18 februari 2017

I mitt köks- och kylskåp

Jag har sett att det är flera här i den finlandssvenska bloggosfären som gjort inlägg om vad deras kylskåp och köksskåp innehåller (t.ex. Ellen och Marion). Själv är jag givetvis inte sen att haka på, med tanke på att jag både är intresserad av vad andra har i sina skåp (och därför tänker att nån annan kanske är likadan), och sen för att det kan vara bra att reflektera över sina egna skåps innehåll.. Folk brukar ju får en smärre chock när de gräver i skåpen för att se vad som finns där. Åtminstone är jag rätt säker att jag skulle överleva ganska länge om alla matbutiker stängde på grund av en zombieapokalyps eller liknande...

Bilderna är tagna när vi nyss veckohandlat, något som jag försöker hålla hårt på. Visst blir det emellanåt några varv för mycket till butiken, för att köpa mjölk eller socker eller wienerschnitzel till fredagsmiddagen, men överlag försöker jag matplanera så att det inte blir så mycket småspring. Tycker nämligen det är lite mer ekonomiskt att handla för 80 euro på en större butik och få hem två ordentliga kassar med mat, i stället för att köpa fem produkter för 20 euro på grannbutiken.. Är ni intresserade av fenomenet hur mycket mat jag handlar hem för 80 euro från två olika butiker så finns det två inlägg angående det, här och här. Lovar att det ska bli en fortsättning på det här i vår!

 Välkommen in i vårt kylskåp!
 I dörren har vi olika kryddburkar och såser, såsom ketchup, soja, majonnäs, chilisås... Sen också matlagnings- och vispgrädde. För det mesta har vi en burk mjölk, som räcker rätt länge. Till helgerna brukar vi unna oss lite apelsinjuice till frukosten. Och så både min och sambons favorit, Kefir. Så bra för magen! Ryms sällan mer än tre "mjölkpaket" där i dörren..
 Högst upp har vi mat och ingredienser som ska bli till maträtter. Denna gång färskpasta, skinkstrimlor, bacon, länkkorv, och så överbliven mat från veckan. Här förvarar jag också färdiga såsburkar (typ bearnaise) och smör till bakning.
Andra hyllan är helgad för pålägg. Här återfinns förutom smör, ost och olika skinkpålägg oftast några färskostar till TUC-kex etc. Idag råkade vi också ha hemma en bubbelvattenflaska till helgens kaffegäster. Mandelmjölk till mina smoothies och en rödmjölk till nästa veckas risgrynsgröt. Och en öppnad vinflaska som ingen dricker...
 På tredje hyllan är det för tillfället ganska tomt. Några kvargburkar, creme fraiche, gräddfil, grynost och en burk gurksallad som var för stor för nedersta hyllan. Här brukar vårt 3 kg:s ämbare med Jukkolas yoghurt stå. Vi handlar yoghurten på REKO varannan vecka, så nu hade den tyvärr hunnit ta slut.. När vi var som allra värst köpte vi TVÅ ämbaren, och de var ändå slut innan onsdagen jämna veckor kom... På nedersta hyllplanet har vi potatis, dadlar och lite olika burkar, såsom mango chutney, salsasås och hjortronsylt.
I den vänstra lådan förvarar vi grönsaker. Sallad, spenat, morot, tomat, gurka och avokado hör till vanligheterna i denna låda.
I högra lådan huserar frukterna. Ingefära, citron och banan är standard, sen varierar övriga frukter lite enligt smak och tycke. Just nu vindruvor och kiwi.
På vagnen bredvid matbordet hittar man några pastasorter, en burk med linfrön, samt en korg med ägg.
 Bredvid spisen på min finaste köksvåg har jag strategiskt placerat ut lite oljor osv. som kan behövas till matlagning.
 I hörnet av köksbänken har vi också müsli (sambons favorit till yoghurten), viner (för att vi inte har nån vinhylla), Oboy i en fin glasburk, lök i en korg, och sen en liten brödlåda, där det oftast finns knäckebröd och Tosi tumma-Reissumies.
 Vårt hörnskåp, som sväljer så otroligt mycket torrvaror och dylikt! Tyvärr är det ju lite högt, så jag hamnar oftast att klättra upp på köksbänken eller ta en stol för att nå allra högst upp...
 Strategiskt har jag placerat alla "onyttigheter"  högst upp i skåpet. Lite bakningsingredienser såsom socker och sirap, och sen olika kex, nötter, dekorationer till bakning, och så en del chokladplattor och annat i vår "onyttiga låda". Försöker att inte använda så mycket från denna hylla!
 Följande tre hyllpan består av t.ex. kakao och ströbröd, olika torringredienser till både matlagning och bakning, pasta och ris, olika frön, konserver av alla de slag, mjöl och socker, oljor att fylla på till burkarna vid spisen, havregryn, salt, potatismjöl, kaffe... Ja ni ser ju ungefär vad som finns i skåpet.
 Och här har ni vår lilla frys! Var bortskämd tidigare med en fullstor frys.. Här är det oftast så fullt att det svämmar över! Köper nämligen gärna hem kött osv. på specialpris och fryser in. 
 I översta facket hittas t.ex. bröd och bakverk som jag fryst in. Där bakom lurar också havtornssaft infruset i ispåsar, råmjölk samt eventuellt nåt glasspaket. Och Sebastians kära skolim...
 I andra lådan försöker jag främst förvara bär, frukt och grönt. Blåbär, jordgubbar, mango, hallon, rabarber, sommarens örter, äppelmos och wookgrönsaker hör till vanligheterna. Just nu har tydligen en påse kebab inte haft rum nån annanstans, så den har blivit intryckt där.
I sista lådan förvarar vi köttprodukter. Älgmalet, kyckling, fisk och vanligt maletkött finns alltid i denna låda. Och som ni ser är den för det mesta överfull...

Såja! Det var våra köksskåp, kylskåpet och frysen (glömde visst kryddskåpet, men där finns inget intressantare än alla slags kryddor och lite buljongtärningar). Nu är jag förstås väldigt intresserad av hur det ser ut i just DINA köksskåp. Gör ni ett liknande inlägg på er blogg får ni gärna länka det hit i kommentarsfältet, så får jag kika in.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar