15 augusti 2018

Sömnlösa nätter

Just nu är jag inne i en riktigt dålig sömnrutin igen. När dottern äntligen börjat sova vettiga nätter utan att vakna (hon sover oftast 20/21-6/7) så ligger mamman sömnlös.. Vet faktiskt inte vad det beror på, och tycker det inte verkar finnas så mycket att göra åt saken heller. Det spelar ingen roll om jag går och lägger mig tio eller tolv, ändå stirrar jag i taket ännu vid ettiden. I natt till exempel låg jag och snurrade ännu halv två! Då känner man sig lagom mör i skallen när barnet vaknar av sin fars alarm halv sju...

Vet inte hur jag ska svänga den här negativa trenden, men hoppas verkligen att det händer nåt snart. Känns som att jag håller på att bli tokig, och orkar snart inte längre! Får ångest redan när läggdags närmar sig, när jag vet vad som väntar. Oavsett om jag är pigg som en mört eller trött och urvriden så tar det sällan mindre än en timme för mig att somna. Och sen vaknar jag tusen gånger av sambon som snarkar, att han knuffar täcket på mig, att jag är genomsvettig, att jag tappat täcket och fryser, att Eleonore svänger sig och grymtar till, att jag måste svänga mig och det tar i madrassen, av en lastbil som kör förbi... Ja ni fattar nog. Har testat vända mig och sova i fotändan, att gå på soffan, ja har till och med provat sova med öronproppar, men det hjälpte verkligen inte! Nu är det i alla fall liiiite bättre när vi sover med dörrar och fönster stängda, men kan säga att det var en pärs när vi behövde ha fönstret öppet på grund av värmen, och jag sen inte kunde sova av ljudet (vi bor 10 meter från vägen och 200 meter från Riks 8).

Ett tag höll jag ju på och läste innan läggdags, och på nåt vis kändes det som om sömnen kom enklare då. Nu har vi tittat nån serie eller surfat på telefonerna/knaprat på datorn x-antal timmar innan läggdags. Vet inte om det har något med saken att göra, men kunde ju kanske testa att läsa några kvällar i stället, och se om det hjälper. Sen vet jag inte hur stor inverkan matintaget har på sömnen. Vissa säger ju att man inte ska äta senare än klockan 20, men för oss kan det nog bli någon smörgås eller avokado med räkor ännu vid halv tio. Kanske det är boven? Åtminstone vet jag att jag inte kan dricka te för sent på kvällen, det är testad sak! Då ligger jag och stirrar i flera timmar..

Jaja. Vet faktiskt inte vart jag ville komma med det här inlägget, behövde väl bara få skriva av mig lite frustration. Men har ni tips om hur man bäst somnar in på kvällarna, och sen sover gott hela natten (hahaha), hit me with it!

3 kommentarer:

  1. Läste i nån fb-grupp att det var vanligt att nyblivna mammor har svårt att somna, och att många tog melatonin för att lindra besvären .. Lider själv av lite samma problem, så sjukt frustrerande och dessutom sover min lillkille så usligt att jag bara ligger o väntar på att han ska vakna för mat så fort jag hittat sömen.

    SvaraRadera
  2. Har du testat att ligga på spikmatta? Åtminstone jag brukar slappna av o bli trött då. Ligger jag på den i sängen så är det bara att slänga den på golvet o somna sedan.

    SvaraRadera
  3. Ja tänkt å tips om Melatonin, he som man köper receptfritt e helt tryggt att använd och inget man blir beroende åv. Skärmar ska egentligen nog undvikas så långt som möjligt 60-90min före sängdags just för att di har en hjärnstimulerande effekt. Ögona blir kanske nog trötta å "suddiga" men hjärnan har ju sen så myki att process. För int så läng sen läst ja om en påbörjad studie om att ett fiberrikt men lågkolhydrat kostintag vid kvällsmål sku stöd sömnkvaliteten. Tär hadd di tipsa om kikärtor, som sen kan varieras i flera former. Men kan vara värt att test e, eller i alla fall int äta så "tuhti å piristävä" kvällsmål som man kanske oftast e snål på. Smörgåsar e ju allti lika gott, men ger ju trots allt ganska myki energi.

    SvaraRadera