Botten:
- 125 g smör
- 5 dl vatten
- 2½ dl vetemjöl
- ½ tsk bakpulver
- 3 ägg
> Smält smöret i en kastrull, häll över vattnet och låt det koka upp
> Ta kastrullen från plattan och häll i allt mjöl på samma gång, medan du kraftigt vispar med elvisp. OBS! Här får du ta i riktigt ordentligt, vispa tills degen släpper från kanterna.
> Vispa ner bakpulvret, och låt degen vila några minuter
> Vispa ner ett ägg i taget. OBS! Kan skära sig, men det gör inget
> Bred ut fyllningen på en plåt med papper
> Grädda i 225 grader, 20-30 minuter. Bottnen ska bli lätt gyllene
Fyllning:
- 150 g kallrökt lax
- ca 1 dl vispgrädde
- 200 g färskost, t.ex. med dillsmak
- ca ½ dl finhackad dill
- salt och peppar
> Hacka laxen och dillen, vispa grädden
> Blanda ihop alla ingredienser
> Bred över den svalnade bottnen
> Rulla ihop som en rulltårta, skär bort ändarna och låt dra i kylskåp minst 1h
Saknar något...lite citronsaft?
SvaraRaderakan man säkert lägga! i originalreceptet skulle det vara gräslök också förutom dillen.
Radera