14 december 2016

Eine kleine listå

Hittade en jobbrelaterad lista på en blogg häromdagen, och tänkte att den ska jag passa på och fylla i nån kväll. Jär kombär an tå:

1. Vad ville du bli när du var liten?
- I fyraårsåldern tror jag att jag i ett skede sa att jag ville bli Lillkungstant (jobba på konditori), frissatant, dagistant och glasskiosktant. Kan väl säga att jag alltid vetat vad jag vill, med tanke på att jag idag är utbildad både bagare/konditor och barnträdgårdslärare. Lite högre upp i lågstadieåldern var jag bombsäker på att jag skulle bli författare eller artist. Men he skejt jo se...

2. Vad trodde du att du skulle bli när du var tonåring?
- I nian minns jag att jag önskade mig till frisör eller barnmorska om jag inte skulle bli antagen till bagar-konditorlinjen. Men helt realistiskt så hade jag nog hela tiden siktet på att bli dagistant.

3. Vilka var dina bästa/sämsta ämnen i skolan?
- Bästa var definitivt engelska och modersmål. Alltid varit smart med språk, och duktig att uttrycka mig i skrift. Sämsta var utan tvekan matematik. Har aldrig fattat ett skit av det. Fysik och kemi var väl inga höjdare heller, eftersom de hänger ihop med matten. Och jumppa har aldrig varit min starka sida, i och med att jag alltid varit "smidig som ett kylskåp"...

4. Vad gjorde du efter grundskolan?
- Gick på bagare/konditor i Optima och läste samtidigt till studenten via Jakobstads gymnasium. Allt detta för att jag skulle få söka in till barnträdgårdslärarutbildningen efteråt (tidigare var det ett krav att man hade studenten för att komma in, idag räcker det med en andra stadiets utbildning, vad jag vet).

5. Vilket var ditt allra första jobb?
- Skötte min syster hela sommaren när jag var 12 år. Mitt första avlönade jobb var väl på mommo och moffas blomsteraffär Asta sommaren 2006.

6. Vad har du mer haft för yrken?
- Jobbade som städerska i många år på Nykarleby Fastighetsservice.

7. Vad går ditt nuvarande jobb ut på?
- Arbetar för tillfället som daghemsföreståndare och barnträdgårdslärare på dagis i Kimo. Som föreståndare har jag ansvar över daghemmets ekonomi, arbetslistor, att skaffa vikarier, skicka ut info, inköp etc. Som barnträdgårdslärare har jag ansvar över planeringen och genomförandet av verksamheten på daghemmet. I år jobbar jag på dagissidan med 1-5 åringar.

8. Vilka är dina starka/svaga sidor på ditt jobb?
- Starkaste sidan är min organisationsförmåga. Den har hjälpt mig många många gånger under mina snart fyra år på dagis. Svagaste sidan är nog att jag inte har världens längsta tålamod.. Dock anser jag mig ha blivit betydligt bättre på den fronten sen jag började jobba på just dagis! Mina starka sidor som chef är nog att jag är rättvis och flexibel. Svaga sidorna att jag vill ha koll på precis allt, vilket leder till att jag oftast gör saker och ting själv utan att be om hjälp, lika med jag jobbar för mycket och blir urvriden som en disktrasa.

9. Nämn något du är extra stolt över att ha gjort i ditt jobb?
- Fått barnen att känna sig trygga och viktiga även borta hemifrån. Det betyder oerhört mycket för mig att ett barn i första hand kommer till mig, vill sitta i famnen och accepterar att jag tröstar, eller att de berättar såna saker som är viktiga för dem. Att få dem att skratta. En spontan kram eller historia nu som då. Ojoj då nån skulle förstå hur mycket glädje det ger att arbeta med barn!

10. Vad skulle du vilja jobba med om du inte hade ditt nuvarande yrke?
- Kanske som reseledare. Fast sen igen tror jag inte det är så glamoröst som man tänker sig... Något med inredning hade också varit trevligt, men det är väl inte världens enklaste att hitta jobb inom den branschen. Trots att jag är utbildad bagare så tror jag inte att jag skulle kunna/vilja jobba med det, faktiskt, men visst är det roligt med bakning, som hobby..

11. Vilket tror du skulle vara det sämsta jobbet för dig?
- Ett stillasittande jobb, t.ex. kontorsarbete, eller ett monotont arbete, där man gör samma sak hela tiden. Skulle säkert somna efter tio minuter på fabriksgolvet vid Mirka, och min rygg skulle vara död efter fem timmar i kontorsstolen. Sen ska vi inte ens prata om hur lite jobb som ekonom eller bankdirektör lockar mig. Nej nej, ett kreativt och omväxlande arbete är det enda rätta för mig!

12. Vad gör du om fem år?
- Hoppeligen har jag fått en fast tjänst inom barnomsorgen. Och kanske är jag mammaledig just då. Åtminstone har jag inte tänkt sadla om desto mer här i livet, eventuellt byta arbetsplats, arbetsuppgifter eller åldersgrupp att jobba med. Men annars trivs jag precis där jag är!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar