20 december 2013

Om julstjärnor

När jag googlade julstjärnor kom jag i misstag in på denhär mysiga hemsidan. Funderar faktiskt på att beställa hem nåt därifrån nu, blev helt kär. Nån annan som är sugen? Här kan man köpa dendär underbart snygga stjärnan, på rea dessutom! (tror jag ska klicka hem den faktiskt, eller två)
Dessa blev jag också förälskad i, speciellt den till vänster. Från inreda.com.

Ni som känner mig i verkliga livet, eller som har läst mellan raderna en längre tid på denhär bloggen har kanske förstått att jag är något av en perfektionist. Ja, nästan ett kontrollfreak, vad gäller vissa saker. Som att hålla ordning och reda. Speciellt vad gäller placering av saker. De ska vara på rätt ställe, det ska passa med omgivningen, miljön ska vara i symmetri. Min mamma brukar säga att jag är lite neurotisk gällande dethär, men själv tycker jag det är bra med ordning och reda. Vad min sambo anser om saken kan ni ju säkert lista ut...

Nå, i varje fall så har jag under senaste veckornas ridturer reflekterat lite över dethär med julstjärnor, eller ja, julbelysning överlag. För det första måste jag säga att jag är "allergisk" för allt som heter blåa, gröna och blinkande belysningar. Belysning som blivit too much; i buskar, på huset, i fönstren, på garaget, tvinnade längs trädstammar.. Ja ni vet säkert vad jag menar. Nå, var å ein me sett, men det är intressant att kika hur folk använder julbelysning här i nejden. I USA är det ju stort dethär med julbelysning, det är ju nästan en tävling om vem som har mest och bäst och finast belysning runt juletid. Tack och lov är det inte så många i vårt kära Finland som har samma tankesätt... Och för det andra måste jag berätta att det irriterar mig något otroligt när folk har tio olika julstjärnor/ljusstakar i sina fönster. Inte alls symmetriskt, inte uttänkt alls, bara ditsatt huller om buller. Så. Fult. Låt mig demonstrera:

 Hur tänkte ni här, kära människor? Kanske en till likadan stjärna i andra fönstret hade varit en god idé?
Huu. Pluspoäng i alla fall för att dörrfönstren har likadana stjärnor.

När jag åkt längs Vörovägen senaste tiden har jag lagt märke till hur fint de har pyntat i fönstren på de gamla bondgårdarna. Borde verkligen ta en bild nästa gång så ni får se vad jag menar! Ni kan ju föreställa er: fem fönster uppe, fem fönster nere och fasaden mot vägen - i varje fönster en identisk ljusstake. Otroligt vackert och stämningsfullt! Om jag själv fick bestämma skulle jag ha likadana julstjärnor i alla rum, eller ja, två olika sorter skulle jag kanske kunna sträcka mig till, men inte fler. Om de passar ihop... Här får ni några fina exempel:

 Kanske lite i överdrift med fem stjärnor i tre fönster, men ni fattar vinken med att kunna blanda om det passar. Älskar också såndär megastora stjärnor i stora fönster!
 Lika. Symmetri. Pluspoäng
Okej jag tror ni har fattat hur jag tänker?

Nå, vad var hela poängen med dethär inlägget då? Jo, att jag skäms otroligt mycket över att ha fem olika julstjärnor här i vårt hem... En svart-vit i Kalles rum (min första egna, den passar med hans svarta inredning), en vit i sovrumsfönstret + en vit på fot på byrån (båda från Jotex/Ellos, men olika mönster), en vit på fot på hallbyrån från Clas Ohlson (den är så fin!), och sist och slutligen en lite större röd från IKEA i vardagsrummet (favoriten), plus en vit ljusstake i köksfönstret.. Pinsamt? Svar: ja! Fortsätter på samma vanliga melodi: i mitt riktiga hus ska jag ha samma stjärnor. Okee? Okee!

Finns det nån annan där ute som är lika neurotisk med julpyntet som jag? Eller sätter ni bara upp stjärnorna där de passar bäst?

6 kommentarer:

 1. En punkt vi e lika på igen :) Ska ha sama stjärnor i all fönster, eller iaf ti fönster som syns samtidit tå man kollar utifrån. Dock ska ja it ha na färgor på mitt lysande julpynt, helst ska di lys varm gul vilket int allti funkar me dagens energispar å led. Vi har dock 3 olika stjärnor no, två lika i datarymi å vardagsrymi, sen så har vi nykaabi stjärno i sovrummi, å ha e enda lysand sakin som e fler färgor men dock ha ja börja tyck om an, åså har vi clas ohlson stjärnan på fot i köki, sko gärna ha hängand toko i all fönster.

  E väldigt allergisk mot ljusslingona me mang olika färgor å föstar it ho nan kan lägg upp toki :P

  SvaraRadera
  Svar
  1. kul ti hör! great minds think alike ;) Nykaabistjärnon sko jag också vila ha, fast an int annars riktit passar in i min stjärnstandard me vita/enkla stjärnor. men he hör väl liti till.. demde Clas Ohlson e no arma fin tem! synd att int di fanns som hängand version.

   Radera
 2. Man måste ju ha känsla för när man skall använda symmetri eller inte. Tycker ditt första exempel är mycket bättre som det är än om de hade haft två stjärnor :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. jo det har du rätt i, ibland är det ju nog "less is more" som gäller! men i just detdär fallet tycker jag nog det skulle ha passat bättre med två stjärnor :)

   Radera
 3. Näpp, tycker faktiskt precis såde ja å! ..ha bara aldri tänkt e högt ;) Typiska big-NO-NO e ju när folk har tro hopp o kärlek i ett fönster me en spalje', alltså me två rutor men tre symboler och hande ena hänger i mitten o sir malplacera ut.. Eller ännu värr om di stoppar två symboler i ena ruton och bara en i hande andra!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. he e bra tå e finns adär som e lika "tåoko" ;)

   alltså precis hede har ja tänkt på å!!! ja sko jo vila ha tro hopp å kärlek i vadasrymi men he e liti på gränsin tå vi har tvådeilade fönster.. jär in sko e jo si bra ut men utifrån sko man jo bara si liti åv kantren tå hande mellan"balkin" kombär mitt i... men har jo it dem enno så böv jo itt funder på he ;)

   Radera