30 april 2014

Mitt förhållande till alkohol

Såhär passligt till valborgsmässoafton tänkte jag slänga upp ett litet (okej who am I kidding?!) inlägg om mina tankar om och mitt förhållande till alkohol. För vi vet väl alla att nu efter vappen så ökar alkoholkonsumtionen bland oss finländare drastiskt.. Sommarens långa nätter och många happenings lockar fram det bästa och det värsta i oss.


Jag har väl alltid haft ett ganska sunt förhållande till alkohol. Kanske lite mesigt, till och med. Visst har jag periodvis kanske betraktats som en "festare", men det hör väl till en viss ålder det också. Orsaken? Ärligt talat, mina fyra år äldre grannar. Växte upp och tog modell av dem, eller ja, jag fick se hur man INTE ska göra... Sen när jag själv var i den åldern att det blev intressant med alkohol var jag alltid den som "tog med förstånd". Och så har det alltid varit. Kanske hänger lite ihop med min personlighet detdär, jag vågar annars också bjuda på mig själv, har aldrig känt behovet av att  inta alkohol bara för att säga eller göra något lite halvtokigt eller ärligt. Samtidigt har jag alltid varit dendär ansvarsfulla som ser efter alla andra. Så för det mesta har det varit, och är det fortfarande, så att när jag dricker så vet jag ändå alltid vad jag gör. Har alltid koll på läget. Visst finns det undantag, men de kan nog räknas på några finger...

Sen har jag också haft oturen att på väldigt nära håll få se hur mycket alkoholen kan förstöra i ens liv. Och det är inte vackert, ska jag meddela. När alkoholen blir allt livet kretsar kring, dit alla pengar försvinner, som det ljugs om, som splittrar familjer och förhållanden och gör vardagen svart. Har delat liv med en kille vars far var alkoholist. Lever nu med en man vars kärlek till de ädla dryckerna kanske är större än andras. Det är inget jag vill prata destomer om här på bloggen, utan det hör till mitt privata liv. Men jag vet hur mycket som läggs på spel genast dendär första ölen åker fram. Det kan förändra allt i tillvaron, och därför kan man också säga att jag respekterar alkoholen och dess verkan. För det finns faktiskt alltför många människor som inte har ett dugg kontroll över sig själv och sina handlingar i påverkat tillstånd. Och det är alltid nån som står bredvid och lider.

Så rätt och slätt kan man väl säga att jag i dagens läge försöker undvika alkohol så långt det går. Främst för att det inte är bra för min kropp, men till stor del också för allt detdär ölen för med sig. Har aldrig riktigt tyckt om alkoholsmaken heller. Är väldigt "sjinkko" med vad jag dricker, det kan räknas på en hand vilka sorters alkohol jag förtär. Och kanske lika bra det. Brännvin är ju känt för att få det att slå slint i huvudet, och det är inget jag frivilligt dricker. Kanske därför jag alltid vet var och vem jag är, när alla andra sluddrar på som idioter... Heh. Visst tycker jag det är kul att "ta nain" nu som då, men försöker hålla det till festliga tillfällen såsom midsommar, nyår eller tjejkvällar. Ser absolut ingen vits med att dricka en-två-tre cider varje dag. Det är ju inte på något vis bra.

Tycker att var och en ska få dricka och festa precis så mycket de vill, bara det inte går utöver nån annan. Så jag dömer ingen. Men jag vill inte själv heller få dedär j*la dömande blickarna och dumma gravid-frågorna när jag säger att jag inte VILL dricka. Och nä, för att jag är nykter betyder det inte att jag vill vara chaufför.

Nu undrar jag då - vilket är DITT förhållande till alkohol?

7 kommentarer:

 1. Så klok du är. Från en lite äldre läsare vill jag bara säga. Tänk dig för, om de ädla dryckerna redan är ett problem hur blir det då om ni får barn.

  SvaraRadera
  Svar
  1. tankar som snurrar i huvu hela tiden...

   Radera
 2. Väldigt bra skrivet Mimmi! :)
  Alkohol är verkligen något som vi finländare har en tendens att förtära alltför mycket och ofta. Själv har jag inget emot alkohol och dricker nog 1-2 gånger i månaden, men vet som du själv säger också allt som oftast vad jag har gjort under kvällen. Däremot så har jag svårt att förstå de som dricker sig redlösa mer eller mindre varje veckoslut och inte vet vad de sysslar med och tar till våld i obetydliga sammanhang.
  Alkohol kan göra så mycket skada, inte bara för hälsan utan den kan också vara orsaken till att många familjer splittras och då kommer ofta barn i kläm, vilket är rent ut sagt åt h*lvete! Att folk inte förstår!
  Var och en gör sina egna val och jag har full respekt för de som väljer att inte dricka. Om man väljer att dricka borde man vara medveten om riskerna som finns och vad drickandet kan orsaka, men man borde också ha egenskapen att kunna sluta dricka då man har fått i sig tillräckligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ja tycker att man får välja som man själv anser vara bäst, men som sagt, de ska int gå ut över nån annan! å tyvärr så e de ju nog oftast så me drickas att de går ut över andra.. nästan allti. för let's face it: de som dricker ofta och mycket är de som int kan kontrollera sig själv, och därmed heller int va di säger och gör åt andra mänskor. och då går de ju som de går :/ tycker nog själv att man kan far å drick nån gång, men förstår int vitsen i att dra huvu full varje gång å int veta nå vafan man har gjort! de e ju bara pinsamt för en själv och andra..

   Radera
 3. Bra skrivet! Tyvärr är det nog så att alkoholen är en för stor del av många människors vardag. Själv dricker jag inte alkohol nu. Har också sett hur människor kan bli av alkohol. Ingen vacker syn. Blir bara arg då jag tänker på det. Finns ju annat man kan göra i livet än drick ööli.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ja det har du så rätt i. har faktiskt aldrig själv förstått detdär "behovet" att dra sig full var och varannan helg.. man klarar sig lika bra utan, det är en sak man måste lära sig, att ha kul utan alkohol! annars är det ju bara usligt. och det har du rätt i, finns så myki andra saker man kan gör :)

   Radera
 4. Känner så igen me :) vet väldigt bra hur ja ska hanter alkoholen å e väldigt krantto me va ja dricker men it vil man ju drick na bara fö procentan ii e heldär :) men konstit tå e allti ska frågas så vafö man it dricker om man väljer ti it gör e fö e je ju nåo som sagt eget val :) ha själv å vari i ett förhållande tidigare allt för läng me en som int kona hanter alkohol å he ha väl å gjort att ja idag väljer som ja gör :)

  SvaraRadera