Hamburgerbröd:
För dubbelsats:
- ½ paket jäst
- 6 dl ljummet vatten (37 grader)
- 4 msk socker
- 1 msk salt
- 4 msk mjölkpulver
- ca 12 dl vetemjöl
- 100 g smör
- 1 msk bakpulver
- ägg till pensling
- sesamfrö
> Smula ner jästen i hushållsassistentbunken, blanda ner vatten, socker, salt och mjölkpulver
> Blanda i 8 dl av mjölet
> Låt maskinen arbeta i 10 minuter
> Täck över med en bakduk och låt jäsa 1½h
> Blanda i 8 dl av mjölet
> Låt maskinen arbeta i 10 minuter
> Täck över med en bakduk och låt jäsa 1½h
> Tärna smöret och låt det ligga i rumstemperatur ca 30 minuter
Sen ser smeten ut ungefär såhär, bubblig och mysig!
> Blanda ca 3 dl av det resterande mjölet med bakpulvret, rör ner i smeten tillsammans med smöret
> Tillsätt vid behov mera mjöl (jag lade ca 1,5 dl till)
> Tillsätt vid behov mera mjöl (jag lade ca 1,5 dl till)
Sen tar du upp degen på mjölat bord. Här fick jag använda mitt sprillans nya Tupperware-underlägg för första gången!
Dela i 12 stora eller 16 mindre bitar. Jag gjorde 6 stora och halverade sen resterande klumpar så det blev 12 st mindre.
Gjorde 6 st hamburgerbröd och 12 st hotdogbröd (för det går alltid åt sig här hemma hos oss). Sätt ugnen på 225 grader.
Pensla med ägg och strö på sesamfrön. Låt sen jäsa i 15 minuter på plåten (ej övertäckt) så länge ugnen värms.
Grädda på mellersta falsen 12-15 min. Jag flyttade ner bröden efter 12 minuter, så de inte skulle brännas på ytan men bli klara inuti.
Låt svalna på galler eller bakduk. Sen satte jag allt i frysen så är det enkelt att ta upp vid behov!
Sen till själva innehållet i hamburgaren:
Förbered allt inför monteringen av burgarna, det kallnar fort...
Du behöver:
- salladsblad
- tomatskivor
- ketchup
- BBQ-sås
- ketchup
- BBQ-sås
- knaperstekt bacon
och Picklad rödlök:
- 1 rödlök
- 1 msk rödvinsvinäger
- 1 msk socker
- ½ msk olivolja
- ½ krm flingsalt
> Skär rödlöken i tunna skivor
> Blanda rödlök, vinäger och socker tills sockret smält
> Blanda i olivolja och salt, låt marineras ca 20 minuter
och Klassisk guacamole:
- 2 mogna avokado
- 1 kruka färsk koriander
- 1 kruka färsk koriander
- 2 vitlöksklyftor
- safte av 1 lime
- 1 röd chili
- flingsalt
> Skär avokado-fruktköttet i mindre bitar, mixa med stavmixer
> Hacka koriander och chili (OBS! ta ej med fröna, då blir det hett!), pressa vitlök och limesaft
> Strö i lite flingsalt och blanda allt
> Hacka koriander och chili (OBS! ta ej med fröna, då blir det hett!), pressa vitlök och limesaft
> Strö i lite flingsalt och blanda allt
Biffar: (4st)
- 700g maletkött med fetthalt på minst 20% (vi blandade nöt-gris 20% och nöt 17%)
- salt, peppar
- 2 msk olja
- real BBQ-sås (vi använde Santa Maria's Kentucky Whiskey BBQ-sås)
- cheddarost
> Forma fyra bollar som du försiktigt trycker ut till biffar
> Pensla olja och BBQ-sås på biffarna, salta och peppra (i receptet ska man bara pensla olja på biffarna före, och resten efter, men vi gjorde allt före)
> Pensla olja och BBQ-sås på biffarna, salta och peppra (i receptet ska man bara pensla olja på biffarna före, och resten efter, men vi gjorde allt före)
> Stek i het panna 5-8 minuter på varje sida. OBS! Vänd bara en gång, pressa inte med stekspaden, annars rinner köttsaften ur!
> Lägg på en cheddarostskiva per biff och låt vila 3 minuter innan montering
> Under tiden kan du lättrosta bröden i stekpannan
De e oliidligt spännande!
Vi orkade inte göra egna franskisar så vi köpte och tillsatte lite grillkrydda. Jag vände också ihop en egen tacomajonnäs: majonnäs + lite tacokrydda.
Och såhär blev det (nerifrån upp): Stekt bröd, biff med ostskiva, salladsblad, tomatskivor, picklad rödlök, guacamole, bacon, ketchup, BBQ-sås, tacomajonnäs, stekt bröd. Och hur skär man i denhär!?
Och sen åt vi med franskisar + tacomajonnäs och coleslaw (riven vitkål och morot, blandas med majonnäs och pepparmix). Och det var så sjukt gott att vi dog litegrann. Eller ganska mycket, för vi åt klockan 13 och jag är ännu mätt i magen...
Såå, you wanna try this at home?! Ganska arbetssamt, men tillsammans gick det riktigt bra att fixa. Och ja, vi kommer definitivt att fortsätta prova på olika burgare och annat gött ur boken!
Anmäler me som provsmakare om e behövs! Läng sidan ja å ha laga egna burgare, kansli dags at gör e, fö e så nåo gott ut.
SvaraRaderagissa vi får bjud över halva släktin på hamburgarkväll snart ;) he va no supergott! kräver jo en heil deil tid å tålamod men.. he va no värt e!
RaderaJo, e tar tid! He e egentligen ganska kul at man lägger ner myki tid på ti lag god mat åså jeter man åpp e på tio minuter, antiklimax :)
Raderajo he e intressant! idag fick vi nog fösök ta e lugnt å riktigt känn efter va allting smaka, å njuut :)
RaderaOj va ede så gott ut! Ha läng tänkt tanken att la egna burgare, men tå he e ju så myki arbejt.. fast iofs. så sko e nåo va värt e. :)
SvaraRaderahe va faktiskt riktigt rolit att laga tisammans, tå får man hjälpas åt istelli för att ein person stressar på me allting.. å he va så gott san tå man visst att dehär har vi laga heilt sjölv :) så ja rekommenderar ti prov!
RaderaAlltså når sa do vi sko koma å äta...
SvaraRadera