6 januari 2016

Varm smörgåstårta

Ni vet när man ska ställa till kalas och alltid bjuder på samma sak? Skinksmörgåstårta, laxcheesecake och pastejer i all sin ära, men visst är det kul med något lite annorlunda nån gång! Nu ska jag dela med mig av ett recept som är något av det godaste jag ätit på väldigt länge. Receptet har jag fått av min jobbarkompis Åsa, som bjöd på smörgåstårtan i fråga både under sitt 50-års kalas på jobbet (som jag tyvärr missade) och på vårt julkaffe. Jag kunde för nåt i världen inte förstå hur en varm smörgåstårta skulle kunna vara god, men vet ni så fel jag hade! Den tar dessutom inte länge alls att svepa ihop, och smakar ljuvligt både varm som kall. Bäst är den dock nygratinerad! Men Åsa berättade att karlarna i hennes hus en gång hade ätit den före hon hunnit sätta den i ugnen, och de tyckte att det var minst lika gott. Så båda funkar säkert!

Här kommer en steg-för-steg beskrivning på varm smörgåstårta:

Fyllning 1:
- 4 hårdkokta ägg
- ½-1 dl majonnäs
- 2 msk hackad dill
- salt, peppar
- 1 burk tonfisk, om man vill

> Mosa äggen och rör ihop ingredienserna

Fyllning 2:
- 100 g bacon/rökt skinka
- 1-2 klyftor vitlök (jag lämnade bort)
- ½ purjolök/1 lök
- 1 msk vetemjöl
- 1-2 dl grädde
- salt, peppar, ev. övriga kryddor
(jag använde chili, paprika och en klick senap)

> Hacka skinkan och löken, fräs en stund i stekpanna
> Strö över mjölet, häll över grädde, krydda och låt puttra en stund

Topping:
- 2 hårdkokta ägg
- 4 msk majonnäs

Garnering: 
- Tomatskivor
- Riven ost

Gör så här:
> Montera två formfranska skivade på längden bredvid varann (går också att rada ut rostabrödsskivor)
> Bred ett lager smör på bottnen, bred på fyllning 1
> Sätt på ett till lager med bröd + smör, bred på fyllning 2
> Sätt på ett sista bröd- och smörlager, bred på toppingen
> Skiva tomater och täck smörgåstårtan, toppa med riven ost
> Gräddas i 225 grader, ca 20 minuter, strax före servering

Helt sjukt gott!

6 kommentarer:

  1. Nu vet jag vad jag ska bjuda junttun på nästa gång!!!

    SvaraRadera
  2. Åh nu fick jag nya fyllningar att testa, tack för det! :) Absolut en av mina favoriter och så enkel att göra.

    SvaraRadera
  3. Va smaskigt det ser ut!Du har alltid så intressanta recep.Hur många portioner/personer räcker det?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Supergott! Tack ska du ha :) Skulle gissa på 10-15 personer, beroende på hur stora bitar man tar. Vi var 11 st och det blev en stor bit över.

      Radera