20 mars 2014

Fitnesstrenden

En tid nu har jag funderat mycket kring dethär med vikthetsen, trenden om att vara "fit", som blommat upp det senaste året. I sociala medier ser man dem hela tiden, bilderna på proteindrickande tjejer med sixpack och stora, tränade rumpor. Det är abs-challenge och 30 day squats hit och dit. Man ska inte äta annat än protein och sallad, tydligen. Och baka massa nyttiga varianter av godsaker. Och gud förbanne om du väljer att vara annorlunda.

Hade inte alls tänkt gå in på dethär ämnet, eftersom det är ganska känsligt för mig. Och ja, jag har ju faktiskt gått in på dieter och tränings osv. tidigare. Men så snubblade jag på något vänster över dethär inlägget, och jag visste att jag inte kan vara tyst längre.

Alltså, nu gör jag inte detta för att provocera eller klanka ner på nån annan. Jag skriver av mig för min egen skull och för att få igång nån slags diskussion. Alla får vi tycka och tänka precis som vi vill, det tycker jag ska vara grunden till allt. Men kanske finns det många där ute som, precis som jag, mår bra av andras synpunkter och åsikter nu som då, speciellt kring ämnen man inte är 100% insatt i.

Såå. Kan ju börja med att gå till mig själv. I augusti förra året satte jag för första gången på allvar min fot på ett gym. Och ärligt talat var jag säker på att jag skulle hata det. Eller åtminstone att jag skulle tröttna efter nån vecka, månad. Men på något konstigt vis har det blivit en livsstil för mig nu. Jag har alltid tyckt om att träna, röra på mig. Under Jeppistiden var det zumban mitt hjärta brann för. Men efter en tid var det inte så effektivt längre, och eftersom Studio Z inte följde med mig till Årvas fick jag hitta på ett nytt alternativ. Och det visade sig att det passade mig, dethär med gym. Det får mig att må bättre, att se hur min kropp blir starkare och tightare, att jag orkar mer för varje gång. Och ja, det är kul att vågen och måtten går neråt lite också.

För mig har träningen alltid handlat om att ha kul. Att det förbränner kalorier och att man blir smalare/snyggare är ju bara ett stort plus i kanten! Jag skulle aldrig träna om jag inte njöt av det. Därför förstår jag så bra de människor som inte alls har behovet av att träna. Visst, alla måste ju röra på sig till en viss mån, men om man har turen att hålla formen genom bara vardagsmotion är det ju hur bra som helst också. Alla är vi ju olika, och det tycker jag man ska respektera. Det finns de som bara går 500 meter till jobbet fem dagar i veckan, och de finns de som tränar tre pass om dagen, sju dagar i veckan. Och båda alternativen ska vara okej, huvudsaken att du mår bra av det.

Då kan vi gå in på kosten. För att koppla tillbaka till det jag nyss skrev så är det ju en jäkla tur om man är född och byggd så att man kan äta vad man vill utan att behöva sätta större energi på att förbruka bort det. Du äter en godispåse och en bulle tre dagar i veckan och det stör inte din kropp på något vis. Good for you! Tyvärr hör jag inte till den kategorin, och därför har jag också valt att se till att hålla igång lite mer. För jag älskar att äta. Jag älskar allt som är gott. Choklad och bullar och chips skulle jag gärna äta mer än en gång i veckan. Men då skulle jag se ut enligt det också. 200kg på ett huj. Så jag äter, och jag tränar bort det. Jag äter husmanskost, jag försöker välja bort extra kolhydrater i form av bröd, pasta, ris osv. Ökar på grönsakerna nu som då. Håller mig, så långt det går, till 1-2 godsaker i veckan. Och tränar 3-7 pass/vecka (zumba, gym, ridning, promenader, cykling).

Just nu försöker jag, som många kanske vet, gå ner lite i vikt. Min våg visar för tillfället 78 kg på mina 167 centimeter. Frågar ni BMI (vilket jag verkligen hoppas att ni INTE gör) så är jag överviktig, på gränsen till fetma. Och sen undrar samhället varför unga människor svälter sig och varför det finns så mycket psykisk ohälsa idag... Jaja, jag har alltid varit kraftigt byggd. Ja, jag har alltid tyckt om mat. Nej, jag har som ung aldrig varit intresserad av att springa, friidrotta, sporta på något sätt. Och det har bidragit till det ena och det andra. Vid 18 års ålder började jag träna genom att dansa zumba. Nu är det gym som gäller för att hålla formen. Jag vet att maten är den största boven för mig. För direkt jag äter hälsosammare går jag ner i vikt. Oavsett hur mycket jag tränar så stannar siffrorna på vågen upp direkt jag "fuskar" med maten. Det är bara så det är för mig.

Jag tror inte på dieter. Cambridge och 5:2 och LCHF och all skit som finns idag i all sin ära. Det kanske funkar för vissa, inte för andra. Jag tror på denna enkla logik: Stoppa endast i dig det som du genom motion kan förbruka. Jag tycker man får unna sig. Ingen ska skrika på dig för att du äter en chokladplatta en fredagkväll. Ingen ska heller skrika på dig om du väljer att inte göra det (undantaget i båda fallen är ju om man blir sjuk av det man väljer, t.ex. ätstörningar, fetma...)

Hela pointen är ju att göra det man mår bra av. Lev som du känner att passar dig bäst! Lyssna inte på andra, lyssna på dig själv och din egen kropp. Och för guds skull, sluta ta stress över dedär bilderna och statusarna på exempelvis Instagram! Vissa vill bli fitnessmodeller och andra satsar på att vara hemmamammor. Skitsamma vem du är och vad du gör. Du ska ha rätt att vara lycklig ändå! Jag bryr mig inte hur jag ser ut när jag tränar (läs förresten dethär!). Jag bryr mig inte i om jag äter "sämre" mat än nån annan. Och jag bryr mig definitivt inte i att det kommer upp femton "fitness"-bilder på Facebook varje dag. Jag tränar och äter som jag gör för att må bra, för min egen skull.  Och det hoppas jag att ni också gör.

9 kommentarer:

 1. Fenomenalt inlägg! Heja Mimmi! :D

  SvaraRadera
 2. Amen! T.o.m. statens näringsdelegation me all sina tallriksmodellar å kostpyramider vill beton att energiintaget å föbrukningen ska va i balans. Absolut int nan ny å genomslåend rekommendation men helt logisk å väldigt fungerand för ti flesta! Ganska roligt att gransk olika modedieter å, ti flesta förespråkar mindre socker å snabba kolhydrater, vilket demde "uråldriga" näringsrekommendationerna å säger.. ändå faller folk myki lättare för en bokstavsdiet istället för att äta he som förespråkas inom staten. Märklit.

  SvaraRadera
  Svar
  1. jo hede har ja tänkt på å, att fast di lagar om tallriksmodellen å kostpyramiden osv så baserar e ju entå se på sama grund: äta de mätt på proteiner å grönt, int pasta, ris osv. san måst man jo känn efter liti individuellt va kroppin eins klarar åv. t.ex. så vejt ja jo att min maga klarar int åv ti äta myki brö, ja får kramp å åppsvälld maga. så tå väljer ja jo såklart bort he så myki ja kan. har prova på LCHF men he funka int fö me, medan e kanske kan funk för ader. men tär ere jo tå t.ex. risken me högt blodtryck osv eftersom man äter så myki feitt... itt vejt ja jo na myki om e, men känns som att man helldär "kör på he" som di har förespråka om i evigheters evigheter, än he som e nytt å trendit å nan har komi på förra åri å int sitt na följder åv!

   Radera
 3. Bra skrivi, tummen upp!
  Själv tror jag hårt på att he som far in, ska motioneras ut.
  Men framför allt så tycker jag att man själv ska bestäm ifall man vill träna eller int. Mår man bra med sig själv och e man nöjd med sig själv så sir jag ingen vits med att änder se. Obs, om man ändå e hälsosam, som du skriver, finns extremer till båda hållen, oftast pratar man bara om överviktiga.
  Allihopa e byggd olika och allihopa kan int väga 60kg. Så jämför de med dig själv och lägg upp mål för dig själv.
  Själv så motiveras jag nog mer av "större" människor som orkar motioner och visar sina framgångar, än di som lägger upp magrutebilder varje dag.
  Lite mina tankar, dehär e ju en diskussion som komber att håll på i en evighet. Hela tiden nya superdieter och nya motionsformer. Viktigast av allt en no att man trivs med sin träning. Hitt en träningsform som passar en själv, så att int e blir en pina att träna. För några år sen sko jag aldrig ha tyckt om att fara till gym. För ett år sen sko jag ha undviki länk så gott e går. Men nu så ere en helt annan sak. Får se vad jag tycker om nästa år.
  Tack för mig :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. he har du så rätt i, allihop ska få göra precis som dem sjölv tycker känns bäst! om man int tycker om ti motioner å äta hälsosamt så ska man absolut int göra e, speciellt int om he e endast för att he er en trend för tillfället. fö så ere jo no, he e jo inne ti vara "fit".
   för ett år san sku ja absolut int ha kona tänk mesjölv bli en toko som lägger åpp gymbilder på mesjölv. no gör ja e för att vis att tom. en lillan "tjockis" som jag kan göra framsteg bara man vill :) och ja, he gör ja jo FÖR MIN EGEN SKULL. ja blir å mejr inspirera åv ti si ti som har lyckats ga ner 20kg genom ti änder sina levnadsvanor än ti som gar på gym femton gang i vikon å flashar me nya magarutebilder varje da... e int så impad åv he faktiskt. visst, nog ere tufft att man t.ex. klarar åv ti vara med i en bikinifitnesstävling å allt va he innebär. man ja tycker he känns mejr genuint om man gar ner i vikt för att sjölv må bäter än ti bygg muskler å äta 500kcal för att imponer på en jury...

   Radera
 4. Så rätt så :) Ha problem me hede BMI ja å, e no rejnt inom fetma zonen, men tå finnsa e na som man sku möt föhållandi me midjemåtti å höftmåtti å all ti mååtte + föhållandi va normal fö me... så, synd et BMI ska låss va mååtti tå int e tar i beaktand krafti benstom osv :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. ja har allti störd me på hede att di mäter med BMI. tycker jo nog att he sko bod böri ring na klockor tå di int alls tar i beaktande muskelmassa elär beinbyggnad... för att vara "normal" sko ja måst väga typ 63kg. å he finns jo itt en chans i universum att ja sko kona göra he utan att si ut som ett beinrangel. så tå har ja helldär nästan fetma å sir ut såde :)

   Radera
 5. Roligt att nån vågar diskutera den här grymma fitnessboomen med idealet smal OCH vältränad. Det målet e ju jätte svårt att uppnå för en vanlig medelsvensson! Då vi växte upp var det rillräckligt svårt med "bara" smal som ideal.. men ännu muskulös till det. Fan man ger ju upp :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. ja jag förstår int riktit hur di tänker "ut i världen".. tyckt också att he va tillräcklit jobbigt när man absolut sku vara smal. nu sku man måst vara både smal och tränad! suck. då väljer ja hellre att vara "tränad" o ändå behålla min normala kroppsform :) måst ju få äta nåt gott också, annars orkar man ju aldrig psykiskt. får se va nästa trend e?!?

   Radera