11 januari 2018

Mina favoritlivsmedel/maträtter

Återigen har Daniela lyckats inspirera mig när det kommer till matrelaterad bloggning, med sitt inlägg "20 saker jag gillar i matväg". I våras skrev hon ju om saker hon inte ville stoppa i sig, och jag var inte sen att haka på. Nu kör vi samma sak, fast tvärtom då!

Eftersom jag är 26 år, fick det också bli tjugosex favoriter, i ingen särskild ordning. Varsågoda alltså, mina favoritlivsmedel, eller saker jag gärna äter:

Choklad - finns det faktiskt människor som INTE tycker om choklad? I så fall förstår jag mig verkligen inte på dem. Choklad måste ju vara något av det godaste som finns alltså! Allra helst helt vanlig Fazers Blå, men det mesta funkar nog för mig..
Kvarg - tänk att jag för bara några år sen inte alls tyckte om kvarg! Nu är det en favorit när det kommer till mellanmål/kvällsmål. Brukar blanda i lite vispgrädde faktiskt, och sen bär eller frukter eller plommonsylt t.ex. Mums!
Risgrynsgröt - jag har alltid älskat och kommer nog säkert alltid också älska risgrynsgröt! Visst tycker jag om vanlig gröt också, men inget klår risgrynsgröt. Helst sånt som härstammar från ett storkök, vet inte varför, men det är ju mycket godare och krämigare än om man kokat hemma...
Reissumies-smörgåsar - helst rostade, med ost och gurka på! Föredrar Tosi tumma-sorten som funnits i butikerna några år. Här är jag också väldigt viktig med att smöret ska bredas på när bröden ännu är varma, så att det smälter.. Rostar dem för att de blir mycket godare när de är lite skarpa! Förutom med ost och gurka så tycker jag om att äta med pepperoni och stekt ägg.
Chips och dipp - om jag måste välja ETT snacks jag aldrig skulle kunna leva utan, så är det nog tyvärr chips och dipp. Vet att det är ohälsosamt, och försöker att inte äta det så ofta.. Men nog blir det ju några helger i månaden. Mina favoritchips är Pirkka's yrttikerma, som är perfekta att dippa pga sin form!
Banan - min favoritfrukt har nog alltid varit och kommer säkert alltid vara banan. Så gott och så enkelt att ta med sig vart man än går! Om ni undrar hurudana bananer jag föredrar, så ska de absolut inte ha några bruna fläckar. De ska vara precis lagom gröna-gula och lite skarpa. Då är de som godast!
Kiwi - en frukt jag lärt mig att tycka om speciellt mycket de senaste åren. Brukar äta både som den är, halverad och genom att gröpa ur med sked, men skär den också i bitar på yoghurt eller fil. Så syrligt och gott!
Croissanter - vet inte i vilket skede jag började älska croissanter, men för något år sen var jag i varje fall fast. Något av det bästa jag vet är att göra en riktig brakfrukost en lördags- eller söndagsmorgon med laxröra och kokta ägg till croissanterna. Oj mums...
Glass - det finns nog få mänskor som tycker om glass lika mycket som mig, tror jag. Kan omöjligt säga vilken glassort som är min favorit, men skulle nog gissa på min hemmagjorda pepparkaksglass, eller så Ben & Jerry's Cookie Dough. Min egengjorda Mariannepehmis är nog också to die for...
Grönt te - sen jag började jobba på dagis har jag alltid valt grönt te framom vanligt svart. Vet inte varför, men tycker helt enkelt att det är mycket godare! Just nu är min favoritsort Lipton's Goji-Blueberry. Mitt te dricker jag alltid med en skvätt mjölk i, det lärde mommo och moffa mig redan som 7-åring!
Pasta - ja hur ska jag ens förklara min kärlek till pasta? Önskar att jag inte fick så sjukt i magen och gick upp så lätt i vikt av just pasta, för jag kunde nog helt ärligt äta det varje dag! Allra bäst tycker jag om ljusa snäckmakaroner (gnocchi), men det går lika bra med bandspaghetti (tagliatelle) eller färgade skruvmakaroner (tricolore). Med en riktigt god gräddig sås till blir pastan perfekt. Tyvärr älskar min sambo pasta lika mycket som mig, så det blir en hel del sånt i vårt hushåll!
Bondost - med hjortronsylt på, givetvis! Den ska också värmas till en exakt "smältpunkt", inte för mycket och inte för lite. När jag var liten kallade vi bondost för "knaraost" och det var nu ingen stor favorit.. Men detta livsmedel har växt för mig under åren, och blivit en favorit som mellanmål eller innan läggdags.
Kalvdans - för bara några år sen köpte jag för första gången råmjölk på REKO-ringen, och testade göra kalvdans. Från den gången var jag fast, och nu köper jag råmjölk genast jag får tag på det. Hur ska man egentligen beskriva kalvdans för någon som aldrig smakat det? Ja, det påminner ju lite om bondost, men ändå inte.. Till smaken tycker jag det är lite som en varm vaniljpudding eller glass av något slag. Jag brukar krydda med kanel och kardemumma så det blir riktigt smarrigt!
Tortillas - vad var livet egentligen innan tortillas kom till Finland? Herregud så många helger jag räddat med att steka lite tacokryddat malet kött och hacka tomat, gurka och lök, öppna en burk salsa och en creme fraiche samt riva lite ost. I bästa fall kanske man råkar ha två avokados hemma och kan göra en snabb guacamole. Ojojojj...
Korv - ja jag erkänner, jag är en korvperson! Länkkorv ska det helst vara, men Sebastian har också lärt mig att tycka om chorizo. Korv är ju kanske inte världens hälsosammaste livsmedel, men oj så jag tycker om att göra maträtter med korv i! Ugnskorv är en favorit, likaså tortelloni-korvgratäng. Älskar också Snellman's lördagskorv-stänger.
Maritas lasagne - jag var aldrig något stort fan av lasagne förrän jag började jobba i Kimo och fick smaka Maritas version av maträtten. Går inte ens att beskriva hur gott det är! Det är nog en av de saker jag kommer sakna mest med jobbet faktiskt, haha... Tack och lov så fick vi det på min allra sista jobbdag, och jag fick ta hem en stor portion som jag frös ner i tre burkar. När saknaden blir för stor får jag helt enkelt värma åt mig! (eller åka och hälsa på till jobbet den dag de haft lasagne, moahah)
American pancakes - ni har säkert sett att jag och Sebastian ofta gör amerikanska pannkakor till våra helgfrukostar. Det är ju helt enkelt för att det är så himla gott! Toppas med fördel med lönnsirap och olika frukter/bär. Mina favoritpancakes innehåller vitchoklad och hallon.
Melon - finns det något godare på sommaren än att skiva upp melon och äta i tid och otid? Tror inte det alltså! Så läskande och gott.
Jordgubbar - färska, givetvis! Förutom melon är nog jordgubbar mitt favoritsnacks under sommarhalvåret.
Ostbricka - oj om man ändå kunde leva på TUC-kex och ostar! Ja eller det kan man väl, men skulle säkert väga 200 kg efter ett tag.. Tidigare åt jag helst mina salta kex med färskost eller smör + vanlig Oltermanni + en gurkskiva. Men Sebastian har lärt mig att tycka om "bättre" ostar, alltså såna som man kan köpa på ostdisken vid Minimani till exempel. Och sen blir ju ostbrickan bara bättre om man har både ostar, grönsaker, korvar och nån god sylt.. Yummie!
Vindruvor - har alltid tyckt om vindruvor. Som yngre föredrog jag gröna, nu är jag mer förtjust i mörka vindruvor. Kanske inte den nyttigaste frukten, men absolut god att tugga på, och ett bättre alternativ än godis!
Laxsoppa - min mosters man Johan gör världens godaste laxsoppa, och ungefär när jag flyttade hemifrån var han så vänlig och delade med sig av receptet åt mig. När jag bodde i Jakobstad praktiskt taget levde jag på laxsoppa om kvällarna!
Gurka - ska jag välja en grönsak som toppar alla andra så är det nog definitivt gurka. Tycker att det passar med allt: på smörgåsen, i salladen, att dippa, till ostbrickan.. Ja ni vet!
Körsbärstomater - föredrar körsbärstomater framom vanliga, då de är så enkla att äta. Vi brukar sällan orka göra sallad till middagen, så då är det bra att sitta och plocka i sig några tomater som tillbehör i stället.
Smörgåstårta - egentligen är jag inte lika förtjust i den färdiga smörgåstårtan som jag är i själva fyllningen.. Jag brukar alltid göra skinksmörgåstårta, och något av det bästa som finns är ju att fukta en brödbit med lite köttbuljong och sleva på ordentligt med fyllning och bara smaska i sig. Goooott!
Vatten - kalla mig tråkig, men jag tycker att den absolut godaste drycken som existerar är riktigt kallt och färskt vatten!

Kunde väl fortsätta listan i evigheter, men nån måtta får det väl ändå vara...

Summa summarum kan vi väl säga att mina favoriter inte direkt är från den hälsosammaste ändan av kostcirkeln eller matpyramiden.. Som ni säkert märkte var det mycket kolhydrater och flera saker som passar under "gotta". Visst är det en del frukt och grönt på listan också, men de är absolut inte i majoritet. Och det kan man ju säkert förstå redan bara av att kolla på mig! Har aldrig varit smal och kommer nog säkert aldrig bli det heller. Älskar helt enkelt mat alldeles för mycket. Men sen är det ju en helt annan sak att lära sig äta med måtta, och träna bort det man unnat sig. Något jag fått kämpa med hela livet i princip, och snart får ta itu med igen. Kampen mot vågen, min värsta fiende och goda vän... Fast det ska vi inte gå in på nu! 

Hur ser er lista ut? Skriv gärna i kommentarsfältet eller länka till eget blogginlägg, så får jag gå in och läsa. Ni kan ju säkert förstå att detta är av stort intresse för mig!

1 kommentar: