30 januari 2013

Curacao, Karibien

Har varit lite mycket nu sen vi kom hem från resan (som jag förresten skulle glömma att vi ens gjort om det inte var för bilderna i min header, känns på något vis som en avlägsen dröm...), så jag har inte hunnit skriva nån sammanfattning, som Petra önskade. Råkar nu sådär passligt ha en stund över, så tänkte jag skulle skriva ihop en kort (eeh okej... who am I kidding?? ni vet ju vad det brukar betyda i min värld!) text. Sen får ni gärna FRÅGA fråga fråga! Det är ju svårt när man gjort nåt, speciellt en lite annorlunda resa, att veta vad och hur mycket man ska berätta. Folk är ju intresserade av så olika saker också... Så, fire away bara om ni lämnar att fundera på nåt!

Att resa iväg till Karibien var kanske inte direkt vad jag hade förväntat mig att få göra under min livstid, åtminstone inte sålänge jag är icke-miljonär. Vilken tur jag hade då, att min pappa blev 50 år, och mamma i flera års tid hade planerat att göra en lite "exklusivare" och annorlunda resa. Och att hon BJÖD med oss dit! Helt super, går inte ens att beskriva!
Angående priser... Som ni kanske förstår var resan inte helt billig. Närmare bestämt ca 1700e/person för flyget, och då tillkom ännu kostnader för boendet. Visserligen var det ju högsäsong när vi åkte iväg över jul och nyår, så säkert kan man få några hundra euro billigare om man prickar in rätt månad. Eftersom klimatet i princip är detsamma året om är det ju inte så stor skillnad när man åker heller.

Curacao är ju ett ganska ovanligt resmål, åtminstone för oss Nordbor, och de flesta som åker dit gör det när de åker på Karibienkryssning och besöker flera olika öar. Det fanns därför inga charterresor dit, utan vi bokade allt privat. Vi flög alltså på ditvägen Helsingfors-Amsterdam-Curacao, och på hemvägen Curacao-Bonaire-Amsterdam-Helsingfors. Det blev det allra billigaste alternativet, och var nog antagligen värt tiden vi hamnade att vänta. Bolaget vi flög med var KLM, som borde vara det enda flygbolaget som flyger till Curacao, oftast från Amsterdam, och ibland med mellanlandning nånstans i USA.

Boendet hittade vi på internätet. Stället var ett litet privatägt apartments ungefär mitt på ön, vid kusten mot Venezuela. För fem personer var det passlig storlek på lägenheten, med eget kök, stort vardagsrum, badrum och två sovrum. För att inte tala om den underbara terassen med utsikt över Karibiska havet... Bara att gå ut genom dubbeldörrarna och njuta! Det enda som jag kanske hade önskat bättre med boendet var avstånden överallt. Visst hade vi bara 20-30 meter ner till havet, men det var ju bara en liten pyttestrand som ämnade sig för ett svalkande dopp.
Eftersom vi hade hyrbil (skulle nog nästan rekommendera det om man vill utforska annat än sitt hotellområde) var det enkelt för oss att ta oss runt till olika stränder och in till huvudstaden Willemstad, men visst tog det sin tid... På familjesemester kan jag tänka mig att bo på ett sånt ställe, men åtminstone vi ungdomar längtade nog till lite mera happening, som vi säkert fått om vi bott lite mera centralt. Lugnet hade vi ändå inte velat byta bort mot något annat! Lite underligt var det också att inte ha någon pool, men havet var så blått och härligt och ändå rätt svalkande, så det gick nog bra.

Angående klimatet kan jag väl säga vad jag säkert redan sagt - på Curacao är medeltemperaturen 28-30 grader året runt. På hösten och framtill januari är det regnperiod, så i princip var det regnperiod ännu när vi besökte ön. Det innebär dock inte att det regnar hela tiden, utan att det kan vara lite växlande väder med snabba regnskurar. Temperaturen tenderar dock inte att sjunka speciellt mycket under regnskurarna, och på 5 minuter kan det bli lika soligt och fint som det var innan skuren. Vattnet var runt 25 grader, så riktigt passligt.

Som jag säkert nämnt redan så blev jag till att börja med lite chockad över miljön. Hade ju såklart förväntat mig kritvita stränder, turkosblått vatten och svajande palmer överallt - vad annars är Karibien? Det tog ju dock några dagar innan vi fick se allt det... Vet inte riktigt hur jag ska beskriva naturen. Det var ganska blandad växtlighet, grönt och fint och massor av träd och fina blommor överallt. Landskapet var ganska backigt, med flera "berg" och dalar. Det var inte alls torrt, utan enligt mig väldigt frodigt och vackert. Man kan nästan säga att kusten och in i landet var som två helt olika ställen, på ett sätt. Stränderna var många (nästan 50st), och mycket olika. En strand kunde vara en lång, vit sandstrand med massor av solbäddar och "palmhyddor" att sitta under, en annan strand kunde vara en pytteliten vik med några slitna stolar och träd som skuggade. Överlag kan jag väl säga att det var de äkta stränderna, som inte hade piffats upp för turister, som tilltalade mig mest. Vattnet då? Ja, som ni kanske sett på bilder så är det väldigt blått, men som jag sagt flera gånger så går det inte på något vis att fånga på bild HUR blått. Det var i alla fall precis vad jag hade tänkt mig om Karibiska havet!

Förstås finns det många upplevelser man kan eller bör ta sig tid för under resans gång. Kati, jag och Kalle var ju t.ex. på introdive, och även om det var det hemskaste jag gjort i mitt liv, var det också något av det häftigaste. Helt sjukt vilken värld det fanns där under vattnet, med massor av färgglada fiskar, korallrev, etc. Det finns också delfinsimning, bergsbestigning (de har ETT berg, Mount Christoffel, som samtidigt är en nationalpark) osv, om man är intresserat av det. Vi besökte också Hato Caves, där slavarna i tiderna gömde sig från sina ägare.
Vi hade innan resan planerat att hyra cyklar (mycket vanligt) och cykla runt på ön, men det var nog lite varmare än vad vi hade tänkt oss, så det blev inget. Hade också sett framemot att tillsammans med mamma och Kati sticka iväg på en ridtur, men det skippade vi pga min osäkra rygg. Åt Kalle hade jag ju tänkt ge i julklapp att han skulle få åka med vattenskoter, eftersom jag förstått att det är ganska vanligt på Curacao. Dock såg vi bara uthyrning av skotrar på ett ställe, och det var på den mest befolkade stranden under resan. Så tyvärr skippade vi det också... Är fortfarande ganska sur på mig själv för att vi inte t.ex. frågade hotellägaren ifall han hade tips på nåt billigt och bra uthyrningsställe. Lätt att va efterklok...

Maten på Curacao kostar väl i princip samma sak som här hemma i Finland. Det blev alltså inte speciellt många restaurangbesök för oss under resans gång, utan vi kockade hemma de flesta kvällarna. Synd, tyckte jag förstås, eftersom jag tycker att restaurangbesöken är något av det roligaste när man är på semester - man får beställa god mat, och förstås efterrätt! Sen får man bara sitta och njuta och umgås och kanske dricka nån god drink... '
Deras specialrätt har tidigare varit Iguan (eller Leguan kan man också kalla dem), men det har de fått sluta med pga att arten nästan dött ut. De har också andra specialiteter, såsom kaktussoppa, men vi provade inte på något sånt. Främst fanns det väl helt vanlig mat, allt från hamburgare och pizza till dyra fina kötträtter, men det var väl kanske för att de restauranger vi besökte var helt "vanliga". Allt vi åt var i alla fall riktigt gott! I butiken hittade man också alla sorters märken och produkter, både lokala och importerade. Sprit och tobak var lite billigare än hemma. Vattnet gick också att dricka, så på det sparade vi en ordentlig slant när vi inte behövde bära hem massa 5-liters vattenkaggar. För vatten, det gick det verkligen åt sig av i värmen...

För att betala för oss använde vi oss av två olika sorters pengar: US dollars, eller guilden (nederländska floriner). Kursen var inte speciellt svår heller, utan det gick ganska smärtfritt att räkna om, ifall man avrundande lite... 10$ = 17,9 nafl. 20 nafl = 8,45€.

Språket som talades på ön var i huvudsak holländska, eftersom Curacao i tiderna hört till Holland. Numera kallas det för Nederländska Antillerna, och har självstyre (från och med så sent som 2010!). Landet har flera officiella språk: holländska, engelska, spanska, portugisiska och papiamento, som är en blandning av tidigarenämnda fyra språk. Som turist klarade man sig nog bra på engelska, även om försäljare och personal oftast startade konversationen på holländska, eftersom stor del av turisterna på ön kommer från just Holland.

Människorna som bor på Curacao är i huvudsak svarta, som kommit som slavar till ön i tiderna. Eftersom ön ligger nära Sydamerika härstammar också stor del av befolkningen därifrån. Holländare utgör också en viss del av lokalbefolkningen. En salig blandning, med andra ord! Människorna på ön har ett rykte om att vara mycket trevliga och gästvänliga, och det märkte man nog. De flesta var glada och vänliga när man möttes!

Vad annat då? Att shoppa var inte något vi direkt var ute efter på vår resa, men visst fanns det många fina butiker. Främst var butikerna kanske avsedda för rika kryssningsturister (åtminstone de nära hamnen inne i centrum), men visst fanns det helt vanliga butiker som man till och med kan hitta hemma, t.ex. Levi's och Zara. Priserna i vanliga klädbutiker var ungefär som hemma, eller lite dyrare. I princip fanns butiker och andra sevärdheter såsom museum i centrum, eller i närheten av staden. Själva Willemstad finns med på UNESCO's världsarvslista, och var verkligen något att se! En färgexplosion med vackra hus i kolonialstil, med härliga små gator, precis invid vattnet.
Mer kommer jag inte på att berätta just nu...

För övrigt rekommenderar jag förstås varmt Curacao! Finns ingen text och inga bilder i världen som kan redogöra för hur underbart det egentligen var där... Kommer med största sannolikhet att åka dit en vacker dag igen - kanske när jag är pensionär och sparat tillräckligt många slantar... Så har ni chansen, åk för allt i världen! Vill ni läsa mera om vår resa och se bilder kan ni söka på "Curacao" i sökrutan här till höger.

5 kommentarer:

 1. Kul me en sammanfattning :D

  SvaraRadera
 2. Svar
  1. haha Petra va lyckat att do had kommentera no tå ja logga in, drömd nämligen inatt att do had gjort e, men do had skriva na i stil med att "itt vila ja jo ha en sånde sammanfattning, ja vila jo ha ein vann e sto va ni hadd gjort!" :D

   Radera
 3. Vilken bra sammanfattning, nu vart jo jag o sugen på att rejs ti Curacao en vacker dag! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. kul att hör :) om do har möjliheit ska do no absolut fara!

   Radera