26 januari 2014

Batatsoppa


Häromdagen provade jag på något nytt i köket, nämligen batatsoppa. Grunden till receptet tog jag från Jeposmettonas receptbok (nyare versionen), och ändrade om enligt eget behag. Blev kanske liiite för puréig för min smak, men det går ju att åtgärda med vätska! Enkel att göra är den i varje fall.

Du behöver:
- 1 batat/person
(om de är lika brutala som mina så räcker nog 1/två pers)
- färskost, t.ex. Creme Bonjour Svartpeppar
- grädde/matlagningsgrädde
- smör
- 1 röd chili/tabasco
- kryddor, t.ex. chili, svartpeppar, örtsalt, grillkrydda
- skinka/bacon eller dylikt

> Bita sönder bataterna och låt koka mjuka i vatten (det går bra att hälla bort lite av vattnet när det är klart)
> Mixa batater + valfri mängd av kokvattnet med lite smör
> Blanda i grädde och färskost, krydda
> Hacka i chili eller tillsätt tabasco (blev hot med chilin!)
> Rör tillslut ner skinkbitar eller bitar av knaperstekt bacon (vi använde Pirkkas Palvikinkku-bitar och det blev gott)

Fäädit!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar