15 september 2014

Äppeltantens måndagsgöra

De som följer mig på Instagram/Facebook kanske såg denhär bilden ikväll:

Ja, det är så att vi har liiite mycket äpplen just nu. Sambon skulle klippa gräsmattan idag, men turligt(?) nog så funkade inte klipparen. Och turligt(?) nog hamnade jag att vända om när jag gick till gymmet halv åtta, eftersom jag helt missat att MI-kursen hade börjat pånytt. Hur ska man då fördriva en timme en helt vanlig måndagkväll? Tja, jag tänkte vara duktig och gå och plocka upp äpplena så sambon får klippa gräset imorgon istället. Tog med mig två plastpåsar och tänkte att dethär blir ju fint. Nå, det visade sig ju ligga lite mer än två påsar äpplen på gräset... Sen ska ni veta att vi har dubbelt och kanske lite till som hänger kvar på trädet ännu! Håhå innan denhär hösten är över. Det allra värsta är ju att äppelträden är precis invid dammen, alltså trillar de ner dit och blir till en enda stinkande soppa. Hyyy!

Nå, jag lämnade en påse nere vid garaget och tog med mig den andra påsen upp i köket. Har en tid redan pratat om att jag ska klyfta äpplen och sätta i frysen till vintern, så är det bara att ta upp när man vill baka nåt. Har bara inte kommit mig för det tidigare.. När jag äntligen fick gå iväg mot gymmet passade jag på och ringde sambons mommo också, som lovade att om jag för en påse äpplen och två kilo socker åt henne så gör hon en sats äppelmos åt mig. Perfekt alltså! Nu ska jag bara försöka lista ut vad jag ska göra med resten av äpplena... På något underligt vänster har vi nämligen lyckats fylla frysen nu i höst! Oops. Jag som alltid sagt att jag inte fattar hur folk kan ha så fulla frysar, man använder ju hela tiden det som finns där innan man köper nytt. Ja, det stämde tydligen inte när man fyller frysen med bär, äpplen och örter ur eget land.

 Effektivt sätt att frysa äpplena: Dela äpplet på fyra, skär bort kärnorna, skär i tre bitar, sätt i påse och frys som de är. Sen är det bara att ta upp så mycket man behöver om man t.ex. blir sugen på äppelpaj i februari!
 Gjorde 10 äpplen i var påse, och sex påsar hade jag rum med. Fåå sii tå vad jag ska hitta på med dessa!
 Ja, det ryms snart inte en endaste sak till i vår frys! Har redan hamnat att förstöra min fina sorteringsordning. Igår fick jag 1,5 liter havtornssaft av pappa, så 1 flaska frös jag hel, 1,5 flaskor gjorde jag till isbitar och ½ flaska kokade jag kräm av. Och fuckme om inte dedär bären och mosen räcker hela vintern!
 Blev lite äpplen över som jag inte orkade göra nåt åt, så tänkte ta dem till jobbet imorgon och ställa till med långpannebak tillsammans med kidsen.
En korg med äpplen som inredning är ett måste i dessa höstetider!

2 kommentarer:

  1. Tack för tipset, hade ingen aning om att man kunde frysa äpplena på det viset.

    SvaraRadera
    Svar
    1. ja visst int heller att man kunde frysa dem med skal och i klyftor, men det var köksan på jobbet som tipsade! ikväll har ja provat baka av dem och de blev supergott :) gick ju tusen gånger snabbare än att skala, kärna, klyfta...

      Radera