7 februari 2015

Den moraliska frågan om finservisen

Idag tänkte jag berätta lite för er om min finservis. Denhär tiden förra året skrev jag ett liknande inlägg, men eftersom jag fortfarande inte fått gjort nåt åt saken, så tänkte jag spinna vidare. Förra året var jag mest inne på att skaffa nytt vardagsporslin, medan jag numera är helt inne på att byta ut finservisen istället. Samma problem återstår dock: Hur gör jag dethär smidigast -och allra viktigast- BILLIGAST?

Case: Min gudfar har samlat Rörstrands Sundborn-servis åt mig sen jag var liten. Har en samling med några tallrikar och koppar, men inget som räcker till släktmiddagen, vilket det alltså borde. Jag är själv inte så värst förtjust i mönstret, så jag kan inte tänka mig att sätta ut egna pengar på en servis jag egentligen inte tycker om. Visst, kan önska mig i födelsedagspresent, julklapp, förlovningspresent och bröllopspresent i all evighet, tills vi har en komplett samling (12 av var då, antar jag). Men varför skulle jag önska mig nåt jag inte vill ha? Dessutom läste jag att kaffekopparna (som kommer med två olika fat) har utgått ur sortimentet.

Jamen varför säljer jag inte då, och köper nåt jag vill ha istället? Jo, för att det känns moraliskt fel att sälja nåt som jag fått i gåva, nåt som min gudfar satt pengar på under alla år och gett åt just mig. Den stora frågan är väl egentligen varför man börjar samla en finservis åt en 10-åring, som inte vet vad hon kommer ha för stil i vuxen ålder... Nåja, hursomhelst så får jag dåligt samvete bara jag tänker på att sälja! Och så en fråga: Vem vill köpa sex koppar + fat + assietter, sex små mattallrikar, en stor mattallrik, åtta djuptallrikar och en ugnsform? Nä just det, ingen.


I varje fall så har jag funderat, att OM jag kommer mig för att sälja servisen, så kommer jag ju få x-antal euro att köpa en ny servis för. Och framförallt - en komplett servis! Då är den stora frågan bara VILKEN servis jag ska skaffa.. För just nu har jag lite många olika pågång i vitrinskåpet:

En salig blandning!
PS: Nån som vill köpa frukostskålen + muggen (Iittala's Satumetsä) högst upp i mitten? Jag säljer gärna! PS2: Nej, jag säljer inte mina Muminmuggar...
Skålarna längst bak tillhör Perfect Home's Victoria-serie. Dem fick jag som värdinnegåva när jag höll ett party. Är riktigt förälskad i hela servisen, och skulle mycket väl kunna tänka mig att ha den som finservis!
Dessutom har Kalles syster Ida nu börjat samla Marimekko's Oiva-Siirtolapuutarha-frukostskålar åt mig. Och dem tokgillar jag!
Har också fått delar av Iittalas Teema-servis samlat åt mig under åren, men inte heller där har jag en komplett servis. En kaffeservis för sex personer (men endast 5 temuggar), och en liten serveringsform är vad jag äger just nu.. Men det kan jag godkänna!

Så summan av kardemumman: Jag har kaffekoppar och fat så det räcker till 20+ personer, vilket är bra. Medan jag har 7 +8 mattallrikar av finare kaliber, men ej i samma serie (6+1 Sundborn och sen 8 svarta fyrkantiga från Ellos som jag använder ibland).

Dagens fråga lyder: Säljer jag Sundborn, vad köper jag då för pengarna? Kompletterar Victoria-serien med mattallrikar och använder Teema + Siirtolapuutarha som efterrätt/kaffeservis? Tips emottages gärna! (och ja det är meningen ni ska övertala mig att sälja dendär arma Sundborn-servisen nu...)

2 kommentarer:

  1. Säli an, ifall du int har"nytta" av den så tror jag nog att han vill att do ska få något som du verkligen vill ha. Å han ha jo köpt den för att han vila ge något av värde och inte pengar som går till skitsaker som du int har kvar sen. Vad är det för skillna liksom om du har rörstrand servisen och tänker att du har den tack vare honom eller om du har en servis du tycker om tackvare honom pga att du fått pengar från rörstrandservisen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. ja tror nog du har rätt, he känns ju bara dumt att ja har finservisen "bara för att ja fått an i present" om ja entå int vill ha an.. lika gärna kan ja ju köp en servis JAG vill ha för pengarna :)

      Radera