1 december 2016

Julkalendern lucka 1: Makaronilåda

Haha! Nu drog jag minsann en luring och fick er att tro att det inte blir nån julkalender här på el bloggos i år. Men så feeeel ni hade. Här har jag ju planerat och donat på i flera veckor för att förbereda de kommande tjugofyra dagarna för er. NÅNEJ. Bestämde mig faktiskt så sent som i eftermiddags att det nog blir en julkalender i år i alla fall. Kunde liksom inte låta bli när jag väl hade fått en idé. Ingen märkvärdig kalender i år, men åtminstone något ska jag försöka bidra med varje dag fram till julafton. Vadådå, kanske ni undrar? Jo:

Ni vet ju hur man för det mesta inte kommer på nån maträtt när man väl står där vid kylskåpet eller i butiken. Bara de där samma gamla rätterna som tillreds på spisen, dag ut och dag in. När det nalkas kalas bjuder man på tårtan man bjudit på femton gånger förut. Bara för att det känns tryggt och bra och man vet att det lyckas. Julen handlar ju ganska långt också om mat och ätande, och traditioner av olika slag.

I år tänkte jag därför bjuda på lite recept såhär i decembermörkret. Inget märkvärdigt, utan bara min vardagliga mat, och kanske nåt festligare recept däremellan. Utlovas allt från ugnskorv och mos till julens fudge, hemgjord glass och jullimpa. Kanske nån där ute hittar ett nytt recept att prova på eller rent utav en ny favorit. Samtidigt får jag utmana mig själv att prova på något nytt, för det visade sig att jag har en ganska bra samling med recept här i bloggen redan... Alltså behöver jag fylla upp med något nytt också!

Det är min julkalender till er i år, ett recept om dagen fram till julafton. Hoppas ni ska gilla det! Först ut kör vi en klassiker - makaronilåda!


Så här brukar jag göra:
- Koka 1 påse fullkornsmakaroner
- Steka 1 paket maletkött och 1 lök
- Krydda med salt, pepparmix, paprikapulver, chilipulver och soja
- Blanda ihop makaroner och maletkött i en ugnsform (vill jag att det ska räcka många dagar gör jag på 700 g maletkött i min Tupperware Ultra Pro 5,7 liter)
- Vispa ihop ca 5 dl mjölk med 3 ägg, krydda och hälla över formen
- Riva på lite ost
- Grädda i 200 grader, 20-30 minuter

Och så brukar jag oftast servera med riven morot. 
Världens enklaste och godaste vardagsmat, på mitt vis!

1 kommentar: