14 januari 2017

Laxpaj

Nu tänkte jag vara riktigt fantasilös och bjuda på ännu ett pajrecept. Inte för att det är så att jag äter paj dagarna i ända, utan kanske mest för att jag råkade vända ihop en riktigt, riktigt god paj häromdagen, som förtjänar en plats i bloggarkivet. Låtom oss kalla den laxpaj, för enkelhetens skull. Pajen kom till för att jag hade en bit varmrökt lax som jag tagit upp ur frysen, och inte hade nån bättre användning för. Dessutom skulle vi ha personalmöte på jobbet kvällen därpå, så jag tyckte att det var ett bättre alternativ än att bjuda på något sött. En riktigt matig och god paj, som försvann i ett huj...


Botten:
- 150 g smör
- 2 dl grahamsmjöl
- 1 dl vetemjöl
- 2 msk vatten

Fyllning: 
- Varmrökt lax, cirka 400 g
- ½ burk soltorkade tomater
- 1 näve färsk spenat
- En bit purjolök
- ½ bit Fetaost (Apetina)

Äggstanning:
- 3 dl grädde (matlagnings + visp)
- 3 ägg
- Citronpeppar, torkad dill
- 2 dl riven ost

> Förgrädda bottnen i 200 grader, ca 10 minuter
> Blanda ihop fyllningen och strö över pajbottnen
> Blanda ihop äggstanningen och häll över fyllningen
> Grädda i 200 grader 30-40 minuter, tills pajen stelnat

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar