30 januari 2016

Om att ha sjuka barn hemma från dagis

DETTA INLÄGG HAR BLIVIT REDIGERAT

Vill påpeka att detta INTE handlar om här och nu och mitt aktuella jobb, utan om dagisarbetet överlag. Allt jag skriver är tänkt som riktgivande information, baserar sig på mina personliga åsikter och erfarenheter, och är inte riktat till någon särskild.
------------------------------------------------------------------

Ungefär lika upprörd som Maria blev över att hennes bild blivit olovligt använd, eller Janina över att folk inte accepterar hennes dröm om att göra silikonbröst, blir jag när folk kommer med sjuka barn till dagis. Eller ännu mer upprörd...

Kort bakgrundsfakta: Igår när jag summerade januari månads närvaro av barn på dagis räknade jag så många "S" i listan att jag blev allt virrig i huvudet. Det har varit feber, förkylning och det allra värsta - magsjuka. Så här i sjukdomstider kom jag att tänka på att kanske det inte är så många som faktiskt vet hur lätt smitta sprider sig, så jag tänkte skriva en liten trudelutt om det, ur en dagistants synvinkel.

Om ett barn är lite snorigt, fine, det går att komma till dagis. Fattar nog att inte föräldrar har möjlighet att stanna hemma "bara" för det. Men enligt t.ex. min hemkommuns rekommendationer ska ett febrigt barn stanna hemma tills det varit symptomfritt i minst ett dygn. Vad gäller magsjuka är det 48 h utan symptom innan man får komma tillbaks till dagis. Detta är inget kommunen eller dagispersonalen instiftat för att vi tycker det är jobbigt med sjuka barn på dagis, nej, det är för barnens bästa. Om ett barn får feber på en onsdag och rings hem från dagis, varför komma med det på fredag morgon då? Orkar en liten 2-åring med aktiviteter, lekar och annat som hör till daghemmets rutiner, om det haft 38 graders feber dagen innan? Och klagar 4-åringen på halsont det första han gör när han kommer till dagis, hade det inte varit bättre att han fått stanna hemma och vila? Och är en förälder hemma med ett sjukt syskon, varför ska det krassliga andra barnet behöva vara på dagis?

Jag vet inte om det handlar om okunskap, ovilja eller ekonomi när dessa barn skjutsas tillbaks till dagis fortare än man hinner säga "krya på dej". Från dagispersonalens synvinkel vill jag påpeka, och det går inte att poängtera nog: HAR DU ETT SJUKT BARN, STANNA HEMMA! Låt mig exemplifiera:

Det är onsdag. Pelle är förkyld. På dagis hostar han konstant, och nysningarna avlöser varandra. Pelle är 1,5 år, så att säga åt honom att hålla armen för hjälper inte. Pedagogerna är noga med handhygienen och ser till att barnen tvättar händerna ordentligt med tvål flera gånger om dagen. Men när Pelle kommer från handtvättningen till samlingen sitter han med fingrarna i munnen. Han rör vid Anna som sitter bredvid. Sen nyser han på Oskar som sitter mittemot. Och så går pedagogen Berta och torkar snoret. Efter utevistelsen är Pelle glansig i ögonen och gråter för att han är så trött. Berta ringer till Pelles mamma och säger att han troligen har feber, hon får komma och hämta hem honom. Mamman hämtar Pelle, som uppenbarligen behöver vara hemma och vila sig frisk. Pelle är hemma på torsdag. När Berta kommer till jobbet på fredag morgon ser hon Pelle sitta och leka med plastdjuren. Ett har han i munnen, och resten sitter han och hostar på upprepade gånger. För att Pelle var på dagis den där onsdagen kanske han lyckades smitta Anna, Oskar och Berta. När han kom tillbaks på fredag, trots att han uppenbarligen inte var i skick att göra det, kanske han också smittade Tina och Alfred, som han lekte tillsammans med. Det betyder att Annas, Oskars, Tinas och Alfreds föräldrar också hamnar att vara hemma från jobbet, och att man måste ta in en vikarie för pedagogen Berta, när hon också blev sjuk.

Och då handlade detta fiktiva exempel endast om förkylning och feber. Gissa hur det är när magsjuka barn kommer tillbaks efter bara en dag hemma... Som en löpeld går det genom huset. Det hjälper inte hur mycket man tvättar och spritar händerna, nej, det behöver bara vara att man sitter bredvid nån som haft magsjuka, så är man smittad.

Så från mig till er alla föräldrar där ute - jag förstår att det är jobbigt att vara borta från jobbet och hemma med sjuka barn. Men om inte annat, tänk på hur många sjukdagar det kunde spara, för alla, om ni har barnen hemma när de uppenbarligen är för förkylda, har stegring eller klagar på magont. Bara för att ditt barn kommer till dagis och snorar och hostar eller har magsjuka i kroppen kan det leda till att tretton andra barn också under de närmaste veckornas lopp kommer att bli sjuka. Det innebär att fjorton föräldrar är hemma från sina jobb, för att en eller flera inte hade förstånd att ha hemma sitt sjuka barn tillräckligt länge. Tänk på det nästa gång ni kommer med ett sjukt barn till dagis.

28 kommentarer:

 1. Mamma till ett barn på Kimo dagis!30 januari 2016 14:29

  Så bra du tar upp dehär! Hoppas folk fattar.. Och verkligen tar till sej det här !

  SvaraRadera
 2. Amen och tack! Kommer ihåg när yngsta var liten och jag kom med henne till dagis och en mamma kommer med sin son samtidigt till dagis som varit magsjuk föregående kväll och natt men nog mådde bra då enligt mamman, killen var strax över 1 år. Blev skitförbannad och sa det också till mamman som tyckte att hon inte kunde vara borta från jobbet. Frågade henne om hon faktiskt tror att hon är så viktig att hon inte är ersättningsbar? För än har jag inte träffat på någon som inte kan bli ersatt. Och att i min värld handlar det om att hon inte orkar vara hemma och ta hand om sitt sjuka barn och då ska man inte ha barn. Och innan frukosten var serverad så kräktes killen och en dag senare hade vi magsjukan i huset. Nästa gång jag såg mamman så idiotförklarade jag henne igen en gång. Är barn sjuka är de hemma. Är syskon sjuka är även det friska barnet hemma istället för att komma och smitta ner andra. Och ja, fast mina barn är stora idag så är de hemma när de är sjuka. Helst 2 dagar sen de blivit friska. Även efter en förkylning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för den kommentaren, det är precis så som du skriver! Så synd att inte alla förstår hur lätt smittan sprids, speciellt bland små barn som inte har koll på sin hygien. Och det där med att komma med ett barn till dagis när syskonet/syskonen är hemma och sjuka, det kunde jag skriva en hel roman om.....

   Radera
 3. Det här är så sant! Bra att du skrev om ämnet Mimmi!
  /Kitty

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Hoppas att folk får upp ögonen!

   Radera
 4. Känner bra till detta. Vi har föräldrar som har varit hemma EN dag (!?) med sitt sjuka barn och så plötsligt, så är de friska följande dag! Om barnen är tillräckligt gamla så brukar de säga när man frågar om de redan blivit friska: "Nej, men vi fick medecin av mamma/pappa innan vi kom till dagis" Eller om de varit borta några dagar i slutet av veckan, så skickar de barnen till dagis på fredag, fast dom inte alls orkar följa med i verksamheten...sen nyser de och hostar på allt och alla, så blir man ju även i personalen sjuk och det gillar ju inte föräldrarna heller när de får en annan vikarie dit som inte känner barnen. Svaren man får också av vissa föräldrar...voi hoho! Och som du redan skrev, de som har syskon som är sjuka så skickas själv till dagis som även är halvsnorig. Daghemmet ÄR INGET SJUKHEM dit man för sjuka barn! Sen är det ju synd för de föräldrar som faktiskt håller barnen hemma när de är sjuka, som sen blir smittade igen av de barnen som inte får vara hemma och vila!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med om precis allt du skriver! Ibland känns det faktiskt som om dagis är ett slags garage dit föräldrarna "parkerar" sina barn när de inte själv har tid/ork att ha dem hemma.. Man får fundera varför vissa skaffar barn, om de inte ens kan sköta om barnen när de är sjuka. Det är ju VARJE BARNS RÄTT att vara hemma om man är sjuk!! Vet ju själv hur det är att vara förkyld eller ha sjukt i magen, det är för jobbigt och man orkar med ingenting! Och då är jag snart 25 och kan själv avgöra om jag är i skick att åka på jobb eller ej. Det kan inte en liten 2-3 åring.. Och precis som du skriver kan man ibland få höra "ja han fick hostmedicin i morse". Jaha? Och det hjälper mycket mot att ungen hostar på allt och alla och smittar ner halva dagis. SUCK.

   Och allra mest synd tycker jag om dem som faktiskt är duktiga och följer systemet, och har barnen hemma en extra dag eller två, men sen när deras barn är på dagis blir det smittat för att nån annan idiot tagit dit sin "friska" flicka som spytt för 15 timmar sen. HOHHO.

   Radera
 5. Super skrivet! Bra påminnelse åt alla, hoppas folk tar åt sig. Har hela hösten fått vittna det här och i vissa fall blir man helt chockad över föräldrars aktioner. Det är barnens rätt att få vara hemma och vila när de är sjuka, eller krassliga. Dom orkar inte med långa dagisdagar om de inte är i skick! Hoppas att alla föräldrar skulle börja tänka på barnens bästa och kommer ihåg att de kan ersättas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Ja, det är helt otroligt vilka kommentarer man kan få höra från föräldrarna när det kommer till sjukdomar och att ha barnen hemma! Hoppas verkligen att föräldrarna skulle förstå att det är inte för att "jävlas" som vi skickar hem de sjuka barnen, och uppmanar dem att stanna hemma tillräckligt länge, utan för ALLAS BÄSTA, och då speciellt de stackars sjuka barnen. Vet ju själv hur uslig man är när man är sjuk, och då känns det ju värre ju mindre man är.

   Radera
 6. Även när föräldrarna är sjuka borde de ha barnen hemma för att inte föra smittan vidare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut! Det har vi också sett exempel på, när en förälder kommer och säger på morgonen "jag spydde igår, men barnen har som tur inte fått nåt :D"...

   Radera
 7. Men det jag, som inte har någon som helst nätverk undrar, är att ifall man har en t.ex. 11-åring magsjuk hemma som man inte mera får bli hemma med att hur i all världen man då skulle kunna bli hemma med resten av barnen? Då kan det hända att man får föra flera barn till dagis ändå....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju beklagligt om det inte finns nån som kan hjälpa till. Men det är ju just av den orsaken som man för smittan till dagis. Fast inte de yngre syskonen har spytt ännu, betyder det ju inte att de INTE bär på smittan.

   Radera
 8. Tror det är många som gick igång på ämnet och känner samma sak! Jag delade inlägget på fb igår, och jag vet inte hur många som delade det vidare!! :)
  /Kitty

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja jösses vilken trafik det blev på bloggen! Skönt att se att det är ett ämne som folk tar till sig av :)

   Radera
 9. Jättebra att du tar upp det här!! Jag skulle också vilja påminna om att vi som jobbar på dagis/förskola också ska stanna hemma när vi är sjuka. Inte bara slänga in en Burana och gå till jobbet fast vi egentligen inte riktigt skulle orka. Vi smittar också. Och man kan stanna hemma fast man inte har feber om man är sjuk, vi vuxna får ju inte feber lika lätt som kidsen. Önskar er/oss alla en frisk vårtermin!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har du också rätt i! Vet nog själv att jag några gånger borde ha stannat hemma med min rinniga näsa, men ändå åkt till jobbet.. Man känner ju liksom att man inte kan vara borta, men alla är ju ersättningsbara, som någon kommenterade här ovan. Hoppas att den värsta sjukdomstiden är över nu, jo!

   Radera
 10. Det finns ju även andra orsaker som faktiskt är värre än "en vanlig förkylning". För vissa kan det innebära liv och död. Jag kunde inte träffa min sjuka mamma på typ ett hslvår förra året pga att folk hela tiden släpade sina sjuka ungar till dagis, och sig själva sjuka till jobbet. Det är så otroligt respektlöst! Som du säger, så har man själv tyvärr inget för att följa reglerna, eftersom ingen annan gör det, och normen verkar vara att man inte gör det. Har t o m fått syrliga kommentarer från min arbetsgivare att jag vabbat för mycket, men det blev ganska tyst när jag svarade att det är för attvi väntar till dottern är frisk...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja precis, det finns ju många, både barn och vuxna, som kan sväva i livsfara bara för en vanlig förkylning, eller magsjuka då.

   Det var ett bra svar åt din arbetsgivare tycker jag, samma ska väl gälla personal som "vanliga" föräldrar tycker man ju!

   Radera
 11. Så sant! Bra skrivet. Jobbar på skola och det är tyvärr likadant där..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Ja tyvärr kan jag förstå att det inte blir bättre uppåt i åldrarna heller.. Får väl åtminstone tänka att det positiva är att ju äldre barnen blir desto bättre kan de åtminstone sköta sin handhygien och har vett att skydda hostningar/nysningar med armen!

   Radera
 12. Absolut sant!! Vårt första dagis, ett litet privat ett, hade personal som tog emot barn t.ex. då hela övriga familjen låg o spydde (o grannen fick hämta den som spytt senaste natt eller ännu inte börjat)... De använde inte heller handsprit o alla hade samma handduk. I minst 1 vecka per gång. Då vi försökte ta upp det hela, fick vi höra att vi är galna och överhysteriska. Ungarna var sjuka, sjuka, sjuka. Och vi de enda som höll dem hemma tills de var friska. Sen, då vi äntligen hittade ett annat svenskt alternativ, böt vi dagis till ett annat litet privat. Där var personalen helt på vår linje. Men dit försökte i ett skede en förälder faktiskt hämta ett barn som börjat spy o fått magsjuka i bilen!!! De föräldrarna böt dagis sen, när man inte fick lämna sjuka barn på dagiset... Hur kan det vara så svårt att fatta? Och ofta är det ju inte ens "bara" de andra dagisbarnen o deras familjer som insjuknar - även mor- o farföräldrar, vänner o bekanta är i farozonen. Och i vår bekantskapskrets fanns i dagistiden dessutom flere personer med sådan grundsjukdom att vi inte kunde riskera träffa dem alls. Helt enkelt för att en svår förkylning eller eländig magsjuka kunde ha varit direkt ödesdiger. Eller åtminstone skulle ha betytt en runda på sjukhus för dem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej jösses vad säger du, det är ju helt absurt! Speciellt det där om att familjen böt dagis för att man inte fick lämna sjuka barn dit - alltså vadå, är dagis nåt slags sjukhem eller!? Det där kan jag bli så arg på... Och precis som du skriver, man smittar ju ALLA i sin omgivning om man drar hem smittor! Och speciellt då de som är i riskgrupp, t.ex. åldringar eller folk med grundsjukdomar. Tycker det är rent ut sagt egoistiskt att ta alltför sjuka barn till dagis, med tanke på det!

   Radera
 13. Många kloka ord! Sjuka barn ska vara hemma tills de är friska. Likaså personal.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Helt rätt. Tror nog att man som personal också ofta far till jobbet för tidigt efter sjukdom, eller inte alls tar sjukledigt "för lite förkylning". Tyvärr!

   Radera
 14. Amen! Här i vår kustby verkar de flesta föräldrar ha en skruv lös då många för det ena 'friska' barnet till dagis fastän lillasyster/-bror är hemma med influensa/spysjuka. Helt sjukt! Inte undra på att det var rekordlågt antal barn närvarande i Januari; 9/30 barn. Och jo, vi fick vår beskärda del, två veckor hemma, först ena, sen andra barnet, sen vi föräldrar. Huhuh säger jag bara!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja suck alltså! Visserligen är det ju "sjukdomstider" nu, men man kan ju åtminstone FÖRSÖKA förhindra att sprida onödig smitta genom att ha barnen hemma en dag extra, tycker jag.

   Radera