar sen travade jag och Elli vid dikeskanten på en helt vanlig landsväg. Det fanns gatubelysning och vi var utrustade med reflex. Ser en bil komma i mötande fil en bit längre fram men tänker inte desto mer på saken utan travar vidare. Plötsligt är bilen över på "min" körfil och kommer skrämmande nära. Får snabbt väja Elli åt sidan, bakom plogpinnen, nästan ner i diket. Hade inte bilen kört i 40-50 hade vi aldrig hunnit undan!


Och dethär är egentligen hela poängen med detta inlägg: hastigheterna när du passerar/möter en häst. För det mesta ser man på hästen om den är trygg i trafiken eller inte. Märker du när du närmar dig med bil/annat fordon att hästen dansar nervöst åt sidorna, hoppar undan eller rusar iväg - SAKTA FARTEN BETYDLIGT! Gestikulerar ryttaren (allmänt känt är att ryttaren sätter upp handflatan som ett "stopp"), STANNA GENAST! Vissa hästar reagerar inte alls på varken bilar, traktorer eller konstiga ljud. Andra kan bli skrämda om de hör en motorcykel på två kilometers håll eller om en fågel kvittrar till i busken bredvid. Elli är tacksam på det viset att hon för det mesta inte bryr sig i omgivningen. Men visst finns det dagar då både snöklimpar, postlådor och plogbilar känns farliga för henne också. Och då är det inte alls lyckat om nån kommer förbisusande i 80 på en smal grusväg.

Du kan aldrig veta hur hästen kommer att reagera, så HÅLL NER FARTEN! Att köra förbi en häst i över 60 kilometer i timmen är bara ren dumhet. En häst är ett vilddjur, de tar till flykten när de känner sig hotade eller blir rädda. En ryttare på en 600 kilograms häst har absolut ingenting att säga till om ifall hästen blir rädd. Det kan hända så enkelt. Du kommer susande förbi i din sprillans nya BMW, 90 km/h med högtalarna på max och basen dunkande i dörrarna. Diggar kanske musik och har inte världens bästa reaktionsförmåga. I samma ögonblick som du passerar ser min häst en plastpåse fladdra i dikeskanten. På 0,1 sekunder har du hästen i vindrutan. Och det är du som betalar hela kalaset, för hästar räknas som vilt i trafiken. Dessutom kanske jag flyger iväg 2 meter och landar på nacken. Då har du dessutom ett dödsfall på  samvetet. Allt för att du inte kunde dra pinnen ur röven och sakta på farten. Det är faktiskt inte coolt att susa förbi hästar bara för att testa ifall de blir rädda. För det kan de bli. Och då är allt ditt fel.

5 kommentarer:

 1. Superviktigt inlägg! Ja dejla e på Facebook!

  SvaraRadera
  Svar
  1. ja såg he, tusen tack! hoppas verkligen att mang sko böri förstå se på denhär sakin. dem sko bod lär ut e i bilskolorna å...

   Radera
 2. No har man vari arg mang gang... grr :(
  och varje gang har man tänkt, vilken tur man hadd att int e gick na sämre.

  SvaraRadera
 3. Ja, verkligen!

  SV: Tack så myki :D

  SvaraRadera
 4. Jag ha allt som oftast haft turen att rör me på ganska otrafikerade vägar, men nog ha vi hamna lite onödigt nära motorfordon vi också.. som tur ha ja haft trafiksäkra hästar så inget har händ.

  SvaraRadera