22 december 2016

Lucka 22: Jullimpa

Idag har jag påbörjat jullimpstillverkningen (4 down 8 to go!), så givetvis ska ni i kväll få receptet på världens godaste jullimpa. Denna limpa fick jag först smaka på för många, många år sen, när mammas jobbarkompis Sari bakade den åt oss till jul. Fick så sent som för två år sen veta att den härstammar från Jeposmettonas recepthäfte, och sen dess blir det ingen jul utan att ha tillverkat dessa ljuvliga bakverk. Perfekt smak, lite sådär kladdig som jag vill ha den, och behöver inte ens några tillbehör i form av pålägg, om man inte så önskar. Den godaste jullimpan, varsågoda:

 Du behöver:
- 4 dl mjölk
- 4 dl vatten
- 1½ paket jäst
- 1½ tsk salt
- 1½ tsk anis
- 1½ tsk fenkål
- 3 ägg
- 3 dl sirap
- 4 dl rågmjöl
- ca 20 dl vetemjöl
(Här måste man känna efter lite, i originalreceptet står det 18 dl men jag har haft i allt från 21 till 26 dl... Man får prova sig fram, helt enkelt!)

> Värm mjölken och vattnet fingervarmt, smula ner jästen
> Blanda ner övriga ingredienser
> Knåda, gärna i hushållsassistent

 > Stjälp upp degen på mjölat bord, låt jäsa under duk cirka 30 minuter 
 > Dela degen i 4-5 delar, beroende på hur stora limpor du vill ha
> Rundriv eller gör dem avlånga
> Låt jäsa cirka 30 minuter, jag brukar sätta ugnen på 30-40 grader och jäsa dem där!
> Grädda i 200 grader, cirka 30 minuter
 > När halva gräddningstiden gått, ta ut och pensla med sirapsvatten (lika delar sirap och vatten)
 > Pensla ännu en gång när de är färdiggräddade
PERFEKT!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar