5 februari 2016

Fördelningen av hushållsarbetet

Ett ämne jag ofta brukar hamna in på, både med kollegorna och i vänskapskretsen, är hur man fördelar hushållsarbetet med sin respektive eller i sin familj. Tycker det är så himla intressant att höra alla olika versioner! För vissa är det helt självklart att det är kvinnan som sköter hemmet, medan mannen "försörjer". För andra kanske det är mannen som är den som skrubbar upp kakelfogen i badrummet med tandborsten, medan frugan ligger på soffan..

Själv har jag växt upp i ett hem där föräldrarna delat ganska jämt på hushållsarbetet, men pappa har kanske varit den lite mer noggranna. Min syster och jag har också från tidig ålder deltagit i t.ex. städning, matlagning och diskplockning. Det var liksom självklart att man satte tallriken i diskmaskinen efter middagen, och torkade damm i sitt eget rum när det var städdag. Lika självklart som att pappa skurade vessan eller att mamma inte alltid var den som kokade mat. Min sambo däremot kommer från en familj där pappa jobbat så gott som hela dagen, och mamma haft frisering nere i källaren, alltså har hon i princip varit "hemmafru".

Utan att säga desto mer om den saken så kan vi konstatera att vi kommer från två helt olika familjer vad gäller hushållsarbete. När Kalle och jag flyttade ihop hade han (typ) aldrig hållit i en dammtrasa. Han kunde inte koka mycket mer mat än makaroner och knackkorv, hade aldrig laddat en tvättmaskin och visste absolut inte hur en bäddad säng ska se ut. Vi kan säga att vi har kommit en bra bit på vägen sen dess!

I dagsläget ser det väl ungefär ut som följande: Jag sköter kanske 75% av hushållsarbetet, men visst hjälper sambon till när han har tid och möjlighet. T.ex. när vi städar så använder vi oss av ett "städschema", där en av oss ansvarar för dammtorkning, köksstädning och mattdammande, medan den andra städar badrummet och dammsuger/skurar golvet. Nästa gång gör vi tvärtom. Då behöver man aldrig bråka om vems tur det är att diska stekpannor.. Jag är den som skriver vad som behöver handlas, men ganska långt funderar vi gemensamt vilka maträtter vi ska tillreda under veckan. I 95% av fallen är det jag som tillreder maten. Det handlar inte så mycket om kunskap, utan främst om tid. Om jag kommer hem från jobbet 15:30 och sambon klockan 17, är det väl ganska självklart att det är jag som gör maten, så vi inte behöver vänta hela halva kvällen innan maten står på bordet. Men t.ex. på helgerna hjälps vi ofta åt med matlagningen. Vi veckohandlar och betalar varannan gång.

Den som stiger upp senare bäddar sängen, den som påträffar en ren diskmaskin plockar ur och i (men konstigt nog är det oftast jag). Samma gäller fulla soppåsar. Egentligen är det väl bara tvätten som (mest) är mitt område, sambon påstår att han "entå bara lägger feil å föstör nanting". Han brukar visserligen hänga upp tvätten om jag säger till, och så tvättar han sina egna arbetskläder när jag tjatat tillräckligt många veckor. Men annars är det nog jag som sorterar och sätter igång.. Man viker in sina egna kläder i klädskåpet. Allt vardagsplock faller också ofta på mig, men då brukar jag tänka att om jag vore lite mindre pedantisk så skulle kanske Kalle också hinna sätta undan uppeldade ljus, vika undan filtar och torka diskbänken. För mig så är det viktigt att det ser fint ut varje dag, medan han kanske skulle klara sig med att vardagsplocka en gång i veckan ungefär..

Vad annat? Utomhus finns det ju en del att göra också, som att räfsa (jag), klippa gräs (oftast Kalle) och sopa trappan (den som hinner). Blomplanteringen och skötseln sköter jag, medan Kalle får kapa kvistar enligt min ordination. Och räfsa upp mina lövhögar, eftersom jag har så sjukt i ryggen. Ifall någon råkade gå förbi vår gård i december och undrade varför det fortfarande fanns tre äppelhögar under träden så kan ni fråga min kära sambo hur det IGEN lyckats gå så att han "inte hunnit" ta bort höstens lövhögar. Hrrrrmmm.

Och nu är jag förstås JÄÄÄÄTTEEE nyfiken på hur ni gör hemma hos er. Berätta!

6 kommentarer:

 1. Ganska långt på samma sätt som er faktiskt! Däremot gillar T matlagning mer än mig, och ifall vi gör mat tillsammans faller oftast dukningen och salladen på mig ;)

  SvaraRadera
 2. vi delar på alla hushållsarbeten här hemma, och strävar efter att diska, dammsuga, tvätta, laga mat och så vidare, varannan gång. kräver ibland en del tjatande från min sida eftersom det annars lätt "glöms bort", men hittills har det funkat :)

  SvaraRadera
 3. När jag växte upp så var hushållsjobben ungefär lika mycket uppdelat mellan mina föräldrar. De städade lika mycket, men pappa lagade kanske mat lite oftare än mamma. Och jag och min syster städade rummen själva. jag inte sambo, men de helger vi träffas jag och min partner, brukar vi försöka dela på hushållssysslorna. Är vi hos honom där det inte finns diskmaskin så diskar vi t.ex varannan gång, behövs det städas så är det oftast hos den vi är som har största ansvaret, men förstås hjälper den andra till. När vi handlar brukar vi dela upp varorna. Kunde kanske börja med varsin korg, istället för att göra upp det vid kassan. Eller göra som er, betala varannan gång. Oftast blir det jag som gör maten, men ibland också han. Mest för att jag är rätt "pedant" i köket, tyvärr. Lagar han mat är jag där ibland och kollar så allt går rätt till, haha.

  SvaraRadera
 4. själv är jag inte sambo* sku det ju stå :P

  SvaraRadera
 5. Här kan jag tyck fördelningen sko kona va lite annorlunda men blev väl så pga att han blev van med att kom hem ti mej innan vi flytta ilag och då skött ja automatiskt he mesta :D men jaa e lättare ti säg va an gör än va jag så han sir till så ja har en fungerande och servad bil dagligen vilket han ansiir gör så an slipper undan lättan jär in :D å hushållssysslor så han sköter faktiskt myki klädtvätt ti lägg igang tvättmaskin å häng åpp men efter he sköter ja vikase och ti lägg i skåpan, och roskistömmning ere ti störst del han som sköter i och med att an e rökar å springer ut å in mejr :D å dammsugas ha hamna på han nu under graviditeten men normalt så bruk e väl kon händ en gang i åri typ :) så he va väl hur e ha blivi hos oss, och me egnahemshus såå trädgårds sysslor så bruk vi varannan gang klipp gräs å sama me snöskottas vintertid :) han e väl mejr han som sir till så allt fungerar jär hejm å fixar sånt som behövs :)

  SvaraRadera
 6. När jag bodde med min pojkvän på Teneriffa jobbade han ofta mer än 100% och jag "jobbade" med min gradu och det blev inte riktigt fulla "arbetsdagar" för mig, så jag gjorde mera av hushållet än vad han gjorde. Hade vi båda jobbat lika många timmar dagligen hade vi delat upp hushållsarbetet 50/50 :) Vid storstädning hjälptes vi ofta åt, vi turades om lite med matlagning och så blev det ofta jag som diskade, tvättade kläder och annat smått. Inga helt strikta hushållsuppgifter, men vi kände väl efter vad som skulle bli mest logiskt med tanke på arbetsbörda just då :)

  SvaraRadera