7 november 2015

Koli part 2

Resten av vår Koli-resa ska ni få i ord och bilder nu. Del 1 häär.

På lördag morgon hade vi satt alarm på klockan nio. Hoppade i kläderna, gjorde oss i ordning, och traskade ner till restaurangen. Fick vår efterlängtade hotellfrukost, som gjorde att vi var mätta i många timmar framöver. Gick på lite sightseeing i hotellet, och sen slappade vi en liten stund på rummet i väntan på bättre väder. Kalle försökte övertala mig att vi inte skulle gå ut på promenad, för att det var för dimmigt, för blåsigt, för regnigt... Men jag hade ju redan vandringslederna kring hotellet på hjärnan, så det var bara för honom att dra på ytterkläderna, och så traskade vi iväg.

Vet ni att jag älskar hotellfrukost?

Hundra meter från hotellet startade vandringslederna, som det fanns totalt cirka 80 kilometer av. I och med att det var lite dimmigt och regn i luften, så bestämde vi oss för att gå bara en liten bit. Nå, sist och slutligen blev det 7,6 kilometer på 2 h. Upp och ner och hit och dit for det, och det var inte bara en gång jag höll på att ge upp när pulsen hackade på i 190 och backen framför sluttade lika hårt uppåt ännu 50 meter till. Men jag är ju ingen quitter, så vi kämpade oss vidare. Och det var nog absolut värt det, när man kom upp till de höga topparna och blickade ut över dimmiga landskap. Återigen måste jag poängtera att det var så himla synd att det råkade vara dimma hela helgen vi var på plats, men vad kan man.

Kalle är glad att vi tog oss upp för de cirka 100 trappstegen som började vår vandring.
På Kolis högsta punkt, Ukko-Koli. JÄVLA DIMMA!
Här började det värsta stället på vår vandring. Såg ju inte alls farligt ut vid första anblick...
... men det blev bara värre och värre! Och verkade aldrig ta slut..
Ser ni, det bara fortsätter upp! Ungefär här hade min kropp redan gett upp. Fick pusha mig själv riktigt jävla hårt mentalt för att orka den sista biten. But we did it!
Och utsikten var ju helt otrolig, helt klart värt varenda svettdroppe!
Men ungefär här ångrade vi att vi inte tagit med oss varm O'boy och nåt att tugga på..
Är fortfarande lika mycket förbannad som glad över att Kalle tvingade mig att ta trapporna och inte hissen upp till hotellet. Ni kan ju gissa hur det kändes att gå upp för typ 300 trappor efter att man vandrat omkring i två timmar i skog och mark. IT SÅ RÅOLIT. Men skönt i benen och röven efteråt, var limin i flera dagar kan jag informera er om...

Efter vandrandet var vi lagom möra i kroppen, frusna och hungriga. Gick på varsin lunchmacka till receptionscaféet, och drack en värmande kopp kaffe/te. Bokade kvällens aktiviteter, och tog det lugnt på rummet en stund. Sen hade vi bokat aromaterapi-massage till halv fyra. Först knegade hon på med sambon i en halvtimme medan jag fick ligga bredvid och bara chilla, sen böt vi. Otroligt avslappnande och härligt var det! Efteråt gick vi raka vägen till spat, som var alldeles intill massagen. 


Koli Relax Spa är i huvudsak tänkt för vuxna, och efter klockan 16 har de K18, vilket vi tyckte var skönt. I och för sig fanns det inga plaskbassänger och rutschbanor, så vet inte varför det skulle locka barnfamiljer annars heller.. När man betalade spaavgiften fick man ett litet "bastuämbare" med Lumenes spaprodukter, som man fritt fick använda under spabesöket. Vi valde att dela på produkterna, så fick vi två små skumpaflaskor i stället för det andra setet. Bara att dra på badrocken och traska in då! Det var massor av folk i farten just där vid halvfemtiden när vi for på spa, vilket kanske var lite synd. Men det var rymligt och vi behövde inte "köa" på något, utan det fanns alltid nåt att göra. Fotbad, tre olika bastur, en ljud- och ljusbassäng, tre utebaljor, bubbelpool, kallbassäng, "temaduschar" och ett relaxrum var utbudet. Och det var så sköönt! Bara vandra omkring och testa de olika bassängerna och slappa. Kände mig otroligt avslappnad (och trött!) efteråt.

Sen hade vi ännu bokat bord till kvällen, på hotellets restaurang Grill it. Vi hittade en trerättersmeny som vi provade på, och det var väldigt gott! Absolut värt pengarna. Efter den goda maten gick vi ner till hotellbaren på "ein". Det slutade med att vi drack lite mera än en, stannade till klockan ett och ägde ut alla på karaoke. HAHA.

Gubben gjorde puppy-eyes, så jag hamnade att betala hela kalaset.
Förrätt: Crabcake med kräftmousse, citroncreme och sallad. Mums!
Huvudrätt: Pepparbiff med parmesanklyftisar och pepparsås. Tio poäng!
Efterrätt: Chokladkaka med hemgjord vaniljglass, havtornscreme och färska bär. Bra avslutning på måltiden!
Karaokekungarna!

På söndag morgon steg vi återigen upp vid niotiden, för att hinna med den goda hotellfrukosten. Sen var det bara att packa grejorna, göra sig i ordning och checka ut. Åkte ner med hissen, hoppade i bilen och startade iväg hemåt strax före klockan elva. Denna gång lade GPS:en oss den kortaste rutten, vilket visade sig vara minst sagt intressant.. I ett skede körde vi på en så liten grusväg att där satt älgjägare och grillade korv. Just då tvivlade jag på att vi nånsin skulle komma oss hem. Men det gjorde vi! Runt halv fem var vi hemma igen, nöjda och glada över vår resa.

Det var helt klart värt varenda euro och kilometer i bilen att åka till Koli. Kan varmt rekommendera det för alla som känner att de behöver ett avbrott från vardagen!

I love it.
På väg med hissen ner till parkeringen.

2 kommentarer:

  1. Nu känner ja bara att jag å vill far ti Koli. ;) Sir sååå fint å lyxigt ut.

    SvaraRadera
    Svar
    1. he ska ni absolut gör om ni har möjliheit! superfint ställ, å heilt klart värt reison tid ;)

      Radera