Går att variera i all oändlighet, man behöver inte nödvändigtvis smaksätta pannkakorna med något, men själv tycker jag det blir godare så. Vår favorit är med hallon och vitchoklad. Blåbär är också riktigt gott, eller med mörkchokladbitar. Sen kan man ju förstås toppa med vad man vill. Idag blev det hallon och lönnsirap. Mumsfilibabba! Absolut inte den hälsosammaste frukosten, men ibland måste man ju få unna sig en riktigt god frukost.
Du behöver:
(för 6-10 st, beroende på storlek)
(för 6-10 st, beroende på storlek)
- ca 4,5 dl vetemjöl
- en nypa salt
- 2 msk socker
- 3 msk olja
- 2 ägg
- 2 dl surmjölk (piimä)
- 2,5 tsk soda
- ca ½ dl vatten
Gör så här:
> Blanda ihop vetemjöl, salt och socker i en bunke
> Blanda i olja och ägg, obs, använd slev, inte visp!
> Rör ner surmjölken, blanda slät
> Mät upp sodan i ett glas, häll över lite vatten och rör noga så sodan löser sig
> Häll i sodavattnet i övriga smeten, blanda väl
OBS OBS OBS viktigt att du inte sätter sodan rakt i smeten med surmjölken, då kan det ske en mindre explosion, eftersom de reagerar med varann!
> Konsistensen ska vara ganska tjock, det ska ta några sekunder innan smeten faller av sleven när du vinklar den neråt
> Låt svälla minst 10 min. Kan också stå över natten i kylskåp!
> Hetta upp en stor stekpanna, men obs, sätt INTE i smör! Kolla om pannan är varm genom att skvätta i lite vatten, om vattendropparna "dansar" så är stekpannan tillräckligt het
> Klicka i en passlig mängd smet, vi brukar göra ganska stora pannkakor, så det ryms tre i vår största stekpanna
> Sätt på valfri smaksättning innan du vänder pannkakorna. De ska vändas när du ser att smeten bubblar lite på ytan.
> Ungefär så här ska pannkakorna se ut när de är klara. Viktigt att de får svälla en stund på lite lägre värme, både så de stiger och inte är degiga inuti, men också så inte smaksättningen bränns.
Sen kan det t.ex. se ut så här (gammal bild). Bara att avnjuta!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar