19 mars 2017

Vardagsmat

Här för en tid sedan hade Sara gjort ett inlägg med vardagsmat som brukar tillredas och serveras i deras hushåll. Det fick mig att tänka på en sån sak att det här med mat kan uppfattas väldigt olika i olika familjer eller hushåll. Vissa kanske inte alls gör mat om kvällarna, för att de äter varm mat i jobbet. Och det kanske vore det idealiska i vår "familj" också, för ärligt talat klarar jag mig gott och väl på ett mål varmt mat om dagen. Men då brukar jag inte tycka att smörgåsar och yoghurt är sådär jättebra träningsladdning, och sen måste jag ju äta nåt efter träningen också. Så det har nog bara blivit så att för det mesta så gör jag middag hemma också, trots att vi båda ätit på jobbet under dagen. Det mest idealiska för mig vore om jag kunde dricka en smoothie till lunch, och sen äta varm mat till middag. Men det funkar inte riktigt med mitt jobb, i och med att vi äter tillsammans med barnen. Jag menar, försök själv förklara åt 4-åringen varför de ska äta leverbiffar när jag dricker en hallonsmoothie...

Vad som tillreds här hemma hos oss beror nog väldigt mycket på humöret och orken. För det mesta ska det vara något enkelt, som inte tar alltför länge. Till helgerna kan vi satsa lite mera både prismässigt och med tanke på tiden vi sätter på matlagningen. Men efter jobbet är man ju oftast lite trött och ska småningom vidare på nån annan aktivitet, och då ska matlagningen inte stjäla så mycket tid och energi. Jag brukar också tänka lite på vad jag ätit på jobbet, t.ex. om vi fått pasta så gör jag inte det till kvällen. Men överlag är nog pasta en stor favorit hemma hos oss. Pasta eller kyckling blir det nog om vi inte tänkt ut något annat, och det är sånt som för det mesta finns i skåpet eller frysen.

Nå, för att inte göra en kort story alltför lång så tänkte jag räkna upp några av de vanligaste maträtterna vi gör här hemma på Genvägen. Kanske ni får nån idé en tråkig vardagskväll!

- Spaghetti och morosås
- Ris och kyckling i någon form
(t.ex. kyckling i sötsursås, kycklingwook, Indonesisk kycklinggryta...)
- Pasta och baconsås
- Makaronilåda
- Ugnskorv och mos
- Kycklingpasta med spenat och halloumi
- Risgrynsgröt
- Rökt lax med potatisnoisetter
- "Mammas biffar" (maletköttbiffar) och ugnsrotfrukter/grönsaker
- Ris och chili con carne

2 kommentarer:

  1. Hej! Hur tänker du kring att utesluta pasta och ris då du försöker gå ner i vikt? Jag kämpar med vikten men hittar inget "enkelt" alternativ till den goda pastan...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Pasta är ju som du säkert förstod min absoluta favorit, och det finns nog inte en chans i universum att jag vill vara utan det.. MEN, har försökt att minska på mängden så att jag äter pasta hemma bara en gång i veckan (på jobbet kan det ju ibland också bli en portion), och då väljer jag fullkorns. Gäller också ris! Tycker åtminstone att det funkar bättre än när jag äter vanlig ljus pasta och vitt ris..

      Radera