17 januari 2014

Vad gör dig arg?

Såg idag att en av mina Facebook-kompisar hade skrivit en status där hon undrade vad som gör människor arga. Tyckte att det kunde bli en passlig diskussionstråd här på bloggen. Samtidigt får vi igång kommentarsfältet igen, för let's face it, det har varit ganska dött här nu igen en tid...

Så nu undrar jag, vad gör dig riktigt arg? Mina toppnoteringar är orättvisor och respektlöshet. Finns inget värre än att bli orättvist behandlad! Om det då gäller på arbetsplatsen, syskon emellan, i skolan, ja, det är något som får mig att se så rött så ni förstår inte. Upplever att jag själv blivit mer eller mindre orättvist behandlad stora delar av livet, och det kan verkligen nöta på en människa. Det kan gälla både små och stora saker, men det får mig oftast att svänga taggarna utåt riktigt ordentligt. Sen dethär med respektlöshet.. Det kan både handla om "dagens ungdom" som skriker taskiga saker åt vuxna människor, och om att inte lyssna på andra. Det är nog den punkten som stör mig mest. Själv är jag en riktigt känslomänniska som känner allting väldigt starkt. Ni vet, gråter i alla filmer och sådär, lider med andra, vill att alla ska ha det bra och tycka bra om varann. Nå, då kan ni kanske förstå att det är väldigt svårt att leva med en människa som knappt har nån empatisk förmåga. Min sambo, ett år yngre än mig, har nämligen fortfarande inte lärt sig att tänka sig in i andra människors situation, han kan inte förstå varför andra människor känner annorlunda än han själv. Ja, det har skapat mycket kaos under åren. Många tårar och arga ord. Men det har också lärt mig mycket om mig själv. Jag kanske måste lära mig att kontrollera dendär brännande känslan när det kommer till dessa saker. Lära mig lägga på locket. Blunda. Stänga ögonen. Även om jag tar allting väldigt hårt så behöver ju inte andra göra det. Men mina horn växer genast ut när jag pratar med en människa som inte alls fattar vad jag menar, inte ens försöker tänka sig hur det känns för mig. Så. Fakin. Frustrerande.

Så ja. Det är pretty much det som får mig att gå igång som en ångvält. Och nu undrar jag - vad får dina horn att växa ut, när vänder du ut dina taggar?

8 kommentarer:

 1. Orättvisa. Jag har också blivit orättvist behandlad en del i mitt liv. Och när vissa har "skillnad på folk och folk" alltså t.ex om lärare eller chefer favoriserar vissa arbetstagare/elever. ALLA MÄNNISKOR ÄR LIKA VÄRDA! Eller när vissa låtsas att det är så synd om en, bara för att de inte orkar göra vissa saker, och arbetsgivaren sväljer storyn med hull och hår, och låter personen komma undan med lättare uppgifter. Jag blir så j*a arg på det, så jag vet int vad!

  SvaraRadera
  Svar
  1. ja fy, sånt hatar ja verkligen! hade det själv så i skolan, nån på klassen var "en tiopoängare" och själv var man bara en "tjock liten bråkstake"... tycker att speciellt för lärare är dethär med favorisering en ganska känslig sak, läraren ska ju vara ens förebild och inte nån man inte vågar gå till för att man inte är "tillräckligt bra".

   Radera
 2. De e nog samna saker som får mig arg, men mest att folk är respektlösa och inte förstår att andra kan skadas av deras handlande.

  Heden du skrev om te å din andra hälft känner jag mycket väl igen mig i, he e nämligen precis så jäär å, fast hande som e älder it ha lärt se att tänk som dej å mej enno :P. T.ex. had vi en diskussion för en stund sen om hur man väljer ifall man får väli att bli slaji själv eller att nan ader blir slaji iställi, jag själv sko alder kona ha he på samveti att nan ader blir såra för att ja vald e, så tå taar ja gärna emot smärto sjölv iställi för att ja had vali. Men han tå igen sko helt klart väli att en ader blir slaji för han sko it ta emot nan smårto tå an kan väli bort an, men har it e på samveti att hande ader blir såra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. kanske it man ska säg såde, men va "rolit" att hör att nan e i sama sits! å speciellt eftersom han entå e älder, ja har allti tänkt att äh hede er en åldersgrej, han växer nog ur e. men kanske int... tror nog min halvo sko välj sama å, han tar nog int så hårt på samveti. själv har ja jo samvetskval för allt å liti till. verkligen svårt tå man e så olika på en sånde vikti punkt för ein själv.

   Radera
 3. hahah, oj jösses va ja känd igen flera saker där i det du skrev. Speciellt den delen där man känner allt så starkt, medans den andra inte förstår varför man reagerar så starkt...Men jag tycker det har blivit lite bättre med åren, genom att jag lärt mig kontrollera mina känslor mera och uttrycka dem på ett sätt så han också förstår...i alla fall lite, och så får vi ganska intressanta diskussioner igång :p Sen samvete är väl nåt som är svårt lära om det inte redan sitter i där...men kanske finns det där inne nånstans lite undangömt...hoppas jag på :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. jo he e lite samma fö mej, ja har måsta lär me att "undertryck" vissa känslor, int låta dem ta över hela situationen så att ja eldar upp mig för vad som helst. men nog ere svårt, när man själv är så säker på hur man tycker och känner o sen när man ska försök förklar åt den andra så fattar han ingenting, bara håller på sitt eget. SÅ irriterand! men jo, bra diskussioner kan man ju nog få igång! oftast leder e tyvärr ti bråk här i gården... båda e så envis :P

   Radera
 4. Bra tankar, och visst finns he e en hel del saker som gör mig riktigt arg. Både konkreta och abstrakta saker.

  Absolut värsta som finns (för me) e nog djurplågeri. Finns nog int myki annat som jag blir så arg för om jag sir eller läser om.

  Andra saker kan vara människor som uttalar se om saker di int har en aning om. Tex. fick jag hör flejr gang tå jag hadd sömnproblemen att he e väl bara att stig upp ur sängin på mornen. Sådant gör mig arg.
  Och dödsstraff blir jag o riktigt arg av.

  Orättvisa, mobbning, vanvård av äldre, barnmisshandel, våldtäkt.
  Lite mer oseriösa saker som särskrivning, dåliga förlorare, dåliga vinnare, kela.

  Finns som sagt en hel del saker som gör mig arg, men he finns också olika grader av hur arg jag blir. Blir ju nästan arg bara av att skriv va som gör mig arg.. Tur att he också finns saker som gör en glad!

  SvaraRadera
  Svar
  1. ja all demde sakren du räkna åpp e nog sånt som gör me mejr elär minder arg å. speciellt sånt som handlar om misshandel å våldtäkter osv, redan att nan blir psykiskt misshandla tycker ja e nanting åv he värsta som finns.
   föstår att du å bleiv arg tå folk int fösto dina sömnproblem. tå kopplar ja liti ihop he med att int respekter andra elär försök lägg se in i nan annans situation. huvvadåda va man kan bli arg! men som do säger, bra he finns saker som gör ein glad å :)

   Radera