10 juli 2015

Petit chouxrulle med laxfyllning

Inför gårdagens Enjo-demonstration funderade jag länge på vad jag skulle bjuda på för salt tilltugg. Var nära att köra klassikern laxcheesecake, innan jag genom ihärdigt bläddrande i min receptmapp kom över ett gammalt urklippt Pirkka-recept. Tuulihatturulla lohitäytteellä lät väldigt intressant, och såg gott ut också. Nå, det visade sig att det inte var så enkelt som det verkade att göra petit choux-smet... Inte ens för en utbildad bagare som mig! Första smeten blev till välling, och efter det hamnade jag att googla lite innan jag vågade mig på nästa sats. Visade sig att Pirkka nog tabbat sig lite i beskrivningen, eller sen hade jag bara lite för bråttom. Här i mitt recept ska ni i varje fall få den versionen på bottnen som funkade för mig. Fyllningen kan man ju variera i oändlighet, men jag tyckte det funkade riktigt bra med kallrökt lax och färskost. Somrigt och gott!

Botten:
- 125 g smör
- 5 dl vatten
- 2½ dl vetemjöl
- ½ tsk bakpulver
- 3 ägg

> Smält smöret i en kastrull, häll över vattnet och låt det koka upp
> Ta kastrullen från plattan och häll i allt mjöl på samma gång, medan du kraftigt vispar med elvisp. OBS! Här får du ta i riktigt ordentligt, vispa tills degen släpper från kanterna.
> Vispa ner bakpulvret, och låt degen vila några minuter
> Vispa ner ett ägg i taget. OBS! Kan skära sig, men det gör inget
> Bred ut fyllningen på en plåt med papper
> Grädda i 225 grader, 20-30 minuter. Bottnen ska bli lätt gyllene
> Låt bottnen svalna helt innan du breder på fyllningen


Fyllning:
- 150 g kallrökt lax
- ca 1 dl vispgrädde
- 200 g färskost, t.ex. med dillsmak
- ca ½ dl finhackad dill
- salt och peppar

> Hacka laxen och dillen, vispa grädden
> Blanda ihop alla ingredienser
> Bred över den svalnade bottnen
> Rulla ihop som en rulltårta, skär bort ändarna och låt dra i kylskåp minst 1h
> Skär i 16 bitar

2 kommentarer:

  1. Saknar något...lite citronsaft?

    SvaraRadera
    Svar
    1. kan man säkert lägga! i originalreceptet skulle det vara gräslök också förutom dillen.

      Radera