18 oktober 2018

Plus och minus med att bo i Vörå kommun

I min frågestund fick jag en anonym fråga som löd som följande: "Vad är bäst och sämst med er kommun?". Då tänkte jag att jag kan passa på att svara på den med hjälp av en liten plus- och minuslista. Linda hade också skrivit ett trevligt inlägg om vår hemkommun häromdagen, det tycker jag ni ska passa på att läsa i samma veva. Så kanske nån "utbys" rentav tar sitt pick och pack och flyttar hitåt? Väälkomin bara!

För er som inte vet, så består alltså Vörå kommun av kommundelarna Vörå, Oravais och Maxmo. Själv har jag nyligen flyttat till lilla byn Kimo, som hör till gamla Oravais kommun. Tidigare bodde jag fem år i Oravais, så det är väl främst den delen av kommunen jag kan recensera.

BRA SAKER MED ATT BO I VÖRÅ KOMMUN:

+ Närheten till allt trots att vi bor på landsbygden. Vi har nära till havet, till naturen, till butiker (både Vasa och Jakobstad ligger cirka 40 minuter ifrån), och det mesta finns att fås på den egna orten. T.ex. i Oravais finns det järnvaruhandel, båthamn, matbutiker, postkontor och två olika tankstationer, för att nu bara nämna några servicepunkter. I kommunen finns gångbanor och vandringsleder, simstränder och idrottsplaner. Alla kommundelar har också dagis, skola, hälsovårdsstation, bibliotek, brandstation och äldreboende. Och varsin kyrka!
+ Lugnet på landet och människomängden. Varken Vörå, Oravais eller Maxmo räknas som städer, och folkmängden är inte så stor (torde vara runt 7000 invånare). Ändå känns det inte som om man bor "ute på vischan", men heller inte som om det är för trångbott. För min smak är det riktigt passligt med folk! Närheten till skog och mark finns i alla kommundelar, men samtidigt är det relativt enkelt att få tag i exempelvis matvaror eller brädor och spikar när det behövs. Att dessutom inte behöva ha sina grannar vägg i vägg, eller med fönstren på fem meters avstånd, känns som en hjärtesak för mig. Men föredrar man bostadsområden finns det givetvis också att välja.
+ "Alla känner alla"-mentaliteten. Det är väl på gott och ont att bo på en liten ort, där de flesta känner varann, eller åtminstone är man släkt eller bekant med nån som känner nån som... ja ni vet. För min egen del har jag märkt att ju mindre ort, desto bättre grannsämja, så att säga. Om ni inte riktigt förstår hur jag menar, så finns det en sång som precis beskriver detta i vår kommun: KAJ - Kom ti byin! En trio som mycket väl representerar vår kommun, om ni frågar mig! Överlag tycker jag också att det bor väldigt trevliga människor i Vörå kommun.
+ Det finns något att göra för alla. Vi har lekparker, medborgarinstitut, ungdomslokaler och "gubbdagis". Det ordnas danser och påskbrasor, sommarteater och revyer, fisketävlingar, sommarfester för barn samt skid- och cykeltävlingar. För att nu bara nämna några saker bland många! Kanske ni har hört om Maxmodansin, Norrvallas sommarfest, Musmamman på Rasmusbacken, Botniavasan eller dans på Ståorbjärji? Om inte, så tycker jag ni ska ta reda på vad dessa tillställningar är genom att turista i kommunen! Tycker du om att åka vattenskoter, spela paintball, rida eller vill du kanske gå med i ett jaktlag? Inga problem, här går det att göra alla saker om man så vill!
+ Många olika arbetsmöjligheter finns. Vill du jobba inom utbildningsväsendet, som landsbygdsföretagare, på butik, som byggare eller kanske starta en inredningsfirma? Då finns det säkert ett jobb som passar dig, eller så finns det utrymme för att hitta på nåt eget. Nu vet jag inget om sysselsättningsgraden i kommunen, men skulle tro att vi har ganska låg arbetslöshetsprocent.
+ Vi bor i en vacker kommun! Trots att Österbotten överlag är platt och tråkigt, så finns det många guldkorn i Vöråtrakten. Vill ni gå på en härlig promenad kan jag varmt rekommendera att gå genom Strandbyn och Tacksamviken i Oravais. Så fina ställen invid havet! Om jag hade pengar är det nog där jag skulle slå upp ett nytt, fint hus. Sen vet jag inte hur många procent av Vörå som består av åkrar, men det finns massor! Så himla fint speciellt på sommarkvällarna eller just innan tröskorna tar över fälten, när säden böljar i vinden. Här finns också mycket historia, såsom Tottesunds herrgård i Maxmo med sitt spöke, de tre "bullerbyhusen" Klemetsgårdarna, Oravais slagfält, och för att "dra hemåt" lite, vackra Kimo Bruk! Att sätta sig ner på en bänk vid hamnen i Hällnäs och lyssna på måsarnas skrik och barnens tjoande i vattnet är som balsam för själen en varm sommardag. Längs Vöråvägen finns också massor av gamla bondstugor som åtminstone jag nästan skulle döda för att få sätta fingrarna i. Och sen ska ni absolut inte missa vandringsleden ute på Västerö!

 Vinlax badstrand, ett av de finaste ställena i kommunen, om ni frågar mig!
 Kyroboas teater på gamla kvarnen tillhörande Kimo Bruk.
 Godaste glassarna får man vid Hällnäs kiosken på sommaren!
 På Vitmossens vandringsled i Kuckus/Tuckor kan man gå vilse om det vill sig...
 Solnedgång över "vackrast fjäälin i väädin", på något så traditionellt som Kaffistogodansin!

DÅLIGA SAKER MED ATT BO I VÖRÅ KOMMUN:

- Svenska är huvudspråket, och utbudet på finska är väldigt begränsat. För mig som pratar finska med dottern skulle jag önska att det fanns både finskspråkigt dagis och skola att välja på sen i framtiden. Visst finns det finskt lågstadium i Oravais, men det är främst tänkt för invandrarbarn, tyvärr. Sen ska vi inte ens prata om hur dåliga folk är på finska häromkring! Det är nu bara en av orsakerna varför jag valde att prata finska med mitt barn, även om jag identifierar mig mer som svenskspråkig, så att hon ska få finskan hemifrån och inte bara lära sig skolfinska.
- "Gräl" kommundelarna emellan. Som före detta Nykarlebybo tycker jag det är rent ut sagt löjligt hur vissa kan uppföra sig bara för att de kommer från olika delar av kommunen. Mina fingrar räcker nog inte till om jag ska räkna upp hur många gånger jag varit på en fest/tillställning i kommunen där nån börjat gräla om det är Årvas eller Vööro som är bättre... Suck. Vad spelar det egentligen för roll, undrar jag? Var och en trivs och bor väl där de vill, det är bara onödigt att trycka ner nån annans livsval tycker jag. Har till och med hört om Vöråbor som aldrig satt sin fot i Oravais för att det "stinker måsskit"... Och Oravaisbor som säger att Maxmo skärgård är ett skämt i jämförelse med Årvas fjäälin. Ja, ni hör ju hur tokigt det låter!
- Kommunen har inga extra pengar. Visserligen är det väl vanligt att kommuner har svårt att få det att gå runt, men åtminstone för min del skulle det kännas bättre om de prioriterade lite annat än idrott här i trakten... Som ett exempel bara så har Korsholm ett kommuntillägg man kan få som vårdledig, men inte Vörå. Jag är kommunalt anställd, och vi har verkligen inga extra förmåner! Knappt så vi får ha en julfest i året ens. I Nykarleby får stadens anställda gå på en gratis Arbis-kurs i året, men något sånt existerar inte inom VOM-MI. Vägarna är i dåligt skick på många ställen, och sen ska vi inte ens prata om hur det är med snöplogningen (billigaste entreprenören får jobbet och det märks!)...
- Främlingsfientligheten. Nu vet jag att jag går väldigt nära ett minfält genom att skriva detta, men något som har förundrat mig från dag ett när jag flyttade till Oravais är varför folk är så främlingsfientliga! Rättare sagt är många väldigt rasistiska. Ja, det råkar bo väldigt många invandrare i Oravais, och ja, många av dem uppför sig rent ut sagt idiotiskt ibland. Men nej, det betyder inte att ALLA är av samma skrot och korn! Det är ju ungefär som att säga att alla som har rött hår, är vegetarianer, eller har en mor- eller farförälder från Karelen är likadana. Jag brukar alltid glatt hälsa på alla människor jag möter på min promenad eller i butiken, oavsett var de härstammar ifrån. Det tycker jag att många andra i trakten också kunde ta efter!
- Vargen som ingen gör något åt. Egentligen borde jag viga ett helt inlägg åt hur irriterad jag håller på att bli på att vargar får stryka kring husknuten, och till och med på skolgården, utan att nån gör något! Jägare finns det gott om i kommunens alla delar, men alla står med händerna bundna och väntar på att det ska hända något allvarligt. Får verkligen hoppas att beslutsfattarna ändrar sina regler kring vargjakten fort, innan en människa ska behöva bli offer för vargen!


Det var nu bara några saker jag kom att tänka på sådär i förbifarten. Överlag trivs jag väldigt bra med att bo här, på landsbygden, med närheten till havet. Jag tycker att Oravais är en av de finaste byarna i Österbotten, och det finns nog inte mycket som klår solnedgångarna över sädesfälten på "Kimo rääton" en sommarkväll. Skulle jag flytta skulle det nog vara utomlands i stället för till nån annan kommun i Finland. Trivs bra här, kanske till och med bättre än i min forna hemstad Nykarleby, och är glad att det är hit jag hamnade. Hoppas på att få bo här i knutarna resten av mitt liv. Så har jag planerat i varje fall!

Förlovningsfotografier kan man t.ex. ta vid härliga Kimo Bruk!

6 kommentarer:

 1. Kan tipsa om att Tallkottens dagis har en finskspråkig avdelning :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är jag medveten om (har själv jobbat på Tallkotten), men det är ju ändå ett svenskspråkigt dagis med majoriteten svenskspråkiga barn, så tyvärr tror jag att finskan endast då skulle användas i "undervisning", och sen blir huvudspråket ändå svenska som barnen pratar med varandra.. om du förstår hur jag menar :)

   Radera
 2. Det kan hända att jag har fel, men jag TROR inte att Korsholm ger ett skilt vårdtillägg/hemvårdsstöd när man stannar hemma efter föräldraledigheten tar slut utan de hänvisar till att söka vårdbidrag från FPA. Däremot ger Vasa stad ett 200€'s hemvårdsstöd som tillägg till vårdbidraget åt Vasabor så länge man inte har några som helst inkomster (löneinkomster, kapitalinkomster etc.). :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hmm, kanske jag kom ihåg fel då, att det är Vasa och inte Korsholm som har det :)

   Radera
 3. jag har svaret på vad som är bäst, Årvas elo Vööro? Ingen av dem, Maxmo! Muahah :D Skojar ju förstås men såna "gräl" har funnits sen urminnes tider :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Heheh! Jaa kanske det "hör till" att man ska "va stridand", men tycker i varje fall det är lite töntigt när det ofta på t.ex. sommarfesterna blir slagsmål mellan "Årvas å Vööro" :D

   Radera