12 oktober 2015

Att blogga eller att BLOGGA

Det har varit mycket prat om smygreklam, inkomster och sponsorer hit och dit på bloggarna nu i höst. Affiliatelänkar, vem som förtjänar vad på sin blogg, vem som får hemskickat vilka produkter till vilket pris... Ja, ni vet ju. Själv har jag, som med många andra saker i bloggvärlden, bara suckat, blundat, och ångat vidare. Lagt på skygglapparna och ignorerat, ungefär som med flyktingkrisen, eller allas åsikter om c9. Men idag känner jag att jag vill dela med mig lite. Så här kommer det, att blogga, eller att BLOGGA.

Jag har aldrig nånsin förtjänat en endaste euro på min blogg. Aldrig gjort reklam som jag fått något för (ja förutom via Buzzador, men det är inte riktat direkt till bloggen, utan snarare till sociala medier överlag). Jag har aldrig gjort "smygreklam" för något företag. När jag länkar till t.ex. Ellos eller H&M så gör jag det helt enkelt för att det är hemsidor jag gärna besöker och beställer något från, och vill dela med mig av till andra som kanske är intresserade. Jag har aldrig blivit kontaktad av ett företag, men har ej heller kontaktat någon för att få eller göra reklam för produkter. Och vet ni, så vill jag att det förblir.

Till skillnad från vad som känns som resten av den finlandssvenska bloggvärlden är jag inte intresserad av att tjäna pengar på min blogg. Jag vill inte göra raketkarriär och börja försörja mig på bloggandet. Jag vill inte ha 100 000 läsare om dagen. Jag känner inget behov av att ständigt utveckla min blogg och göra den bättre och intressantare och populärare. Visst skulle det vara trevligt med några nya läsare, och speciellt fler kommentarer på bloggen. Och visst skulle det vara trevligt att få hemskickat en produkt jag annars inte skulle köpa i butiken för dyra pengar, helt gratis. Men går jag genom mödan att kontakta företag, göra reklam, för att få det? Nej. För jag känner absolut inget behov av det.

Jag är inte registrerad på bloggtoppen, för vet ni, jag bryr mig inte. Jag är glad om någon läser min blogg, och ännu gladare om det är så att någon tycker om det jag skriver. Jag är glad när jag har kommentarer att godkänna när jag loggar in, men det är inte hela världens undergång om det är tyst några dagar (haha, i mitt fall snarare veckor!). Visst kan det svida ibland när jag lagt ner mycket tid på att skriva ett inlägg, eller laddat upp massor av bilder, och sen får man ingen respons. Men vet ni, detdär har jag ju valt att publicera helt själv, och ifall inte nån annan är intresserad så kan jag väl inte så mycket åt det.

Jag har alltid sagt att jag skriver denhär bloggen för mig själv. Jag tävlar inte med nån annan. Och så kommer det alltid att vara. Min blogg är min blogg, skitsamma då om jag inte räknas till en "riktig bloggare" för att jag inte vill utveckla min blogg. Såhär med tanke på nomineringarna inför Galan 2015 kan jag väl säga såhär: Jag räknar inte med att bli nominerad, jag kommer inte att smöra för nån för att försöka bli det. Men jag blir hjärtligt glad om jag på något vänster skulle hamna i nån av kategorierna. Just sayin'.

4 kommentarer:

 1. Håller med dig! Är själv ganska trött på allt prat om reklam, samarbeten och affiliatelänkar hit och dit. Tycker det är tråkigt att det kommer mer och mer av det till den finlandssvenska bloggvärlden.

  SvaraRadera
 2. Det där med reklam och samarbeten är tidens melodi. Precis som att bloggar är tidens melodi. Jag är glad Mimmi att du har hittat ett sätt som fungerar för dig och som du trivs med. Å vet du, tyvärr är det så att de flestas kommentarsfält idag gapar mer eller mindre tomma ibland. Jag tror att det beror på att många läser bloggar via telefon, tyvärr. Visst önskar jag också att det skulle finnas mera engagemang när man lagt ner tid på ett inlägg. Vi får bara hoppas att de som eventuellt läser tycker något om det, oavsett om de kommenterar eller ej.

  SvaraRadera
 3. Bra inlägg och kul att du tog upp det här med bloggande. Känner precis samma sak gällande bloggandet som du gör, bloggar främst för mig själv och för att arkivera det man gör så att man sedan kan gå tillbaka och se vad man gjort. Håller med dig att det är roligt att få en kommentar och "gillning" någon gång fast det händer ytterst sällan. Å visst läser man flera bloggar som gör samarbeten och reklam men det skulle inte falla mig in att börja med sånt. :)

  SvaraRadera
 4. Intressant inlägg! :) Jag tycker också att det har blivit lite väl mycket skriverier om sponsrade inlägg och att tjäna pengar på bloggar på sistone.

  Var och en får ju göra som man vill, men jag tycker att det är helt okej att man åtminstone ibland "tjänar" någonting på sin blogg när man ändå lägger ner så mycket tid på den. Mitt huvudsakliga mål med min blogg är verkligen inte att bli rik på den (tjänar i nuläget inte en cent), men något sponsrat inlägg nu som då ser jag inget fel på. Jag ser inte de sponsrade inläggen som "reklaminlägg" utan snarare som recensioner. Men då är jag också väldigt noga med vilka samarbeten jag tackar ja till och vilka jag tackar nej till. Nyligen fick jag t.ex. ett erbjudande från ett företag som tillverkar e-cigaretter vilket jag ALDRIG skulle tacka ja till. :'D Samarbetsinläggen ska liksom passa in i resten av bloggkonceptet, tycker jag. Bloggen blir med tiden så mycket mer än bara en hobby, och då känns det bra att ibland få någonting tillbaka för all den möda och tid som man lägger ner på den.

  Btw, din blogg är helt klart värd en nominering! <3

  SvaraRadera