24 augusti 2018

När man vill elda upp varje plagg i garderoben

Det här inlägget har legat utkastet i över ett år redan. Det var förra våren/sommaren som jag var så innerligt trött på min kropp och att inga kläder längre passade, att jag i ilskan påbörjade ett inlägg om hur jag vill elda upp varje plagg i garderoben. Nå, bara en kort tid efteråt fick jag reda på att jag var gravid, och då kändes det ju kanske inte så lämpligt att skriva om ämnet längre... Men nu så här snart sex månader efter förlossningen ska jag väl våga dyka in i inlägget på nytt, då det är mer aktuellt än nånsin!

Varje gång jag går in i vår walk in-closet drar jag en djup suck. Inte bara för att det är råddigt eller för mycket onödiga grejer där, utan för att jag ärligt talat inte vet vad jag ska ta på mig. Sen dottern kom till världen har jag i princip levt i samma kläder: Vit eller svart amningstopp, rosa eller grå amnings-bh, och sen mjuka byxor till. Är det kallt drar jag på mig en kofta, är det varmt byter jag ut byxorna mot shorts. Men annars är nog inte min klädstil så mycket att hurra över för tillfället... När vi nån gång åker iväg nånstans där det krävs lite annan klädsel, exempelvis till stan eller på kalas (och jag nödvändigtvis inte behöver amma under tiden) kunde man ju tänka sig att jag har lite finare kläder att ta på mig, men icke. Det blir oftast leggings och tunika eller jeggins med Marimekko-tröja. Och jag ska säga er att det inte börjar finnas så många hela/ej urtvättade/passande kläder i nån av de kategorierna!

Småningom ska vi väl tro att amningen får ett avslut, och att jag kan börja använda "normala" kläder igen. Trots att jag för det mesta bara går hemma om dagarna behöver jag ju inte se ut som en uteliggare, tänker jag... Har projekt städa garderoben på höstens att göra-lista, men vet faktiskt inte hur det ska gå när jag avslutat det projektet. Kommer det överhuvudtaget att finnas några kläder kvar i garderoben, eller har allt hamnat i slänga bort/skänka/sälja-högar? Ärligt talat så har jag ALDRIG varit särskilt intresserad av kläder. Kan inte säga att jag har en specifik stil, och köper verkligen inte säsongens trendplagg så fort de kommer ut. Har också varit ganska dålig på att välja kvalitet framom billiga, inte så hållbara kläder, men försöker numera tänka om på den punkten. Barnkläder däremot, det älskar jag att köpa, har det visat sig, men det är nog ett helt eget kapitel!

Drömmen vore väl att gå till en stylist som kunde ge mig lite tips om hurudana kläder som passar åt just mig och min kroppstyp. För let's face it: Jag kommer troligen inte att ändra så mycket från hur jag ser ut nu, då det är så här min kropp mer eller mindre sett ut sen jag var 12 år. Plus minus några kilo, mer och mindre muskler och en barnafödsel då, men annars väldigt lika. I mitt jobb kan jag inte ha några "snygga kontorskläder" med vit skjorta, tight kjol och pumps, för det funkar inte riktigt på dagis. Nej, där är nog klädkoden bekvämt, och därför består också min garderob mest av leggings/mjuka byxor av olika slag, samt tunikor och mjuka långärmade tröjor. Och det mesta är från H&M och inte köpt på nån märkesbutik. Som daghemsföreståndare känner jag ändå att jag kanske kunde ha något snyggare på mig än urtvättade mjuka byxor från Cubus och en svart långärmad från Gina Tricot...

Så kommer vi till den ekonomiska biten då, det vill säga hindret varför jag inte förnyar hela garderoben, eller varför jag tidigare i livet oftast köpt från lågpriskedjor och sen fått kasta efter en tids användning. Vore jag gjord av pengar skulle jag inte tveka en sekund att förnya så gott som allt jag äger, och satsa i kvalitetsplagg som jag kan använda i många långa år. Men tyvärr är jag ju en helt vanlig arbetstagare, som dessutom är på mammaledigt för tillfället, alltså finns det inte många extra slantar att lägga på egna "nöjen". För att inte tala om hur dåligt det blir sen när jag går på vårdledigt i november.. En lottovinst skulle alltså inte sitta helt fel! Eller så ett presentkort till Voga Styling med tillhörande presentkort på kläder för några hundra euro!!? Vink vink...

Nej men summa summarum: Alla fina klänningar som hänger på klädstången och aldrig blir använda för att "jag ska gå ner några kilo först" eller alla tvättnoppiga tröjor och urtvättade byxor som "jag nog kan använda eftersom jag ändå bara är hemma" borde verkligen uppdateras. Men var börjar man egentligen? Vet ju att knepet är att skapa en basgarderob som man sen enkelt kan matcha med säsongsplagg och så vidare, men alltså döööötråkigt att fundera på sånt, eller att jag överhuvudtaget skulle prioritera att lägga 50-100 euro i månaden på nya kläder åt mig själv... Nej, nån får nog rädda mig om det här ska bli till nåt, och det är fort!

/Hälsar hon som gärna skulle kunna säga att hon har en slags klädstil, och vågar visa sig nån annanstans än på bybutiken med de kläder hon har i sin ägo.

1 kommentar:

  1. Känner så igen mig i det du skriver! På morgonen står jag framför klädskåpet och velar och funderar vad i hela fridens namn jag ska sätta på mig. Inget ser bra ut och jag blir stressad och byter till nåt annat. Jag jobbar på kontor och känner att jag måste ha lite "bättre" kläder på mig på jobbet, även om jag helst skulle gå omkring i huppari (nog för att jag har det ibland på jobbet också)och joggare. Har varken lust eller råd att satsa en massa pengar på dyra kläder, så det är nog mest H&M och Ellos som ligger i skåpet hos mig. Oftast byter jag kläder när jag kommer från jobbet, till huppari och joggare :).

    SvaraRadera