17 juni 2019

Byainfluencer: Kimofakta

Inlägget i samarbete med Aktion Österbotten

---

Idag tänkte jag passa på och berätta lite om den kära lilla byn jag bor i, nämligen Kimo. Kimo by ligger beläget cirka 7 kilometer från Oravais centrum, och hör till kommundelen Vörå (tidigare Oravais, innefattar numera Vörå-Oravais-Maxmo). Den enklaste beskrivningen hur du tar dig till Kimo, är att du svänger av från Riksväg 8 i Oravais och fortsätter "över Kyrkbackan"; följ skyltarna mot Alahärmä! Efter ungefär fyra kilometer kommer du ut på "Kimo rääton" och ser då en KIMO-skylt på högra sidan om vägen. Väälkomin ti byin! Efter ytterligare några kilometer kommer du in till centrum av byn, där du kan välja att köra åt två olika håll:

Fortsätter du rakt får du kringelikroka dig längs Kuckusvägen i tolv kilometer för att komma ut till Tuckor, Vörå. Rekommenderar ej denna väg på vår/höst eller när det överlag varit slaskigt/regnigt en längre tid. Annars är det en rätt prima och mycket naturskön rutt! Brukar ofta gena här när jag ska till butiken i Vörå. Längs denna väg kan du t.ex. vika av till Vitmossens bronsåldersplats, där det bland annat finns en vandringsled. Vill du ha Kimos bästa utsikt kan du vandra upp till "Kuckus krossin", en stenkross med väldigt bra utsikt, längs vägen. Och kom ihåg att vinka åt min kompis Linn som är bosatt i Kuckus!

Korsningen jag pratar om! Som ni ser kan man egentligen svänga åt tre håll när man kommer från Oravais, men tror inte nån är särskilt intresserad av vad som finns i Siffris, faktiskt...
Fun fact: Siffris-skylten finns med i Pampasspelets fotofrågor! 
Kuckusvägen till höger i bild. Rakt fram gamla (Andels)banken, som stängdes 2013. Idag är det bostäder i huset.

Svänger du till vänster när du kommer till bageriet i centrum av byn, kommer du efter bara några hundra meter till Kimo Bruk, vilket troligen är den mest kända platsen i Kimo (här kan du t.ex. läsa mer om stället). Lovar att skriva ett helt eget inlägg om denna otroligt vackra plats ännu i sommar. När du ser den svarta skylten om Kimo bruks nedre hammare, kolla till vänster - där bor jag och min familj i ett vitt hus! Fortsätter du förbi bruket kommer du efter ytterligare några kilometer till Kyroboas kvarn/teaterområde, som också ska få ett helt eget inlägg under kategorin Byainfluencer. Håll utkik under veckan! En liten bit efter Kyroboas delar sig vägen i Baggas, tar du då till vänster kommer du till Komossa, till höger kommer du runt Röukas träsk till Keskis. Men hursomhelst har du nu lämnat Kimo.

Kimo Bruk till höger...
 ... och vårt hus till vänster!
"Bruuksgaton"

Sen ska vi snacka invånare, arbetsplatser och så vidare. Invånarantalet torde vara kring 300 - hittade ingen nyare info än från 2016, och enligt Statistikcentralen bodde det då 310 personer här. De flesta i byn lever på jordbruk eller pälsnäring, vilket också syns när man kör genom byn: Åkrar, skog och "föus" överallt! Andra arbetsplatser i byn (förutom egenföretag och ovannämnda två) är skola/daghem, bageri, och Härmä food som tillverkar Riitan Herkku's plättar. Tidigare fanns här också ett växthus (Kimo handelsträdgård), men företaget har tyvärr flyttat ur byn. Själv har jag ordinarie tjänst som barnträdgårdslärare på daghemmet Solbacken, som är beläget ganska mitt i byn. Både till dagis och skolan kommer också barn från Komossa, då Komossa skola stängde år 2013. Elevantalet är kring 20 på daghem/förskola och strax under 30 i skolan, om jag inte räknar helt fel.

Kimo skola och daghem.

Viktiga byggnader i Kimo:
Kimo skolmuseum, en gammal byskola som senare gjorts om till skolmuseum. Läs mera här (klick).
Kimo UF - ungdomsföreningens lokal, "lokaalin" i folkmun. Här ordnas bland annat morsdagslunch, bruncher, höstfester och små revyer. 
 Kimo jaktklubbs jaktstuga.
 "Plättfabriken", Härmä food's enhet för plättillverkning.
 Oravais hembageri, "bageriji". Här fås de godaste grisarna och rågbröden! Bageriet är öppet må-lö fram till cirka klockan 9 på morgonen.
Fun fact: I denna byggnad hade mina svärföräldrar en butik på slutet av 80- och början på 90-talet! Sambon är alltså uppvuxen i lägenheten som finns i byggnadens andra våning. 

Sen tycker jag att vi ska komma till den allra viktigaste delen som avslutning - vad är det bästa med att bo i Kimo? Om ni frågar mig, så är det definitivt lugnet på landsbygden! Sen också att vi har relativt nära till allt - Oravais ligger 5 minuters bilfärd härifrån, till Vörå/Härmä tar det ungefär 20 minuter, och Vasa är bara en 40 minuters resa härifrån - samtidigt som vi får vara ifred från grannarna och bor mitt i naturen. Här är det verkligen vackert att färdas på cykel en sen sommarnatt, här "känner alla alla" och här behövs inga vandringsleder för att vandra omkring i skog och mark. Vill ni läsa lite mera om vad jag tycker är bra/dåligt med att bo i Vörå kommun, har jag skrivit ett inlägg om det här (klick).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar