28 januari 2014

Att ta in nya livsmedel i kosten

Livsmedel jag aldrig skulle ha ätit för tre år sen:
- Kvarg
- Grynost
- Avocado
- Frön såsom linfrö, pumpakärnor, solrosfrön osv.
- Couscous
- Kidneybönor
- Turkisk yoghurt
- Nötter (undantag: chilinötter)
- Majs (undantag: grillad)
- Blomkål (äter fortfarande bara i soppa men)
- Champinjoner
- Batat
- Mörk choklad
- Havregrynsgröt

Många av dessa livsmedel hör numera till mina favoriter, saker jag aldrig skulle klara mig utan. T.ex. gröt, kvarg, turkisk yoghurt, frön och nötter äter jag nästan dagligen. Många ohälsosamma (åtminstone för mig) livsmedel har jag också lärt mig att byta ut under åren. Det hör exempelvis numera till ovanligheten att jag äter bröd, kan ni tänka er! De torsdagar när vi har färskt bröd till soppan på dagis så tar jag nog en eller fem skivor. Men jag mår så illa och det krampar så i magen dagen efter att jag inte vill göra det så ofta. Lever istället på "hälsoknäcke" när jag känner att jag behöver något med pålägg. Korv och bacon försöker jag också undvika sen i höstas. Pasta, potatis och ris försöker jag hitta bättre alternativ till också, men detta är fortfarande otroligt svårt för mig. Fullkomligt älskar pasta med en god gräddig sås, kyckling och ris, ugnskorv och potatismos, ja ni fattar... Men försöker intala mig själv att redan om jag lämnar bort det några mål i veckan så är det bättre än att äta pasta två gånger om dagen, sju dagar i veckan. Och ja, det är ett stort steg för mig att säga att jag ibland kan bli sugen på sallad! Då menar jag ju visserligen Sweet Vaasa's laxsallad och inte min egen tråkiga grönsallad, menmen, allt har sin början!

Nyaste nytt på min tallrik är faktiskt grynost. Minns det så bra när jag för några år sen försökte truga i mig grynost från skolans salladsbuffé: slutade alltid med att grynosten åkte i slaskhinken och sen samma visa nästa gång. Nå, när vi åkte till Trondheim förra våren köpte jag ett litet mellanmål på ett av flygfälten, nämligen Arla's "Cottage Cheese Mellanmål". Blev överlyckling i somras när jag hittade omnämnda produkt på Halpa Halli i Vörå. Sen dess har jag inte hittat mellanmålet nånstans, och ikväll tog jag saken i egna händer och fixade själv: Grynost + lite hemgjord äppelmos + lite hemgjord müsli. Och det var så gott att jag nästan dog lite. Sitter redan och fantiserar om när jag ska äta det nästa gång.

 Det är förstås dessa jag pratar om!
Men hur gott ser inte dethär ut då!? Denna variant ska jag helt klart prova nån dag, älskar äppel, kanel och nötter. Vad kan gå fel då?

Och vart vill jag komma med dethär inlägget då? Jo, ja vill påminna er om att våga prova på nya saker! Något du aldrig skulle stoppa i dig en dag kan bli din absoluta favorit nästa dag. Visst kan det ta en stund innan du blir van med smaken, speciellt om det är något som, ur hälsosynvinkel, helst ska ätas naturellt (t.ex. kvarg), men det mesta går nog tillslut. Visst skulle jag hellre äta en bit länkkorv än en broccolibukett när hungern slår till, men det gäller ju att välja sånt som håller i längden. Och då vill jag påstå att första steget är att sakta men säkert börja byta ut "dåliga ovanor".

10 kommentarer:

 1. Jag vet precis hur det är att ändra om kosten. I och med att jag för snart tre år sen plötsligt fick en himla massa matallergier fick jag snabbt vänja mig av vid mycket. Först förstod jag inte hur jag skulle klara mig utan mjölkprodukter, utan bröd, utan ägg... Men under denhär tiden har jag upptäckt sojayoghurt, man kan baka bröd på rismjöl etc etc..

  SvaraRadera
  Svar
  1. detdär har jag tänkt på en del, att om jag skulle få veta att jag har glutenallergi, laktosintolerans eller dylikt, skulle jag fixa det? men när man måste så blir man väl lite illa tvungen att hitta dedär motsvarigheterna. o de e ju toppen att de i dagens läge finns så mycket annat man kan äta om man t.ex. har problem med candida :)

   Radera
 2. Ha haft ett enda nyårslöfte ti me själv i år å he va ti pröv smak på en massa ja normalt hatar elo ha fått för me e äckligt å haller e faktist :) å ha fått nya favoriter som broccoli, batat å majs :) så haldär hejlt me om att man ska våg pröv nya saker :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. he handlar ju egentligen bara om HUR man äter demde livsmedlen.. tycker nog fortfarand bara om broccoli ifall he e steika/ugnslaga, koka e int na för me.. å kvarg kan ja nog int äta naturell, he ska nog vara na bär eller frukter med. men att man i alla fall vågar prov på na nytt å san kanski till och med inser att he e gott, he e jo ho bra som helst :) vi får fortsätt prov oss fram!

   Radera
 3. alltså int ska ja ga å lova na nu, men vi Smarket I Vöro har di iaf NAA slags liknand grynost-musli-mellanmålsburkar. Men om e va Arla eller int, he minns ja ej!

  SvaraRadera
  Svar
  1. di finns säkert på s-market :) men no tå ja had laga "egen" så vare myki godari! å billigari.. demde e över 2€/st :/ men goo!

   Radera
  2. Ja di e säkert dyr, för ti va en lillan burk.. Håxa en annan sak, ho gar e me kryddorna å vitlöken? Ingefära ha faktiskt blivi en smygfavorit för me å hittas i liti all möjliga maträtter! Men färsk ingefära ha ja int våga me på ännu :) Vitlök ha ja å faktiskt börja bland med lite jär å tär, bara ja ork skala å hack demde klyftona tå, suck!

   Radera
  3. fast om e no var billigari (å mejr tidssparand?) ti köp grynost å laga müsli å beta äppel vejt ja itt men, gott vare iaf ti gö egen variant :)
   ingefära har ja faktist börja lägg i gröitin på mornen! to en stund ti vänj me med smakin men.. vitlök la ja faktiskt i malaköttsåsin förra vikon, men tror ja la liti fö myki (3 klyftor) så ja vart föskräckt.. men får väl fortsätt fösök ;) di e faktiskt jobbi ti skala å hack!

   Radera
 4. Trots att min listo e kort, så finns e även några saker som jag aldrig åt förr, men som jag kan äta. Typ fetaost. Just nu försöker jag vänj me med päron, ibland tycker jag he e så gott och ibland bara så styggt. Men om jag äter e oftari, så blir e kanski godari.
  Men sedan finns e o förstås sådant som jag aldrig sko kona tänk me att äta igen, men vem vejt, kanski slinker e ner nan gang i framtidin, men jag tvivlar. Typ ärtsoppo.
  Åså finns e sådant jag int äter, bara för att, typ lamm, som jag hejlt bra nog sko kona äta, men jag har bara bestämt me. Så sådana saker sko jag jo kona böri äta (men he kan o vara för att jag alltid får lax istelli för lamm tär hejm :) )

  SvaraRadera
  Svar
  1. oj, bra att do påmind me, fetaost har ja faktiskt å lärt me ti äta dihär sejnast åren! men no har ja äti e så myki så ja har tröittna, hehe...
   he e nog faktiskt kämpot me vissa saker som folk ansir att man sko "bod" äta, i mett fall tå t.ex. griskött. har så fruktansvärt svårt me he ja san ja ha blivi föstörd med e tå ja va lill, tvingad ti tugg å tugg å itt ga från bodi förrän e va ner :( huu!

   men hovosaken man våg prov iaf, tå vejt man jo san om e va en hit elär int! idag åt ja t.ex. ugnsrödbeta fö fösta gangon på säkert 15 år, å itt vare no SÅ falit!

   Radera