15 april 2014

Om att köpa bil

Så jag har smått börjat fundera på om jag borde köpa mig en (ny) bil. Ni har ju säkert hört den tragiska historien om när min älskade Nissi gick en alltför tidig död till mötes. Endast 12 år gammal dog han av en låghastighetskrock som tog på precis fel ställe. Nåja, tur i oturen så var detta i december 2012 och sambon for i militären i januari 2013. Han behövde alltså inte sin egen bil, så jag har fått köra med Saggen2 sen dess. Ännu mer tur hade jag när jag i maj 2013 fick bekräftat att jag fått jobb på dagis i Oravais, och alltså hade 1,5 km cykelväg till jobbet. Ingen ny bil högst på listan för mig, alltså. Hittills har det funkat riktigt bra, vi har haft "Vita Faran" att ta till när båda i hushållet behövt bil. Men nu är Vita Faran typ kaputt. Automatväxlad gammal skitskrutt paketbil vars växellåda gett upp. Kostar typ mera att fixa än hela bilen gjorde. Och sambon tycker tydligen inte om att köra så mycket med firmabilen (lastbilsbesiktad, alltså får jag inte ratta den).

Ja, mina körvanor då. På måndagar kör jag till Nykaabi för att hoppa på med mamma till Jeppis. Ibland kör jag hela vägen till Jeppis, t.ex. om jag ska till naprapaten. Får jag inte inprickat både ridning och zumba på samma dag så kan det i värsta fall bli två svängar till Nykaabi i veckan. Annars använder jag typ aldrig bilen. Kan gå till butiken, eftersom det är 400 meter dit. Cyklar till jobbet, går till gymmet. Visserligen om jag ska träffa nån kompis eller ska till stan så behöver jag bilen. Men det är nog väldigt sällan. En gång i månaden ungefär. Så vart nu än dethär babblet leder så försöker jag förklara att det känns lite onödigt att betala flera hundra euro i året för att köra max 100 km i veckan. Frågar ni sambon så tycker han jag borde ha egen bil, för det är irriterande om han måste cykla till jobbet nån gång (2 kils), eller låna hem firmabilen. Tåfft liv! Frågar ni mig så tycker jag att jag klarar mig utan så länge jag inte har barn som behöver åka i bilen, eller bor tio kilometer från jobbet.

Men ja. Om jag då skulle köpa en bil så står jag inför dilemmat, bättre eller lite sämre bil? Alltså en "skitbil" som jag köper bara för att ha nåt att köra med, som jag kan handla för de pengar som finns på kontot färdigt? Eller låna pengar (för första gången!) och skaffa en ordentlig bil som håller sen då jag har dendär barnstolen i bilen också? Det finns just nu två bil-alternativ i mitt huvud gällande detta lilla dilemma:

 "Skitbil", Mercedes 190E. Alltid tyckt de är supersnygga, men det kan bero på att min grannes 190E alltid varit lika pimpad som denna ovan.. Annars är de ganska vanliga och tråkiga och sunkiga.
"Finbil" en ganska ny Opel Astra, fyrdörrars men coupémodell. Supersnygg, liten men ändå rymlig. Fast rör vi oss i min prisklass så är det nog typ en -05 vi pratar om och inte en sprillans ny... Håhåjaja.

4 kommentarer:

 1. Jag har också samma dilemma! Behöver i princip int en bil förrän juni 2015 tå ja (förhoppningsvis) står me mina magisterpapper i handen o sku måst ha ett jobb, men entå ha tanken på en egen bil börja väx i hovo på me. har lite svårt att sii hu vi ska klar oss me bara en bil i vasa, fast ja eg. vet att vi kommer att fix e bra etsom allt finns på cykelavtånd.
  Största probleme e entå he att ja e lite borgksämd o allti ha fått kör me nya bilar så ja e int så pigg på att köp en bil äldre än -09, men samtidit har ja int heller råd me nå myki nyare än typ -05..

  SvaraRadera
 2. Ifall du väljer att köp en bil så sko ja no kanski väli ein som int er ede nyast men inte nu na rikti skit "bara för att" eftersom man int veit holäng man kombe sta me ade biln san. Ja köpt jo ade min nissan mest för att ja vila ha en ny bil tå just. He va ett ganska dålit köp å ja va meir än glad att ja slapp a tå vi köpt nya bil baket vi gift oss. Nu kör ja me en mazda -06 modell å e meir än nöjd me a! Bästa bilköpi ja ha gjort även om a kanski kosta liti meir än va ja had tänkt lägg på en bil men tå igen så använder vi "min" bil meir.
  Köp int en bil som du sko känn de missnöjd me varinda gang du sesser i a för he gör att du komber byt bil ganska fort igen. Köp en bil som du kände att du e nöjd me å kan si de sjölv me läng ( å int en 3 dörrars ifall du har tänkt skaff bån innan du byter bil igen för he kan int finnas na sämber än att ha en 3 dörrars bil å ska fösök kråta me na bilstola i baksäti). Så ja sko no kanski sats på ade Opeln ifall ja sko vara tu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. nänå ja funderar nog på ti skaff en liti bäter bil, me tanke på vilka pengar ja har att ta till. ca 7000€ sko an kona kost, så en heilt ok bil som e körd runt 200 000 å från typ -05 kan man väl tänkas få. vill jo ha nanting som funkar å som ja kan trivas att kör med, som int behöver skruvas heila tidin. så ska fösök böri halld ögona åpp no tror ja, he e väl nog bara ti bita i det sura äpplet å ta ett lille lån så ja har na. fö bil behöver ja ju nog entå ha, om int just i år så kanski nästa år... bra ti ha, skit ti va utan, kanski :D så Opel ligger väl nog närmast hjärta nojyst!

   Radera
 3. Om du en gang köper bil no så sko jag ansi ett er bäst att köp en bra å ganska ny bil, för tå har du (antagligen) en bra bil läng. Sko du köp en sämber bil no kanski då star i han situationen om 2-3 år tå du har huslån å ader utgifter än du har nu och på så sätt har svårtari ti betal bort lån på en bil. Ha du mena ta lån ti en bil så ska do no passa på no tå do har möjlihet å tå do kan betal bort låni ganska snabbt tå do it har na myki exra utgifter :)

  SvaraRadera