25 januari 2015

Basgarderoben

I år har jag ett löfte till mig själv: Köp bara sånt du verkligen behöver. Inga onödiga inredningsprylar, inga onödiga klädköp. I och med detta har jag börjat fundera på vikten av en fungerande basgarderob. Ni som hängt med här på bloggen en längre tid vet ju säkert att jag redan några år tillbaka påbörjade projekt förnya garderoben. Och visst har jag gjort det. ALLA plagg från 2009 är nu utbytta, kan ni tänka er! Men vad jag inte tänkte på när jag började denna process var att jag kanske borde köpa kläder av bra kvalitet, som funkar en längre tid, och inte bara säsongsplagg för 9,90€ från H&M som går sönder efter tio användningar...

Varje gång jag gräver i garderoben blir jag förvånad över hur många idiotiska köp jag gjort under åren. Byxor som jag sällan använder, för att de inte sitter helt bra. T-skjortor, som jag inte ens tar fram ur skåpet, men köpt bara för att de var snygga eller billiga. Och ja, jag tror inte ni vill veta hur många 3/4 ärmade randiga tröjor jag har i mitt klädskåp... Nå, nu ska det bli ett slut på dethär! Jag ska göra en grundlig rensning och slänga/sälja/skänka bort allt onödigt i mitt klädskåp. När jag köper nytt ska jag alltid se till att det är sånt jag kan använda med mer än ett annat plagg, och sånt som håller lite mer än en säsong. Visst får jag köpa säsongsplagg som shorts och somriga klänningar, men då ska de helst vara billiga så det inte stör mig så mycket om de är "ute" (eller för stora/små) nästa år jag tänker använda dem.

Vill ni läsa mer om basgarderober kan ni göra det lite runtom i bloggvärlden, t.ex. Jannike har bloggat om detta. Stina håller också på med ett liknande projekt som mig.

Bilden hittade jag hos Fashionink.se

Jag har:
- Jeans i olika nyanser
- Little black dress (typ)
- Jeansskjorta
- Läderjacka
- Converse (gula, vita fake)
- Ballerinas
- Enfärgade linnen
- Svart kofta
- Vardagsväskor i olika färger och former
- Hupparis
- Maxiklänning (blåvitrandig)
- Neutral "finblus"
- Vit basictröja med lång ärm

Jag har inte:
- Svarta boots
- Pumps
- Kuvertväska
- Vanlig svart/vit kavaj (har bara kortare modeller)
- Vanlig vit skjorta
- Enfärgade t-skjortor
- Vita sneakers
- Enfärgad maxiklänning
- Kappa/trenchcoat
- Kostymbyxor

Många av sakerna på "jag har inte"-listan är nog sånt som jag inte skulle behöva särskilt ofta, men som nog hade varit bra att ha många gånger i livet... T.ex. helt vanliga svarta pumps, en basic vit skjorta eller en kuvertväska. En kappa eller trenchcoat skulle nog knappast komma till användning, eftersom jag sällan klär upp mig så mycket när jag ska nånstans att jag inte skulle klara mig med en "vanlig" jacka istället. Kostymbyxor kanske inte är världens mest eftertraktade plagg i mina hemknutar heller, men om man vill klä upp sig lite mera funkar det ju fint. Enfärgade t-skjortor kommer jag INTE att köpa, för alla t-skjortor jag äger ligger prydligt ihopvikta i skåpet hela året...

Nyckeln till den perfekta basgarderoben ligger nog i att hitta såna plagg som funkar med det mesta i klädskåpet. Plagg som håller bra kvalitet, som man inte behöver byta ut efter varje säsong. Neutrala färger, som går att kombinera i oändlighet. Och sen en mix av personliga favoriter i form av säsongsplagg på det. Det tror jag på!

TILLÄGG: Ska fixa ihop ett inlägg med min egna basgarderob i nåt skede också!

2 kommentarer:

  1. Ja e precis lika! Ja sko så behöv byt ut å köp en ny basgarderob totalt för att allt er meir elle minder urtvätta. Jeans äger ja int meir förutom ett par mosagrön restin slängd ja för att di had gaji sönder eller blivi för små förra åri. Tå e ja jo int en sån som prioriterar kläder direkt eftersom int nan ander än typ dagispersonaln kombe si va ja har för kläder på me tå ja buri arbeit igen eftersom vi såklart har skilld kläder tär. Men nu har ja jo såld en deil grejjor på loppis å fått in en fin summa åv he som ja no kombe använd en deil åv att köp liti ny kläder åt me för he behövs verkligen.

    SvaraRadera
  2. Roligt med basgarderob :) Tar länge innan man hittat sin rätta, men det är ju ett projekt i sig som får ta tid :)

    SvaraRadera