12 oktober 2017

Enkel och god äppelmos

Idag tänkte jag bjussa på ett riktigt höstigt recept åt er! Häromdagen gjorde jag nämligen för första gången i mitt liv egen äppelmos. Äpplena, ja dem pallade jag givetvis från mitt före detta hem. Där bor ju ingen just nu, och äpplena bara låg och väntade på marken.. Inget fel med det, eller hur? Eftersom jag är lite lat och bekväm av mig, och vi inte har särdeles mycket yta i köket heller, så ville jag göra hela äppelmos-processen så snabb och enkel som möjligt. Sökte på lite olika recept, men det slutade nog med att jag freestylade och körde min egen variant. Och det blev riktigt smarrigt! Enda minuset kanske är att den blev liiite för lös. Så nästa gång minskar jag nog ytterligare på vattenmängden. Sötman blev dock perfekt för mig som inte tycker om för söt mos till gröten. Testa om ni fortfarande har tillgång till äpplen, vetja! Själv har jag lika mycket äpplen kvar i påsen på balkongen, men tyvärr inget mera rum i frysen...


Du behöver (för cirka 1,5 liter äppelmos):
- ca 1 kg äpplen
- ca 8 dl vatten
- ca 3 dl socker
- en skvätt citronsaft

> Dela äpplena, skär bort kärnhusen och eventuella dåliga partier. Låt skalet vara kvar!
> Täck med vatten
> Koka i cirka 20 minuter, tills äpplena börjar koka sönder
> Rör ner socker enligt smak, smaksätt med citron och eventuellt kanel
> Mixa med stavmixer

Sen är det bara att låta svalna och ösa upp i passliga portionsburkar. Jag frös ner mina askar, så är det bara att ta upp i vinter och klicka på morgongröten. Mumsigt värre!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar