18 januari 2014

När vi gjorde egna quesadillas

Idag tog vi återigen fram boken Hamburgare och TexMex. Denna gång bläddrade vi till den eldigare avdelningen och valde ut en texmex-rätt som lördagskäk: Quesadillas. Gjorde egna tortillabröd (verkligen en hit!) och tre olika fyllningar. Precis som med hamburgarna så var det lite tidskrävande, men när man hjälps åt går allt. Och ja, det var helt klart värt mödan!

Vetetortillas:
- 5 dl specialvetemjöl
- ½ msk flingsalt
- 50 g smör
- 3 dl kokande vatten

> Blanda mjölk och flingsalt, kör i hushållsassistent med K-vispel
> Tärna kylskåpskallt smör och sätt att vispas ned i mjölet
> Häll i kokande vatten, lite i taget
> Blandas till en slät massa
 Dela upp i 16-20 (jag gjorde 16) ungefär lika stora bollar. Sätt in bollarna i en plastpåse så de inte torkar.
 Värm igång en stekpanna (med lite olja om du inte vill att det bränner så mycket) ganska het. Kavla ut en boll i taget till en rund plätt.
 Stek ca 1 minut på varje sida. OBS! Sätt fläkten på fullt! Eller hoppas att du har en bra fläkt... För det hade inte vi så det kommer osa här i fem veckor efter... Rökigt här i vardagsrummet ännu!
 Vira in i en bakduk så bröden inte torkar.
 Sen kan du göra massa olika smarriga fyllningar. Vi gjorde: 1. Tortillakryddad kyckling, pico de gallo, ost 2. Nötstrimlor med BBQ-sås, kidneybönor, pico de gallo, ost 3. Tonfisk, stekta champinjoner, pico de gallo, ost
 Pico de gallo: 3 mogna tomater (gröp ur kärnorna och hacka), 1 chilifrukt (ta bort fröna, hacka), 1 kruka hackad koriander (vi tog persilja, blev riktigt gott), 1 gul lök, saften av 1 lime, 3 msk olivolja. Blanda, fäädi!
 Och sen gjorde vi baconmajonnäs och guacamole. Baconmajjo = Kruunumajoneesi och 1 paket knaperstekt bacon hackat i mindre bitar. Guacamolen är en "fuskversion" med Rainbows mix, 2 avocados och ½ burk gräddfil. Gött!
 Sätt lite olja i stekpannan. Sen sätter man en plätt längst under, fyllning på, och obs massa ost! Sen en till plätt och så steker du nån minut på var sida tills osten blir sådär passligt kladdig inuti.
 Ungefär såhär!
 Många bollar i luften... Täck in de färdiga quesadillasen med en bakduk så de inte blir kalla så fort.
 Nåjaa, no by vi ta!
 Kycklingquesadillan blev min favorit. Åt en med kyckling och en med nötstrimlor, tonfisken får vi spara tills imorgon.. Mättande!
Och så på med massa "smitor"! Baconmajonnäs, guacamole, creme fraiche och salsasås. Mm-mmh!

2 kommentarer:

  1. Oj va e sir gott ut! Vi har jo å handi bokin men ha itt pröva laga na från an ännu, men måst nåo göra e no sir ja! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. he ska ni absolut göra! va jo så fans gott tå vi laga egna hamburgare förra häljin, å dihär vart nog god å, smaka som på Amarillo ;)

      Radera