16 februari 2017

Saftig äppelkaka

På vändagen kände vi för att ta med något att bjuda svärföräldrarna på, och efter en snabb titt i kylskåpet och lite googling på "piimä reseptit" så hittade jag en äppelkaka som lät som en bra kandidat. Tog inte alls länge att röra ihop eller grädda i ugnen, och smakade dessutom ljuvligt gott! Vi serverade med vaniljsås, men man hade nog klarat sig utan också, den smakade bra i sig. Kommer definitivt att göra denna igen, allra godast skulle det vara med riktigt sura äpplen på hösten...


Botten:
- 150 g kallt, tärnat smör
- 3/4 dl socker
- 3 dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver

> Blanda snabbt ihop ingredienserna till en pajdeg
> Tryck ut i en smörad form med löstagbar kant
> Ställ in i kylskåpet för att kallna ca 30 minuter
> Förgrädda i 200 grader, 10-15 minuter, tills kakan fått en lite gyllene yta

Fyllning:
- 4-5 äpplen, gärna röda
- Socker, kanel, kardemumma
- 3 ägg
- 2 dl Piimä 
(i originalreceptet var det 2 dl Creme fraiche och 2 ägg)
- ½ dl socker
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 tsk finrivet citronskal
- 2 msk citronsaft

> Skär äpplena i tunna skivor, blanda med lite socker, kanel och kardemumma
> Stek äpplena mjuka i lite smör, låt svalna
> Blanda ihop ägg, surmjölk, socker, vaniljsocker och citron
> Täck pajbottnen med äpplen och häll över fyllningen
> Grädda i 200 grader, 20-30 minuter, tills fyllningen stelnat och fått lite färg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar