16 december 2016

Jullistan

Hittade en trevlig jullista hos Linda häromdagen. Julnörd som jag är så kunde jag inte motstå frestelsen att kopsa och fylla i själv också.

1. I vems hem firade du jul/Vem firade jul i ditt hem förra julen?
- Mitt ex Kalle och jag spenderade sju jular tillsammans, och vi gjorde alltid så att vi firade julafton hemma hos mina föräldrar vartannat år, och vartannat hos hans. Ifjol var vi hemma hos honom, och jag är så glad att Sebastian gick med på att fortsätta på samma sätt. Alltså får jag i år spendera julen med min familj, precis som det var meningen. Sen firar vi med den andres föräldrar på juldagen. Rättvist ska e va!

2. Vilket är ditt bästa barndoms-julminne?
- Kan inte säga någon exakt julafton som varit speciell för mig och etsat sig i minnet. Men skulle nog säga att barndomens jular överlag var väldigt magiska. Ni vet, så länge det var "en meter snö" utomhus, hemmet var julpyntat, det doftade godsaker i hela huset, släkten var samlad, och man fortfarande trodde på tomten. Pakethögarna var nästan upp till taket och matkoman varade inte i tre dagar som den gör i dag. Har mina föräldrar att tacka för att vi alltid haft väldigt fina jultraditioner och då speciellt en trygg och på alla vis "genomjulig" julafton.

3. När julhandlar du? Har du handlat alla julklappar?
- Vi brukar alltid julhandla vid Tuuri nån gång i början på december. Har gjort det i många, många år, och det är en tradition jag inte vill lägga åt sidan i första taget. För två veckor sen hade jag bara köpt en julklapp, nu har jag kanske bara två kvar, tack vare att vi var till Tuuri förra helgen. Så ganska duktigt i år, blir väl bara en snabbvisit till Vasa nästa vecka för att fixa hem det allra sista.


4. När äter ni julmat?
- Efter Kalle Anka. Som e ska va! Dock är jag lite frustrerad att jag aldrig sett mer än första halvtimmen av Kan du vissla Johanna. Sen om vi orkar blir det glögg och pepparkakor "på seinon". På juldagsmorgon brukar vi äta rester till frukost.


5. Vad är det bästa på julbordet?
- Fisken, helt klart! Och tätt därpå kommer mommos hemgjorda Karelska piroger. Ingen jul utan dem och äggsmör på bordet. Mums! Morotslådan har också blivit en favorit på senaste tid.


6. Hur dags öppnar ni julklappar?
- När jag var liten kom tomten där vid 19-20 tiden. Nu öppnar vi väl egentligen julklapparna nån gång efter maten, när alla vilat tillräckligt och kommer sig upp ur soffan.


7. Vilken är den bästa julklapp du nånsin fått?
- Oj, det var svårt! Egentligen kan man väl inte värdera julen i de presenter man fått. Så jag tänker var lite cheesy och säga att den bästa julklappen är att jag får fira den med min familj, på något vis, varje år.

8. Hur länge efter jul har du kvar din julgran?
- Så länge den är någotsånär vid liv och inte barrar ner hela hushållet brukar jag nog ha den kvar till tjugondag knut. För då ska ju julen ut! Brukar ta in den 1-2 dagar före julafton, men i år ska jag försöka få in den lite tidigare. Det är ju faktiskt före julafton man njuter som mest av pyntet. Sen är ju hela charmen förbi, håller ni inte med?


9. Har du någon gång firat jul utomlands?
- Jo, 2012 firade vi jul på ön Curacao i Karibien. Orsaken var min pappas 50-årsdag, och visst var det trevligt på sitt vis, men jag saknade nog känslan som julen för med sig. Därför tror jag att jag aldrig gör om det! Vill nog vara hemma på jul. Det kallas ju inte the most wonderful time of the year för assigt heller.


10. Om du kunde ändra något med julen, vad skulle det vara?
- Kanske att julafton skulle vara längre än den gör. Varje år efter att vi ätit och öppnat julklapparna och sitter där i soffan och pöser så brukar jag tänkta att "oj nej, nu är det ett år kvar tills nästa gång". En känsla av besvikelse infinner sig alltid i kroppen vid insikten att julafton bara är EN dag. Okej, jag vet att man också firar på juldagen och kanske på annandagen också, men ändå, det är ju nog julafton som är THE DAY under julen, så att säga.

11. Tror du att vi får en vit jul i år?
- Det hoppas jag verkligen! Just nu ser det ju lovande ut i alla fall, får bara hoppas på att det håller i sig.

12. Hur länge är du ledig vid jul?
- Min första lediga dag är nästa veckas fredag, den 23:e. Börjar jobba igen nionde januari. Så sjutton dagar ledigt har jag att vänta. Så skönt efter denna otroligt hektiska höst!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar